Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sieť pred kľúčovým snemom, ktorý rozhodne o budúcnosti celej vlády: Prežije Procházka?

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka a predseda strany Smer-SD Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna Sieť stojí pred vážnym rozhodnutím. Po hádkach a rozkoloch vo vnútri strany hrozí ďalšie štiepenie. Ba čo viac, situácia v Sieti ohrozuje celú vládu. Po sobote to môže mať koalícia pod vedením premiéra Fica poriadne sťažené. Rebélia piatich poslancov môže dať vláde nôž pod krk.

Kľúčový snem strany sa koná už zajtra v Trnave. Predsedom koaličnej strany Sieť by zatiaľ chceli byť dvaja kandidáti. Ide o členov straníckeho predsedníctva Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Súčasný šéf strany Radoslav Procházka svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámi až na sneme.

Procházkovi sa postavil už aj Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (4)
Procházkovi sa postavil už aj Andrej Hrnčiar  (Zdroj: Jan Zemiar)

Upokojí situáciu v strane minister Brecely?

Podľa našich informácií rozhodnutie kandidovať za predsedu zvažuje aj minister dopravy Roman Brecely. Ten by mal medzi dvomi rozhádanými skupinkami vytvoriť akéhosi zmierovateľa, ktorý by situáciu v strane upokojil. "Považujem sa viac za manažéra ako za politika," zareagoval pre Topky s tým, že sa chce sústrediť najmä na rezort dopravy.

Kandidatúru však úplne nevylúčil. "Nad kandidatúrou na predsedu neuvažujem, ale ak to bude potrebné a môže to prispieť k upokojeniu situácie v Sieti a nájdeniu jej novej tváre, som pripravený zapojiť sa intenzívnejšie do straníckej práce," odvetil nám Brecely.

Roman Brecely
Zobraziť galériu (4)
Roman Brecely  (Zdroj: SITA)

Piati rebeli

Proti Procházkovmu vedeniu strany sa postavila pätica nespokojných poslancov. Menovite ide o Eduarda Adamčíka, Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Katarínu Cséfalvayovú a Igora Janckulíka. Pätica poslancov nedôveruje Procházkovi. Podľa nich nemú "gazda" predpoklady na vedenie strany. Vytvorili si Platformu za zodpovednú politiku.

Z pohodlnej väčšiny už iba krehká

V prípade, že by sa na sneme nepohodli, hrozilo by, že vláda môže stratiť ich podporu. Z 81 poslancov vládnej koalície by tak razom zostalo iba 76. Z pohodlnej vládnej väčšiny by sa tak stala krehká väčšina.

Zaujímavý je tiež fakt, že pred snemom skupinka nespokojných poslancov vyslovila obavy o demokratický priebeh voľby predsedu strany. Procházu navyše skritizovali a hrozili svojou neúčasťou.

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vydrží vláda?

Podľa politológa Radoslava Štefančíka bude vláda Roberta Fica aj po ďalšom rozkole v Sieti stabilná. "Táto skupina poslancov dávnejšie avizovala, že v prípade odchodu zo strany Sieť bude Ficovu vládu podporovať. Takže počet poslancov podporujúcich Ficov tretí kabinet sa nezníži. Skupina dokonca avizovala záujem o vstup do poslaneckého klubu Most-Híd, čiže inej vládnej strany. Navyše, v tejto skupine sa pohybuje poslanec Hrnčiar, považovaný za človeka, ktorý najviac podporoval vstup Siete do koalície so Smerom. Zrejme aj kvôli tomuto kroku sa mesto Martin dostane z finančných problémov. Vláda na čele so Smerom by totiž nikdy nepomáhala mestu, na čele ktorého by stál poslanec z opozície," zareagoval pre Topky.

Keby pätica aj vystúpila zo strany, vládu by mohla podľa Štefančíka za rôzne výhody. Pochopiteľne, verejnosť by sa o tom iba ťažko dozvedela. Vláda môže podľa neho skončiť vtedy, keď to bude chcieť sám predseda vlády. "Úradujúca vláda skončí vtedy, keď to tak bude chcieť Robert Fico, prípadne oligarchovia, ktorí za ním stoja, nie iná politická strana," myslí si politológ.

O stabilitu vlády, aj vďaka ostatným koaličným poslancom, sa však analytik príliš neobáva. "Ostatní poslanci dodržiavajú stranícku disciplínu a zdá sa, že ani škandál okolo Bašternákových kšeftov ich nedonúti riadiť sa podľa vlastného svedomia a vedomia. Kolesík by z nich mal radosť."

A keby aj vláda padla, politológ by z toho veľkú vedu nerobil. "Pravdepodobne by sa strany dohodli na novom termíne volieb, dovtedy by Ficov kabinet dovládol. V nových voľbách by sa preskupili hlasy v prospech SNS, naopak niekto by musel nahradiť stranu Sieť, ktorej už vypršala záručná doba," zanalyzoval pre Topky možný scenár Radoslav Štefančík.

Viac o téme: SnemPredsedaRadoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu