Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyjednávači zo slovenskej elitnej jednotky o terorizme: Popravia rukojemníka a končíme!

Lynx Commando Zobraziť galériu (8)
Lynx Commando (Zdroj: archiv LC)

BRATISLAVA – Na teroristickú hrozbu je pripravené aj Slovensko. Topkám sa podarilo nazrieť do „súkromia“ elitnej jednotky Lynx Commando, ktorá má vo svojich radoch aj niekoľko profesionálne vycvičených vyjednávačov. Prezradili nám, na čo všetko sú pripravení a ako vnímajú posledné teroristické útoky v zahraničí.

Podľa Štefana Hamrana, veliteľa elitného Lynx Commanda, je Útvar osobitého určenia Prezídia Policajného zboru dobre pripravený aj na boj s terorizmom. Tvorí ho viac ako sto špeciálne cvičených mužov pripravených zvládnuť akúkoľvek krízovú situáciu. Jednou z významných súčastí taktických postupov je aj krízové vyjednávanie s páchateľom, ktoré je kľúčové pri riešení vysokoprofilových incidentov neintervenčným spôsobom. Topkám sa podarilo stretnúť nielen s bývalým vyjednávačom, ktorým je veliteľ Lynx Commanda, ale aj s tromi ďalšími vyjednávačmi špeciálnej jednotky, vrátane národného koordinátora pre krízové vyjednávanie. Mužom v službe zákona sme zaručili anonymitu.

Štefan Hamran, veliteľ Lynx Commanda
Zobraziť galériu (8)
Štefan Hamran, veliteľ Lynx Commanda  (Zdroj: Jan Zemiar)

Úlohou vyjednávača je vyriešiť situáciu nenásilným spôsobom

Slovenský elitný policajný tím nacvičuje riešenie vysokoprofilových incidentov predovšetkým intervenčným spôsobom, to znamená s použitím donucovacích prostriedkov. Neintervenčné riešenie má však vždy prednosť pred intervenčným. Vtedy na scénu nastupujú vyjednávači. „Páchateľovi nemôžeme klamať a sľubovať nemožné. Takisto naňho nemôžeme skúšať žiadne triky. Snažíme sa v prvom rade zistiť motívy jeho správania a jeho požiadavky,“ opísal policajný vyjednávač. „Úlohou krízového vyjednávania je docieliť, aby sa osoba vzdala a aby bol prípad vyriešený bez použitia sily. To by bol ten ideálny prípad pre vyjednávačov. S ich prítomnosťou sa počíta aj v prípade intervenčného riešenia, kde taktiež zohrávajú kľúčovú úlohu, ktorú z taktických dôvodov nechcem bližšie špecifikovať,“ vysvetlil Hamran.

Slovenský psychiater odhaľuje podstatu radikalizácie: Každý z nás sa môže zmeniť na monštrum

Čas je rozhodujúci faktor pri riešení náročných incidentov. Keď majú jednotky dostatok času, môžu sa oveľa dôkladnejšie pripraviť na útok. „Ak by však medzičasom došlo k poprave rukojemníka, okamžite zakročíme,“ spresnil veliteľ. Páchateľ si musí uvedomiť, že v okamihu, keď začne ubližovať rukojemníkom, vyjednávanie nahrádza intervenčné riešenie, ktoré pre neho môže mať aj fatálne následky. Rozhodnutie je na ňom. „Tento boj sa môže skončiť len jediným výsledkom – elitná jednotka služobný zákrok dokončí. Otázne je s akými následkami,“ doplnil Hamran.

Slovenskí policajní vyjednávači majú svoj špeciálny znak, ktorý znamená kľúč k riešeniu.
Zobraziť galériu (8)
Slovenskí policajní vyjednávači majú svoj špeciálny znak, ktorý znamená kľúč k riešeniu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Sú to amatéri v strese

Teroristi sú najhoršou nočnou morou elitných jednotiek - najmä tí odhodlaní a špeciálne vycvičení. „Túto situáciu by som kolegom na Slovensku nechcel dopriať,“ poznamenal jeden z vyjednávačov. „Niekoľkokrát sa v súvislosti so zahraničnými útokmi v médiách objavili informácie, že teroristi boli špeciálne vycvičení a útoky boli dôkladne pripravené, ale s realitou to nie vždy korešpondovalo. Podľa nám dostupných informácií prípravná fáza a samotná realizácia útokov vo väčšine prípadov neniesla rukopis profesionála. Niektoré útoky boli spáchané mladými, neskúsenými a psychicky narušenými jedincami. Potvrdilo sa, že v mnohých prípadoch konali pod vlyvom návykových látok, čo jednoznačne neprispieva k zvyšovaniu profesionality ich konania,“ poznamenal veliteľ, ktorý súhlasí s tvrdením nemeckých odborníkov, že frustrovaného mladíka je možné zradikalizovať do 24 mesiacov.

„Prípady z Francúzska potvrdzujú, že niektorí teroristi neovládali dokonale svoju zbraň. Keď sme si detailne pozreli zábery z Charlie Hebdo, videli sme, že niektorí z nich nedokázali dokonca ani prebiť, musel to za nich spraviť ich komplic. Týchto jednotlivcov by som v žiadnom prípade nepovažoval za profesionálne vycvičených, čo im však nemožno odoprieť, je bezcitnosť a chladnokrvnosť. Nemali kde a kedy nabrať profesionálne skúsenosti. To vyžaduje dlhoročnú, každodennú a systematicky vedenú odbornú prípravu. Keby to boli profesionáli, následky by boli ešte tragickejšie a počet obetí by sme rátali na stovky. Možno to znie absurdne, ale zatiaľ máme šťastie v nešťastí,“ zhodnotil Hamran.

Vyjednávači zo slovenskej elitnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archiv LC)

Ak dôjde k útoku, utekajte

S rizikom teroristického útoku musia rátať všetky európske krajiny, Slovensko nevynímajúc. Ak by k útoku došlo, veliteľ Lynx Commanda, ako aj jeho vyjednávači, ľuďom odporúčajú čo najskôr uniknúť z miesta incidentu, nájsť si vhodné útočisko a kontaktovať políciu. „Ak sa dá utiecť, utečte! Ak viete pomôcť pri úteku ostatným, pomôžte! Rád by som zdôraznil, že polícia nepotrebuje hrdinov. Nerozvážne konanie zo strany občanov môže viesť ku skratovému konaniu teroristu, čo potrvdzujú aj posledné skúsenosti z Paríža a zo Sydney,“ objasnil Hamran. Občan síce môže dobrovoľne priložiť ruku k dielu a útočníka zastaviť, ale vzniká riziko, že policajtom zásah ešte viac skomplikuje. 

Vyjednávači zo slovenskej elitnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archiv LC)

Ďalšie komplikácie pri zásahu elitných jednotiek môže spôsobiť nekontrolovaná prítomnosť médií, ktoré sa spravidla snažia dostať do bezprostrednej blízkosti zásahu, prípadne poskytovať audio-vizuálny prenos priamo z cieľového priestoru. „Je to kontraproduktívne, čo sa potvrdilo aj v prípade parížskych udalostí. Nevhodná medializácia môže viesť ku zmareniu složobného zákroku a k ohrozeniu života a zdravia ľudí.“ upozornil Hamran s tým, že akékoľvek správy z miesta incidentu môže sledovať aj páchateľ, ktorý má potom detailný prehľad o tom, čo sa deje vonku, a to je neprípustné.

Vyjednávači zo slovenskej elitnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archiv LC)

Zverejňovanie podrobných informácií o zásahu a osobných detailov o páchateľoch je takisto dvojsečná zbraň. Elitní vyjednávači sa zhodli, že teroristický čin, o ktorom hovorí celý svet, môže byť inšpiráciou pre ďalších mladých ľudí, ktorí sú psychicky labilní, citovo frustrovaní, morálne zmätení a nekriticky zmýšľajúci.

Vyjednávači zo slovenskej elitnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archiv LC)

Protiteroristické opatrenia

„Európa hľadá rôzne opatrenia, ako zabrániť terorizmu. Elitné európske policajné jednotky v rámci siete ATLAS intenzívne spolupracujú a vedú spoločnú odbornú prípravu. Pracovné skupiny siete ponúkajú ideálny priestor na vytváranie a zdokonaľovanie štandardných operačných postupov na vedenie boja proti terorizmu. Zdôrazňujem však, že dostať elitnú jednotku priamo na miesto incidentu okamžite je nereálne. Postupne dochádza ku skracovaniu reakčných časov zavedením služobnej pohotovosti priamo na pracovisku. Reakčné časy sa v tomto prípade pohybujú na úrovni piatich minút, čo môže výrazne prispieť k úspešnému vyriešeniu prípadu. Treba si však uvedomiť, že každá získaná sekunda môže znamenať záchranu ľudského života. Dávam do pozornosti, že Európska únia má v súčasnosti k dispozícii viac ako 5-tisíc príslušníkov elitných jednotiek. Mnohí z nich sa vo svojom osobnom voľne každodenne pohybujú aj mimo svojej domovskej krajiny a dokázali by kvalifikovane zakročiť, ak by boli ozbrojení a nachádzali by sa na mieste, kde dôjde k teroristickému útoku. Pripomínam, že sú to profesionáli, odborne, fyzicky, mentálne a morálne spôsobilí, a navyše špeciálne vycvičení na riešenie takýchto hrozieb. Avšak, chýba im to podstatné, ich základný pracovný nástroj, zbraň, ktorú im európska legislatíva zatiaľ neumožňuje voľne nosiť v teritóriu EÚ,“ uviedol Hamran. 

Vyjednávači zo slovenskej elitnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archiv LC)

 

Viac o téme: TerorizmusŠtefan HamranLynx Commando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu