Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj plat rodinám

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Každá z nich dostala z májového platu prezidenta 519,3 eura.

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident finančne pomohol manželom, ktorí žijú s dvoma vnučkami v náhradnej osobnej starostlivosti. Vnučky majú zdravotné problémy. Aj vzhľadom na výdavky súvisiace so zdravotnou starostlivosťou je rodina zadlžená a muž musí neustále pracovať nadčas, aby ju uživil.

Adresátmi pomoci sú aj dvaja pacienti so svalovou dystrofiou. Jedným z nich je muž, ktorý v dôsledku komplikácií pri operácií upadol do kómy a musel byť napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Jeho stav sa pomaly zlepšuje a na dýchací prístroj je napojený v domácom prostredí, kde sa oňho stará manželka. Manželia žijú len z invalidného dôchodku a príspevku na opatrovanie. Ich príjmy ledva pokryjú nevyhnutné výdavky.

Časť platu prezidenta smeruje bývalej odchovankyni detského domova, ktorú partner vyhodil po narodení dieťaťa na ulicu. Vo veľmi ťažkej situácii sa ocitla aj rodina s dvoma deťmi, z ktorých jednému bol diagnostikovaný Hodgkinov syndróm. Celkový mesačný príjem rodiny je len 317 eur.

Príjemcom pomoci je tiež päťčlenná rodina, ktorej dve deti majú spinálnu muskulárnu atrofiu. Obe sú na vozíkoch a potrebujú neustálu pomoc inej osoby. Andrej Kiska pomohol aj mužovi, ktorému diagnostikovali zhubný nádor. On aj jeho manželka sú nezamestnaní a majú dve deti. Časť platu prezidenta smeruje nevidiacej žene, ktorá nedávno prišla o manžela a stará sa o syna.

Prezident finančne pomohol tiež rodine s dvomi deťmi, ktorých otec je onkologický pacient a matka má viacero závažných diagnóz. Finančnú pomoc od prezidenta dostala aj onkologická pacientka, ktorá je matkou dvoch školopovinných detí.

Viac o téme: PlatAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu