Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovensko potrápi dážď, silný vietor i búrky: Hladiny riek stúpajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovensko dnes potrápi dážď, silný vietor i búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy 1. stupňa a varuje aj pred povodňou z trvalého dažďa v okrese Pezinok.

Meteorológovia varujú pred dažďom s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov, a to najmä na strednom a v časti západného Slovenska. Taktiež upozorňujú na silný vietor na západe krajiny, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Vietor s rýchlosťou 90 až 115 kilometrov za hodinu zas meteorológovia očakávajú v polohách nad pásmom lesa na strednom Slovensku.

Na východe krajiny hrozia búrky s krúpami, pri ktorých úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný výrazný, no prechodný vzostup hladín na malých tokoch.

Intenzívny dážď dvíha hladiny riek v Čechách

Silný dážď dvíha hladiny českých riek. Prvý povodňový stupeň dosiahla dnes juhočeská Blanica v Blanickom mlyne, kde hladina vody stúpla na 126 centimetrov. Meteorológovia vydali výstrahu pred výdatným a veľmi výdatným dažďom pre deväť krajov. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Povodňová pohotovosť je v platnosti pre Juhočeský, Karlovarský, Plzenský, Pardubický a Stredočeský kraj a pre Kraj Vysočina, kde hrozí výdatný dážď. V častiach Ústeckého, Libereckého a Královohradeckého kraja meteorológovia varujú pred veľmi výdatným dažďom. Prvý povodňový stupeň už pred 03.00 h dosiahla juhočeská rieka Blanica na stanici Blanický mlyn, kde hladina vody prekonala hraničných 120 centimetrov.

Výstraha na povodňovú bdelosť a pohotovosť platí až do piatka 12.00 h a nie je vylúčené, že sa podľa aktuálnej situácie bude ešte upresňovať. V povodí Lužickej Nisy, hornej Jizery a na Kamenici čakajú hydrológovia vyhlásenie druhého povodňového stupňa, na rieke Smědá možno aj tretieho. Tieto rieky by mali kulminovať počas noci a piatka.

"Do dnešného rána napršalo za posledných 12 hodín väčšinou 5-15 milimetrov, nad 40 milimetrov spadlo na staniciach Třešť (okres Jihlava) a Straškov-Vodochody (okres Roudnice nad Labem). Celkovo najmenej zrážok je zatiaľ v oblasti Jeseníkov (do päť milimetrov)," uviedla podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Silné dažde a vietor spôsobili v Maďarsku materiálne škody 

Popadané konáre, vyvrátené stromy, zaplavené pivnice a zásahy bleskom zanechali na viacerých miestach Maďarska búrky, ktoré sa začali v stredu popoludní. Silné dažde a vietor spôsobili materiálne škody najmä juhozápadne od Budapešti. Požiarnikov volali do dnešného rána na pomoc vo vyše 400 prípadoch.

Podľa spravodajského servera origo.hu hovorca Celoštátneho riaditeľstva úradu ochrany proti katastrofám (OKF) Márton Hajdu uviedol, že na odstraňovaní škôd pracovali hasiči dnes dopoludnia takmer na 50 miestach Veszprémskej, Tolnianskej a Baranskej župy.

Popadané konáre a vyvrátené stromy blokovali cestnú i železničnú dopravu a na viacerých miestach bola prerušená dodávka elektriny. Dažďová voda zaplavila pivnice a škody spôsobili aj zásahy bleskom. 

Búrka spôsobila podľa spravodajského servera minap.hu škody i na severovýchode Maďarska v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde v mestečku Szikszó zasiahol blesk strechu rodinného domu. Konštrukcia strechy začala tlieť a aj tam museli zasiahnuť požiarnici. Vo viacerých obciach silný vietor narušil strešné konštrukcie. Nikto však neutrpel zranenia.

Viac o téme: PočasieVietorBúrkySlovenská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu