Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Akadémia vied a kontrolný úrad sa dohodli na spolupráci: Cieľom je ochrana verejných peňazí

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík
Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík spoločne s predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavlom Šajgalíkom podpísali na pôde NKÚ SR memorandum o spolupráci. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu SR Daniela Bolech Dobáková, snahou partnerstva oboch inštitúcií je zabezpečiť efektívnu a účinnú ochranu štátnych, verejných finančných prostriedkov. Dôležitým krokom k tomu bude práve vytvorenie praktických podmienok pre vzájomnú odbornú spoluprácu pri výmene informácií, skúseností a praxe.

Obaja predsedovia spoluprácu uvítali a zhodli sa na tom, že vzájomná kooperácia v oblasti vybraných vzdelávacích a vedecko-výskumných projektov a projektov zameraných na ekonomickú a manažérsku prax prispeje k dôslednej príprave výkonnostných kontrol zameraných na hodnotenie účinnosti a efektívnosti vynakladania verejných prostriedkov. "Bohatá krajina investuje do vedy, lebo veda a výskum robí krajinu bohatou,“ uviedol na stretnutí Šajgalík.

Práve poznatky akadémie chce najvyššia kontrolná inštitúcia využiť pri prierezových výkonnostných kontrolách. "SAV sa pre NKÚ ukazuje ako najprirodzenejší partner, a to hlavne pri modelovaní kontrolórskych otázok a vyhodnocovaní záverov prierezových kontrol, na základe ktorých sa formujú odporúčania pre najvyššie štátne inštitúcie,“ myslí si Mitrík. Dôležitým krokom bude aj nadviazanie partnerstva v oblasti podpory novovzniknutého analytického odboru, ako aj vzdelávania a odbornej prípravy kontrolórov formou seminárov, workshopov a výmeny dobrej praxe. 

Popri spolupráci NKÚ s viacerými slovenskými univerzitami, Generálnou prokuratúrou SR, Národnou kriminálnou agentúrou, Úradom pre verejné obstarávanie, partnerstvo so Slovenskou akadémiou vied prispeje podľa nich k zvýšeniu hodnoty výskumu v nadväznosti na spoločenský a hospodársky rozvoj, ktorý sa aktuálne orientuje na prepojenie akadémie, univerzít, výskumných inštitúcií a partnerov z oblasti priemyslu a verejnej sféry.

Viac o téme: SAVNKÚKarol MitríkPavol Šajgalík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu