Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fanúšikov Euro 2016 nepoteší táto hrozivá správa: Tentokrát to nie sú teroristi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na svojej internetovej stránke cestujúcich do Francúzska na dopravné obmedzenia v dôsledku štrajkov.

"Napriek začatiu Majstrovstiev Európy 2016 vo futbale pokračuje štrajk železničiarov (SNCF), aj keď v obmedzenej miere. V deň otvorenia Majstrovstiev Európy 2016 - 10. júna bude štrajkovať 7,9 percenta zamestnancov, čo obmedzí počet premávajúcich vlakov cca o rovnaké percento," informuje ministerstvo.

Ďalej uvádza, že v sobotu (11. júna) sa začína štrajk 25 percent pilotov spoločnosti Air France, ktorý potrvá do utorka (14. júna). V dôsledku toho bude v sobotu 20 až 30 percent letov Air France zrušených. Nevylučuje sa, že v priebehu ďalších dní sa zruší až 50 percent letov spoločnosti. "Čerpacie palivové stanice sú od 8. júna opäť v plnej prevádzke na celom území Francúzska," píše sa na stránke. 

Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenskej republiky, aby pred vycestovaním na futbalové majstrovstvá Európy využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke, nezabudli na uzavretie komerčného cestovného poistenia a zachovali zvýšenú opatrnosť, osobitne na miestach s veľkou koncentráciou osôb.

Vo Francúzsku je vyhlásený výnimočný stav na celom území krajiny, platný do konca júla 2016 z dôvodu aktuálnej bezpečnostnej situácie a vysokej hrozby teroristických útokov. Na celom území krajiny budú zvýšené bezpečnostné opatrenia, predovšetkým na miestach s vysokou koncentráciou turistov, akými sú letiská, vlakové stanice, fan-zóny (s kapacitou 7000 – 120.000) či štadióny. 

Na terorizmus sa však tiež nesmie zabudnúť

Francúzske ministerstvo vnútra vytvorilo aplikáciu, ktorá by mala počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 informovať užívateľov o potenciálnej hrozbe teroristických útokov. "V nadväznosti na teroristické atentáty z januára a novembra 2015, Ministerstvo vnútra Francúzska s účinnosťou od 8. júna 2016 zavádza bezplatnú mobilnú aplikáciu SAIP (Systém varovania a informácií pre obyvateľstvo), ktorá prostredníctvom notifikácií bude oznamovať adresátom mobilných telefónov informácie o mimoriadnych udalostiach (napr. atentáty)," informuje na svojej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. 

Aplikácia je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom IOS a Android. Ministerstvo ďalej odporúča vyplniť dobrovoľný registračný formulár, ktorý umožňuje kontaktovať slovenských občanov v krízových situáciách. Konzulárnym pracovníkom umožňuje ľahšie lokalizovať slovenských občanov v danej krajine a v prípade nepriaznivých okolností na ne upozorniť a varovať pred hroziacim nebezpečenstvom, v krajných prípadoch zabezpečiť evakuáciu z postihnutých oblastí. 

Ministerstvo poskytuje taktiež v rámci svojich služieb privítaciu a núdzovú sms a aplikáciu Svetobežka. Privítacia sms je jedna z prvých, ktorú dostanete po príchode do zahraničia s číslom na najbližší slovenský zastupiteľský úrad a s číslom na nonstop núdzovú linku v ústredí. Začiatkom tohto roka spustilo ministerstvo službu núdzová sms - v prípade mimoriadne závažnej udalosti ministerstvo naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť. 

V októbri 2013 spustil rezort diplomacie mobilnú aplikáciu Svetobežka, ktorá slúži ako pomôcka pri cestách do zahraničia, je bezplatná a dostupná pre operačné programy Android a IOS. Obsahuje konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc a ktoré pravidlá je potrebné dodržiavať.

Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s kontaktmi, ktoré si občania môžu navoliť priamo z aplikácie. Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenskej republiky, aby nezabudli ani na uzavretie komerčného cestovného poistenia a zachovali zvýšenú opatrnosť, osobitne na miestach s veľkou koncentráciou osôb.

Viac o téme: FrancúzskoMajstrovstvá Európy 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu