Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nastal deň zmeny, horúčavy ukončí mrazivé besnenie: Vieme, čo sa na nás valí! VIDEO útok búrok

Ulice Švajčiarska včera posiali krúpy. Zobraziť galériu (3)
Ulice Švajčiarska včera posiali krúpy. (Zdroj: Facebook/Meteo Europe)

BRATISLAVA – Teploty prekonávali posledné dni hranicu znesiteľnosti a leto nás začalo páliť viac, ako je to našej pokožke príjemné. Meteorológovia predpovedajú ďalší extrém. Po horúčavách príde dramatické ochladenie. Pozrite sa, kedy a ako sa bude počasie meniť a aké ďalšie riziká so sebou prinesie.

Podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môže dnes môže teplota na juhu krajiny prekonať hranicu 35 stupňov Celzia. V priebehu utorka u nás vrcholí tretia tohtoročná vlna horúčav pred prudkým ochladením v podobe zvlneného studeného frontu, ktorý k nám postupuje cez Moravu, Rakúsko a Poľsko.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami dnes platí pre južnú polovicu Slovenska, kde meteorológovia očakávajú dosiahnutie maximálnych teplôt vzduchu v rozpätí od 35 až 36 stupňov Celzia. Pre sever krajiny platí výstraha prvého stupňa. Teplotné maximá by sa mali šplhať k 33 až 34 stupňom Celzia.

Bez teplotnej výstrahy je len Žilinský kraj, oblasť Vysokých Tatier a Spiš. Pre západnú polovicu Slovenska platí na utorok aj výstraha prvého stupňa pred búrkami. 

Nastal deň zmeny, horúčavy
Zobraziť galériu (3)

Výstrahy na stredu

Vysoké teploty potrápia obyvateľov východného Slovenska aj v stredu 13. júla. Pretrvávajúcu výstrahu druhého - stredného stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre 12 okresov, a to Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Sobrance, Michalovce, Trebišov, Košice a Košice-mesto. Teploty by sa mali ojedinele v popoludňajších hodinách šplhať k 35 až 36 stupňom Celzia.

Pre niektoré okresy východného Slovensko zároveň platí aj prvý stupeň pre výskyt búrok. Týka sa to okresov Svidník, Stropkov, Prešov, Vranov na Topľou, Košice a Košice-mesto. Meteorológovia tu miestami očakávajú výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Úhrn zrážok môže byť 20 až 40 milimetrov. Prvý stupeň pre výskyt ojedinelých búrok s krúpami platí aj pre zvyšné okresy Slovenska.

Nastal deň zmeny, horúčavy
Zobraziť galériu (3)

Búrková hrozba prichádza

Príchodu studenému frontu budú sekundovať búrkové eskapády, ktoré už potrápili obyvateľov susedného Česka, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Talianska či Chorvátska, kde sa prejavili v podobe prívalových dažďov. Podľa portálu Blich.ch čelí Švajčiarsko silnému krupobitiu a prívalovému dažďu. Voda zatopila mnohé pivnice a spôsobila kolízie na cestách. Podobne ako v rakúskom Tirolsku, ktorým sa včera valili hektolitre vody.

Zranení poľskí hasiči

Traja poľskí požiarnici sa dnes ľahko zranili pri odpratávaní stromov vyvrátených počas silných búrok, ktoré v utorok zasiahli viaceré oblasti Poľska. S odvolaním sa na hovorcu hasičov Pawela Fratczaka o tom informovala agentúra AP.

Bez elektriny zostalo viac ako 20 000 domácností v strednej a severovýchodnej časti Poľska, kde elektrické vedenie poničili popadané stromy. Búrky na viacerých miestach sprevádzal neobvykle silný vietor, ktorý postŕhal strechy na približne 70 domoch. Ojedinele sa vyskytlo aj krupobitie. 

Blesk zasiahol aj jeden dom v meste Vroclav na juhozápade Poľska, hasičom sa však vzniknutý požiar podarilo rýchlo uhasiť, čím predišli veľkým škodám. Popadané stromy zablokovali na viacerých miestach cesty aj železničné trate. K zraneniu hasičov došlo pri troch rozličných incidentoch. 

V Nemecku búrka zabíjala

Búrky, ktoré sa v pondelok prehnali Bavorskom, si vyžiadali prinajmenšom jednu obeť. Prívalové dažde na niekoľkých miestach zaplavili pivnice a silný vietor poničil strechy domov.

V Rattenkirchene asi 30 kilometrov východne od Mníchova našli záchranári v koryte potoka mŕtvu šesťdesiatročnú ženu, ktorú predtým jej príbuzní ohlásili ako nezvestnú. Žena si vyšla na prechádzku a podľa vyšetrovateľov ju zrejme prekvapila búrka. Voda ju strhla do rozvodneného potoku.

V Regensburgu silný vietor poškodil strechy domov a lámal konáre stromov, jeden z nich ľahko zranil prechádzajúceho človeka. Neďaleko mesta na Dunaji tiež boli poškodená autá, do ktorých narazila mobilná toaleta, ktorú zobral vietor. Spôsobené škody zatiaľ neboli vyčíslené.

Meteorológovia varujú, že v súvislosti s prechodom studeného frontu cez južné Nemecko musí Bavorsko počítať s búrkami aj dnes. Predovšetkým na menších potokoch a riekach hrozí ich rozvodnenie. Nebezpečenstvo by mohol predstavovať aj vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

Slovensko by dnes mali búrky potrápiť najmä na severo-západe územia a najvyššiu intenzitu zrážok meteorológovia očakávajú v noci. V stredu by mohli búrky zasiahnuť východ Slovenska, nad ktorým sa bude od poobedňajších hodín nachádzať rozsiahlejšia oblačnosť.

...

Čo dokáže spraviť rýchla zmena počasia s naším organizmom? Prečítajte si na Vyšetrení, ako sa môžu vysoké teplotné výkyvy odraziť na zdraví a ako im predísť!

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu