Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec: Matovič reval na smerákov, Danko prerušil schôdzu, toto je dôvod!

Matovič a Lipšic Zobraziť galériu (19)
Matovič a Lipšic (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Robert Kaliňák opäť čelil odvolávaniu v parlamente. A to kvôli kauze Bašternák. Kontroverznému podnikateľovi včera spravila polícia raziu, aby zhabala dokumenty a údaje z jeho firiem. Ako prvý sa ujal obhajoby ministra vnútra predseda vlády Fica. Ten ostro zvozil Daniela Lipšica. Opozičný poslanec zase zaútočil na Bašternáka a Kaliňáka. Situáciu z parlamentu sme sledovali online.

Kaliňákovi napísal vyšetrovaľ list, aby odstúpil, lebo robí polícii hanbu

Prehovoril svedok, ktorý videl údajne Bašternákovho brata ako vynáša dokumenty z firiem, kde o dva dni nabehla policajná razia

Sledovali sme ONLINE

19:05 Danko zvoláva na zajtra poslanecké grémium

Zajtra ráno o 9:00 bude mimoriadne poslanecké grémium, bude sa riešiť nový rokovací poriadok NR SR. Schôdzu prerušuje Andrej Danko na neurčito.

Matovič tvrdil, že použiť akúkoľvek vizualizáciu mu umožňuje zákon a poslanci to robili od vzniku samostatnej SR. Danko uznal, že Rokovací poriadok NR SR má svoje roky a nepočítal s takýmito situáciami. "Musíme nájsť nové spôsoby, ako nastaviť kultúru. Sála NR SR nie je priestor na páchanie trestných činov. Som si vedomý, že každý poslanec má právo na názor, ale táto sála má právo na úctu, lebo je pod drobnohľadom verejnosti," zdôraznil Danko, ktorý na piatkové (1.7.) ráno zvolal mimoriadne poslanecké grémium, ktorého predmetom bude zmena rokovacieho poriadku pre takéto situácie.

19:00 Rokovanie pokračuje

Slovo dostáva Milan Krajniak, má procedurálny návrh. Vyzýva poslanca Matoviča, aby stiahol transparent. "Toto nie je reklamná plocha," tvrdí.

18:30 Danko prerušil schôdzu do 19.00

Danko apeluje na Matoviča, aby dodržal sľub a stiahol transparent pred rečníckym pultom. Danko preruší schôdzu na dobu neurčitú, pokiaľ sa Igor Matovič "neuvedomí". "Poprosím pána poslanca, aby neblokoval Národnú radu, nezákonnou vizualizáciou," povedal Danko.

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

18:15 Schôdzu prerušil Bugár kvôli tomuto transparentu

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

18:08 Bugár opäť prerušil schôdzu

Matovič po tom, ako skončil prejav, opäť roztiahol transparent pred rečnícky pult. Smerákov to pobúrilo a začali vykrikovať a nadávať Matovičovi. Ten im na oplátku poslal pusu.

18:06 Matovič skončil emotívny prejav. Kaliňák odišiel zo sály

Galko sa oboril na smerákov, ktorí mu skákali do reči. "Neskáčte mi do reči, bašternákovci," zahriakol ich.

17:50 Matovič reve na smerákov

Líder OĽaNO sa neudržal a emotívne zaútočil na smerákov kvôli Bašternákovi. Nitku nenechal suchú ani na Moste a Sieti. Ocenil prístup europoslancov za Smer Moniku Beňovú a Borisa Zalu. "Robert Kaliňák je sambolom hanby a korupcie," povedal Matovič.

17:45 Do sály prišiel minister kultúry Marek Maďarič

17:43 Matovič o mafii

"Spĺňate všetky parametre mafie," odkazuje Matovič koalícii. To, čo urobil Kaliňák, vraj nemá v moderných dejinách EÚ a civilizovaného sveta. Znovu sa chystá čakať na Kaliňáka. "Pán Kaliňák. Zbabelec! Vylezte von," hľadá ho.

17:37 Hádka Bugára s Matovičom

Rokovanie pokračuje, slovo má stále Igor Matovič. Háda s Bugárom, ktorý mu skáče do rečí. Matovič totiž pripomína transparent Bélu Bugára, s ktorým šéf Most-Híd v minulosti stál pred Ivanom Lexom.

17:29 Reční Matovič, ktorý má oblečené tričko Fico chráni zlodejov. Aj jeho odev pobúril Danka. Šéf parlamentu upozornil, že poslanci by si aj oblečením mali prejavovať úctu. Tričko, aké má Matovič, podľa Danka nepatrí do pléna.

16:57 Béla Bugár zvolal na piatu hodinu poslanecké grémium

16:49 Poslanci postávajú v sále

Schôdza je prerušená. Matovič sa transparent nechystá stiahnuť. Poslanci sa v hlúčikoch rozprávajú ako keby sa nič nedialo. Líder OĽaNO si zatiaľ za rečníckym pultom píše do notebooku.

16:42 Schôdza je prerušená

Predsedajúci parlamentu Béla Bugár prerušil rokovanie pokým sa neodstráni transparent Igora Matoviča, ktorý rozprestrel pred rečnícky pult. Je na ňom napísané: "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne." 

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

16:39 "Radšej budem poctivým hlupákom ako zlodejom," povedala Nicholsonová Baškovi.

16:37 Baška: kade chodíte, pani Nicholsonová?

Jaroslav Baška sa zastal Kaliňáka. Opýtal sa Nicholsonovej, po ktorej republike chodí, keďže ľudia, s ktorými sa stretáva, hovoria o Kaliňákovi ako o dobrom ministrovi.

16:25 Slovo si vzala tehotná Lucia Nicholsonová

Tvrdí, že všade, kde sa stretáva s ľuďmi, hovoria o Kaliňákovi ako o mafiánovi a podvodníkovi. Stalo sa tak na svadbe, kde bola včera, ale aj u zubára, ktorého navštívila. "Pán Kaliňák, ste hanba tejto krajiny," odkazuje ministrovi vnútra a vyzvala ho, aby odstúpil. Blaha jej odkázal, že je ako škôlke a vyčíta jej, že nemá žiadne vzdelanie. "A potom takto vyzerajú prejavy, absolútne detinské," povedal Blaha.

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

16:20 Galko opäť rozčúlil smerákov

"Ty blbec," kričia smeráci na exministra obrany Galka. "Vy tu prerážate morálne dno," kričí naspäť Galko. "Ty primitív. Zasran jeden zasratý," útočí Galis naspäť.

15:59 Predsedajúci parlamentu Martin Glváč vyhlásil prestávku, kvôli hádke

Jana Kiššová do rozpravy ani nestačila zasiahnuť a už sa poslanci pohádali. "Drž hubu," zaznelo v pléne. Aj takto sa častujú poslanci v sále.

15:53 Číž sa pustil do matovičovcov

Miroslav Číž označil program a reči OĽaNO-NOVA za nezodpovedné drísty. 

15:47 Lipšic zvýšil hlas

Lipšic na konci svojej reči v reakcii smerácke faktické poznámy na Remišovú poriadne zvýšil hlas a vyslúžil si potlesk kolegov z opozície.

Poslanec NR SR za stranu SaS Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (19)
Poslanec NR SR za stranu SaS Jozef Rajtár  (Zdroj: SITA)

15:38 Remišová chce krajinu pre šikovných ľudí

Veronika Remišová chce, aby sa zo Slovenska stala krajina, kde sa darí dobrým a šikovným ľuďom. K tomu majú dopomôcť reformy.

15:28 Baška obhajuje Kaliňáka

Jaroslav Baška (Smer-SD) tvrdí, že Kaliňák žiadnym spôsobom neovplyvňoval vyšetrovanie v žiadnych prípadoch. Tvrdí, že Rybanič na to, čo urobil, nemal právo.

15:24 Mihál o citlivých miestach

Keď poslanec Rajtár rozprával o držaní na citlivých miestach, nemyslel tým pohlavné orgány, ale peňaženky. Tvrdí to Jozef Mihál. 

15:19 V sále je krik

Exminister obrany Galko vrátil Blahovi útok a kopol si aj do smerákov. Tí mu skákali do reči a nadávali mu.

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

15:15 Blaha sa opäť neudržal

Vynadal Jozefovi Rajtárovi, podľa neho opakuje staré vtipy. Smeráci mu tlieskajú. Blaha sa pýta, kde sú poslanci opozície a kde je poslanec Lipšic. Na to mu opozičníci zakričali "kde je Fico?". Ďalej sa spýtal Rajtára, aby sa priznal, či vedel o čine jeho asistenta, ktorý si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

14:54 Členovia vlády odišli

Až na ministra školstva Petra Plavčana a Petra Pellegriniho v sále nikto z vlády nie je. Schôdzu vedie podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar.

14:52 Hrnčiar upokojuje hádajúcich sa poslancov

V rozprave vystupuje poslanec za SaS Jozef Rajtár. Smeráci na neho pokrikujú.

14:45 Blaha nadáva opozícii

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha vynadal opozícii za to, že robí humbuk pred predsedníctvom EÚ. Podľa neho sa toto nedej ani v Mozambiku. "Hanba vám," zakričal Blaha.

14:38 Viacerí sa v sále zrejme nudia - medzi nimi aj minister obrany

Minister obrany Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (19)
Minister obrany Peter Gajdoš  (Zdroj: SITA)

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

14:31 Smeráci vysmiali Cigánikovú

Keď hovorila poslankyňa za SaS Cigániková, poslanci Smeru sa jej smiali a kričali na ňu, aby nečítala to, čo má na papieri napísané.

14:29  Do rozpravy k návrhu na odvolanie Kaliňáka sa písomne prihlásilo viac ako 20 poslancov. Po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Kaliňáka chce opozícia odvolať pre jeho prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Pre daňovú kauzu čelil odvolávaniu už 7. júna, kedy ho koalícia podržala. Opozícia okrem mimoriadnej schôdze organizuje aj protesty za odchod Kaliňáka, na ktoré chodia tisícky ľudí.

14:27 Grendel sa zastal Lipšica

Kolega Daniela Lipšica Gábor Grendel na obvinenie Roberta Fica, že je Lipšic podržtaška Matoviča, povedal to, že radšej bude podržtaška Matovičovi ako Bašternákovi. Opozícia mu za to zatlieskala.

14:25 Procházkovci chýbajú

Odpadlíci od Radoslava Procházku Fedor, Cséfalvayová či Janckulík od začiatku schôdze chýbajú. Nie je prítomný ani sám predseda Siete.

14:20 Remišová sa pustila do Fica

Poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová vynadala Ficovi, že klame. Podľa nej klame, ak tvrdí, že sa mu podarilo vybaviť rokovanie predsedníctva EÚ v Bratislave. Podľa nej je bežné, že takéto rokovania bývajú aj v iných mestách, Bratislava teda nie je žiadna výnimka.

14:15 Ľubomír Galko pozval koaličných poslancov na protest do Košíc

14:10 Fico skončil a odchádza, opozícia na neho kričí

"Fuj," znie z opozičných radov.

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

14:09 Premiér dorozprával a okamžite opustil sálu

14:08 Pozrite si útočný prejav Roberta Fica. Takto obhajoval Kaliňáka

13:59 Slova sa ujíma sám Fico

"Pán Lipšic, keď vás počúvam, bolí ma srdce," začal vtipne Fico. A poradil mu, aby vyhral voľby a nelozil z jednej strany do druhej. Ostro teraz útočí na Lipšica. "Pozrite sa do zrkadla a pochopíte, prečo ste neúspešný. Nikdy nebudete úspešní v slovenskej politike a môžete vymeniť 10 alebo 11 politických strán," povedal. Všetci smeráci mu zatlieskali a hlasno sa zasmiali.

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

13:53 Do sály práve prišiel predseda vlády Robert Fico

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

13:42 Daniel Lipšic hovorí o razii ako o policajnom divadle

Podľa neho to bolo celé zinscenované. "Ak prehovorí Ladislav Bašternák, padne vláda," tvrdí Lipšic.

Odvolávanie Kaliňáka nemá koniec:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

13:29 Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča sa od tejto mimoriadnej schôdze udiali skutočnosti, ktoré Opozičnú radu oprávňujú na to, aby podali návrh opäť. "Na predošlej schôdzi Kaliňák tvrdil, že nikdy nič nemal s podnikateľom Ladislavom Bašternákom a hovoril, že zaplatiť 12 miliónov eur za byty v hodnote 1,5 milióna eur je normálne, lebo to bol svet kešu," zdôraznil.

13:27 "Mimoriadna schôdza za odvolanie Kaliňáka práve začína," píše Matovič.

13:24 Koalícia dnes presadila, že sa bude rokovať až do konca, teda aj po 19. hodine.

13:12 Pozrite si začiatok prejavu Daniela Lipšica

13:05 Predseda Andrej Danko otvoril mimoriadnu schôdzu

12:55 Za Kaliňákom stojí aj premiér Fico a poslanecký klub najsilnejšej strany. Podľa predsedu vlády minister vnútra dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze. Opozícia je podľa neho frustrovaná z volieb a šíri politiku nenávisti. "Odmietam, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. Jediné, čo vedia títo páni ponúknuť, je program nenávisti. Nič iné nedokážu," odkázal premiér.

Viac o téme: ParlamentRobert KaliňákKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu