Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Únos dievčatka (8) spred školy v B. Bystrici: VIDEO Afričania majú otca za hrdinu, útek zverejňuje!

Otec Michael s Mijou Zobraziť galériu (4)
Otec Michael s Mijou (Zdroj: FB/Bring Mija back to South Africa)

BRATISLAVA/PORT ELIZABETH - Pred dvomi týždňami vyhlásila banskobystrická polícia pátranie po osemročnej Miji Anastasii Klimentovej, ktorú jej otec, občan Juhoafrickej republiky, zobral spred základnej školy. Na Slovensku sa o ňu starali starí rodičia po tom, čo jej matka zomrela. Michael Kliment (43) teraz bojuje o to, aby mohol svoju dcérku vychovávať sám a vziať ju tam, kde sa narodila. Jeho rodina a priatelia mu v pondelok večer vyjadrili podporu pochodom v meste Port Elizabeth.

"Dámy a páni. Urobil som radikálne rozhodnutie zobrať svoju dcéru zo Slovenska. V utorok (28.6. - pozn. red.) som ju vzal zo školy na Slovensku a bola nesmierne rada, že ma vidí, a myslela si, že pôjdeme spolu domov do Južnej Afriky. V súčasnosti sme na úteku z jedného miesta v Európe do druhého," uviedol 1. júla na facebookovej stránke Bring Mija back to South Africa jej otec.

Michael Kliment totiž nemá zatiaľ pas pre svoju dcéru, ktorá sa síce narodila v Južnej Afrike, ale podľa jeho slov mu ju bývalá manželka v roku 2013 "ukradla". Teraz, keď pred tromi mesiacmi zomrela, bojuje o ňu s prarodičmi Mije zo Slovenska. "Veľmi sa milujeme a chceme byť opäť rodina doma v Južnej Afrike," dodal otec, ktorý požiadal všetkých o podporu a pomoc, aby vyvíjali na tlak na ministerstvo vnútra v jeho domovine, nech sa veci čo najrýchlejšie pohnú.

Mija Klimentová
Zobraziť galériu (4)
Mija Klimentová  (Zdroj: SITA)

Pochod za vrátanie Mije do Južnej Afriky

V pondelok večer sa skupina miestnych obyvateľov zhromaždila v juhoafrickom meste Port Elizabeth, aby pochodom vyjadrila solidaritu s mužom, ktorý sa pre únos dcéry vyhýba zatknutiu. Nachádzala sa medzi nimi Michaelova rodina, aj členova klubu, v ktorom Kliment učí karate. Podľa nich by vláda mala urobiť všetko preto, aby sa otec s dcérou mohli čo najskôr bezpečne vrátiť domov. V pláne je už aj ďalšia akcia tohto druhu.

Únos dievčatka (8) spred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/RNews ZA)

Michaelov otec Paul pre RNews povedal, že ak všetko pôjde tak, ako dúfajú, dvojica by mohla priletieť už koncom týždňa. "Právnici na Slovensku a v Česku na tom tiež pracujú. Neviem, čo sa bude diať, všetko je pod kontrolou, alebo by aspoň malo. Dnes som telefonoval a povedali mi, že by to malo byť vyriešené do konca týždňa. Ale človek nikdy nevie," uviedol.

Prípad vzbudil veľkú pozornosť po tom, čo Mija bola technicky unesená zo školy na Slovensku a mnoho ľudí sa domnieva, že by mala byť vrátená jej starým rodičom. Druhá strana však súcití s Michaelom a myslí si, že by dcére malo byť umožnené, aby žila spolu s otcom, najmä ak je sama občianka Juhoafrickej republiky.

Michaelovi právnici na Slovensku

"Otec maloletej nikdy nekonal proti jej záujmom, nikdy nevystavoval napriek právoplatnému rozsudku o zverení maloletú zbytočnému stresu, avšak po smrti matky je to práve on, ktorý je povinný sa o výchovu svojej dcéry postarať. V plnej miere klient rešpektuje a uznáva právo starých rodičov na styk s maloletou – ich vnučkou, avšak ako otec zastáva názor, že je neprijateľné, aby starí rodičia suplovali rodičovskú výchovu vtedy, keď je tu otec, ktorý miluje svoje dieťa a je plne schopný zabezpečiť starostlivosť o maloletú dcéru," informovali splnomocnení advokáti otca z kancelárie URBÁNI&Partners krátko po zverejnení policajného pátrania.

"Rozhodnutie o predbežnom opatrení Krajského súdu v Banskej Bystrici nebolo otcovi maloletej známe. Toto rozhodnutie žiadnym spôsobom neobmedzuje výkon jeho rodičovských práv, čo bolo skonštatované aj v predbežnom opatrení. Otec je jediným žijúcim rodičom maloletej a po smrti matky je to práve on, ktorý dôvodne prevzal starostlivosť o maloletú. Od 6. mája 2015 rozsudkom o rozvode, ktorý vydal Krajský súd pre územný celok provincie Východné Kapsko, Juhoafrická republika, je maloletá zverená do osobnej a výlučnej starostlivosti otca," vysvetlili právnici na margo rozhodnutia Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý zveril dievčatko do starostlivosti starých rodičov.

Podľa nich otcovi bolo trvale bránené v uplatňovaní rodičovských práv a množstvo súdnych rozhodnutí Okresného súdu Banská Bystrica a Lučenec v spojení s rozhodnutiami Krajského súdu v Banskej Bystrici skonštatovali, že správanie nebohej matky popieralo zákonné právo otca ako rodiča maloletej.

Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, pre Topky potvrdila, že po dieťati bolo vyhlásené pátranie, úrad však nemá vedomosť, kde sa práve nachádza.

______________________________________________________

Michael Kliment spolu s otcom Paulom založili v roku 1994 firmu OPM Tooling, ktorá dnes zamestnáva 45 pracovníkov. Venujú sa lisovaniu medi, mosadze, mäkkej ocele, nerezovej ocele a iných kovov, zváraniu, brúseniu či frézovaniu.

Paul a Michael Klimentovci.
Zobraziť galériu (4)
Paul a Michael Klimentovci.  (Zdroj: opmtooling.co.za)

Viac o téme: Mija Klimentová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu