Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bašternák Smeru poriadne podkuruje: Búrlivá diskusia, Fico stratil nervy v priamom prenose!

Robert Fico v rozhlase Zobraziť galériu (6)
Robert Fico v rozhlase (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Napätie stúpa nielen v Smere, ale aj v koalícii. Najnovšie to dokázal sám premiér Fico. V rozhlasovej debate sa neudržal a zaútočil na moderátora. Ten predsedovi vlády nedal pokoj s otázkami o kauze Bašternák a postoji voči ministrovi vnútra Kaliňákovi. Vzájomné prekrikovačky a napätie medzi moderátorom a politikom vyvrcholili tak, ako je u Fica zvykom. Tvrdým útokom.

Hosťom sobotňajšej rozhlasovej relácie bol premiér Robert Fico. Ten prišiel debatovať o aktuálnych politických otázkach, slovenskom predsedníctve v EÚ, britskom referende o zotrvaní v Únii a nevyhol sa ani kauze Bašternák. A práve tá ho poriadne rozzlostila. Po ostrých otázkach moderátora sa neudržal.

Kaliňák má premiérovu dôveru

"Robert Kaliňák má plnú dôveru strany Smer-SD, pretože jasne ukázal, že neurobil žiadne konanie, ktoré by bolo protizákonné," uviedol Fico. Podľa neho má šéf rezortu vnútra dôveru aj u zahraničných partnerov, pretože by sa s ním inak nikto nebavil. Predseda vlády je za to, aby sa podozrenia vyšetrili. On sám s tým problém nemá. "Nech sa to vyšetrí. Ja nemám absolútny dôvod zastavovať, kontrolovať alebo niekoho ovplyvňovať," podotkol Fico.

Ladislav Bašternák je azda najskloňovanejšie meno na politickej scéne
Zobraziť galériu (6)
Ladislav Bašternák je azda najskloňovanejšie meno na politickej scéne  (Zdroj: Jan Zemiar)

Opozícia chce destabilizovať Slovensko

Jediným cieľom útokov na Kaliňáka je podľa neho snaha destabilizovať Slovensko za každú cenu a neumožniť, aby dokázalo zrealizovať normálne predsedníctvo v Rade EÚ. "Ak je nejaké podozrenie, nechajme, nech to orgány prešetria," zopakoval Fico, ktorý si nevie predstaviť výmenu Kaliňáka na poste ministra vnútra aj preto, že bude mať v rámci slovenského predsedníctva "najťažšiu" agendu.

Pri neutíchajúcich otázkach moderátora na Kaliňáka a Bašternáka sa Fico neudržal a zaútočil na moderátora. „Stratili ste cveng verejnoprávnosti, pretože ste protivládne médium.“

Z Bonaparte môže odísť, ak Bašternák spáchal trestný čin

Fico na otázku o jeho ďalšom pobyte v bytovom komplexe Bonaparte v Bratislave uviedol, že ak sa preukáže, že vlastník nehnuteľnosti spáchal trestný čin, bez akýchkoľvek ťažkostí odtiaľ odíde preč. "Ale nebudem sa rozhodovať na základe výkrikov Matoviča, Lipšica a Sulíka," skonštatoval.

V bytovke Bonaparte býva Fico v prenajatom byte od Bašternáka
Zobraziť galériu (6)
V bytovke Bonaparte býva Fico v prenajatom byte od Bašternáka

Život v koalícii nie je jednoduchý

Situáciu vo vládnej koalícii komentoval, že jej vnútorný život nie je vždy jednoduchý, pretože sa musia dohodnúť štyri politické strany. "Ja sa ale pýtam, aká je dnes alternatíva, keď ideme do riadenia Európskej únie," poznamenal Fico.

Dusno bolo aj v televízii

Deň nato sa v relácii o 5 minút 12 stretli Robert Kaliňák (Smer), Radoslav Procházka (Sieť), Milan Krajniak (Sme rodina) a Jozef Rajtár (SaS), aby prebrali najnovšie politické udalosti. Ani im sa nevyhla kauza Bašternák, keďže prítomní boli Kaliňák a Rajtár, ktorého asistent si pozrel účty ministra vnútra a Jána Počiatka. Rajtár viackrát skočil Kaliňákovi do reči, na čo ho minister upozornil. „Nebuďte nervózny, pán Rajtár, nechajte ma dohovoriť,“ povedal mu.

Rajtár nedal Kaliňákovi pokoj s Bašternákom
Zobraziť galériu (6)
Rajtár nedal Kaliňákovi pokoj s Bašternákom

Po skončení predsedníctva Slovenska v Rade EÚ príde koniec tejto vládnej koalície, vyhlásil opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). Povedal, že predčasné voľby budú veľmi skoro. „Nie preto, že by sme to chceli, ale preto, že sú vnútorne tak rozhádaní a rozpadnutí.“

Koalícia je pokope....zatiaľ

Robert Fico nakoniec stále drží Kaliňáka nad vodou. Otázne je, či to tak bude aj po nasledujúce štyri roky alebo nie. Ficovi môžu robiť vrásky na čele aj hádky v koaličnej strane Sieť či nezhody s SNS ohľadom koncesionárskych poplatkov.

Viac o téme: Robert FicoRTVSSobotné dialógyKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu