Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Naše nemocnice sú zadĺžené až po uši: Z toho čísla sa vám zakrúti hlava, ide o rekordný dlh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

BRATISLAVA - Dlhy nemocníc voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok a materiálu narástli za prvý kvartál tohto roku na 161 miliónov eur. Ich asociácia SK-MED upozorňuje, že ide o rekordný dlh. Očakáva, že do konca roka môže dosiahnuť 200 miliónov eur. Dodávatelia tvrdia, že sa preto redukujú a odkladajú výkony so špeciálnym zdravotníckym materiálom, štátne nemocnice to odmietli.

"Aký bude ďalší vývoj obchodnej spolupráce dodávateľov a nemocníc, je v súčasnosti veľká otázka. Na jednej strane sa referencovaniami cien, elektronickými aukciami a verejnými súťažami tlačia ceny tovaru výrazne nadol. Na strane druhej sa platobná bilancia naďalej zhoršuje," uviedla výkonná riaditeľka asociácie Linda Bologna. Dodávatelia tiež kritizujú, že minister Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa s nimi doteraz nestretol.

Riešenie vidí Bologna v oddlžení. V rokoch 2008 a 2011, keď sa oddlžovali nemocnice, boli celkové pohľadávky v každom oddlžení na úrovni 125 miliónov eur. Potrebné sú aj systémové zmeny v sektore, poukázala Bologna. Celkový dlh slovenských nemocníc voči dodávateľom združeným v SK-MED je viac ako spomínaných 161 miliónov eur. Ďalších 18 miliónov sú úroky z omeškania a zmluvné pokuty. Pohľadávky za 30 miliónov eur už dodávatelia odpredali tretej strane.

V dôsledku dlhov a nezaplatených faktúr, ktoré platia nemocnice priemerne po 670 dňoch, sa majú podľa SK-MED odkladať niektoré výkony. Asociácia štátnych nemocníc SR sa od týchto vyjadrení dištancovala. "Nezakladajú sa na pravde. Pacienti majú zabezpečenú adekvátnu zdravotnú starostlivosť," povedal Jozef Valocký, šéf asociácie.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii avizovalo, že chystá systémové zmeny na zastavenie zadlžovania nemocníc. "Pripravujú sa centrálne verejné obstarávania a postupne sa zavádza aj referencovanie cien zdravotníckych pomôcok a materiálu. Cieľom týchto opatrení sú nákupy za nižšie ceny, ako tomu bolo doteraz, a tým redukcia nákladov zdravotníckych zariadení," priblížil komunikačný odbor rezortu.

Expertné tímy rezortov zdravotníctva a financií majú zároveň pripravovať riešenie vysporiadania ich finančných záväzkov. "Predstavitelia rezortu sa stretávajú aj so zástupcami SK-MED, MZ SR je aj naďalej pripravené pokračovať v rokovaniach a prijímať konštruktívne riešenia," doplnilo ministerstvo.

Viac o téme: DlhZdravotníctvoNemocniceSK-MED
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu