Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najsmutnejší okamih z tragédie v Srbsku: Prehovorili záchranári, výpovede vháňajú slzy do očí

Nešťastie na srbskej diaľnici si vyžiadalo päť životov. Zobraziť galériu (5)
Nešťastie na srbskej diaľnici si vyžiadalo päť životov. (Zdroj: Foto: YouTube/Telegraf.rs)

BELEHRAD - Slováci sa ešte stále spamätávajú z tragickej nehody, ktorá sa stala v utorok na srbskej diaľnici pri meste Aleksinac. Oddýchnutí dovolenkári sa vracali domov, keď došlo k najhoršiemu. O prvých okamihoch po nešťastí prehovorili záchranári, ktorí boli na mieste do niekoľkých minút.

Krátko po ohlásení nešťastia, ktoré sa stalo okolo pol štvrtej v noci, dorazili na miesto záchranári a rozbehla sa veľká záchranná akcia. Ľudia v panike, v totálnom chaose, doráňaní od črepín, konštrukcie autobusu, či osobných vecí. O najhrozivejšom okamihu prehovorila pre srbijadanas.com Jadranka Trifunovová, zástupkyňa vedúceho zmeny záchranárov v Niš, ktorá bola na mieste tragédie medzi prvými. 

Najsmutnejší okamih z tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: YouTube/RTSSajt)

Tragédia z pohľadu záchranárov

Ako opísala Trifunovová, po nehode našli na sedadle sedieť len jedného muža. "Až keď sme prišli, pod vozidlom sme videli mŕtvu ženu a zistili sme, že to bola jeho žena. Dúfal, že je stále nažive, že ju môžeme zachrániť... To bol najsmutnejší okamih," povedala. Ako ďalej opísala, zraneného muža museli lekári s veľkým súcitom presviedčať, aby s nimi odišiel. "Prišiel k nám a akonáhle si uvedomil, že jeho žene už nedokážeme pomôcť, dala som mu sedatíva," povedala lekárka.


Prečítajte si aj:

Českí účastníci tragédie v Srbsku sa rozhodli prehovoriť: Autobus nebol úplne v poriadku


Jej kolega Sasa Ignjatijević vstúpil do autobusu cez strechu. "Videl som troch ľudí, ktorých telá boli prepletené, bolo jasné, že sú mŕtvi. Pokračoval som ďalej a našiel som ženu, ktorá bola privalená autobusom. S pomocou hasičov sa nám ju podarilo dostať von," povedal. Riaditeľ záchranárov v Niš Slavoljub Živadinović uviedol, že utorková nešťastná situácia ukázala, že srbskí záchranári dokážu zvládnuť všetky problémy, ktoré sú späté s masívnou nehodu. Zranení do niekoľkých minút vedeli, že sa o nich starajú kompetentné osoby, povedal. 

Najsmutnejší okamih z tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vukasin Ivkovic bol najmladším členom tímu, pretože na pohotovosti pracuje len dva roky. "Ako pre človeka bolo pre mňa to, čo som tam videl, veľmi ťažké. Ako pre zdravotníka bolo mojou povinnosťou potláčať pocity a zachraňovať ľudí, ktorí očakávali, aby som pomohol," povedal. 

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Tragédia sa stala v utorok okolo pol štvrtej v noci na sbrskej diaľnici pri meste Niš. 29 turistov zo Slovenska a Česka sa vracalo z dovolenky na gréckom ostrove Korfu autobusom cestovnej kancelárie Aeolus do Bratislavy. Vodič Elemír zišiel mimo cestu a prevrátil sa na pravý bok. Na mieste zomrelo päť ľudí, traja Slováci a dve Češky. Ostatní sa zranili. Po nehode letel pre zranených vládny špeciál na palube s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Na Slovensko v utorok večer pricestovalo 13 Slovákov a 10 Čechov. 

Najsmutnejší okamih z tragédie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V srbskej nemocnici ostali ešte dve Slovenky, ktorých aktuálny zdravotný stav nedovoľoval prevoz. Slovenského vodiča momentálne zadržiava srbská strana. Vyšetrovanie nehody je plne v jej kompetencii. Podľa ministra bola pravdepodobná príčina nešťastia únava. Podľa niektorých medializovaných informácií za tragédiou stojí prasknutie čelného skla po akomsi náraze.  

Viac o téme: TragédiaNešťastieSrbskoBelehrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu