Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliforniu a Nové Mexiko zachvacujú rozsiahle požiare: Evakuácia stoviek ľudí

Požiar, ktorý zasiahol pobrežné kaňony západne od Santa Barbara sa nedarí likvidovať, pretože horí vegetácia, ktorú 70 rokov nepostihol požiar. Zobraziť galériu (4)
Požiar, ktorý zasiahol pobrežné kaňony západne od Santa Barbara sa nedarí likvidovať, pretože horí vegetácia, ktorú 70 rokov nepostihol požiar. (Zdroj: TASR)

SANTA BARBARA - Stovky ľudí museli už evakuovať na západe Spojených štátov kvôli rozsiahlym požiarom. Plamene spôsobené suchým a horúcim počasím zachvátili v uplynulých dňoch južné pobrežie štátu Kalifornia a tiež vidiecku oblasť v štáte Nové Mexiko. S odvolaním sa na vyhlásenia tamojších úradov o tom dnes informovala agentúra Reuters.

V kalifornskom meste Santa Barbara nariadili evakuáciu približne 400 domov a podnikov, ktoré boli požiarom najviac ohrozené. Oheň vypukol v stredu v chránenej oblasti Los Padres National Forest, kde pohltil približne 490 hektárov porastov. 

Kaliforniu a Nové Mexiko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Plamene na juhu Kalifornie sa momentálne snaží pod kontrolu dostať asi 500 hasičov. Na pomoc využívajú lietadlá a vrtuľníky, z ktorých zhadzujú vodu. Oheň zatiaľ vietor odfúkol ďalej smerom k Tichému oceánu, v dôsledku čoho úrady evakuovali dve miestne pláže a jednu farmu a dočasne tiež uzatvorili jednu diaľnicu. V susednom štáte Nové Mexiko oheň vypukol v stredu asi desať kilometrov severovýchodne od mesta Tajique, kde sa doposiaľ rozšíril na plochu zhruba 4900 hektárov. 

Rozsiahle požiare v Kalifornii
Zobraziť galériu (4)
Rozsiahle požiare v Kalifornii  (Zdroj: TASR)

Guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová vyhlásila kvôli požiaru stav ohrozenia a k pripravenosti zasiahnuť vyzvala aj Národnú gardu. S ohňom v Novom Mexiku bojuje vyše 600 hasičov. Tí dúfajú, že vietor plamene odnesie smerom na východ, a síce k menej obývaným oblastiam. 

Rozsiahle požiare v Kalifornii, zasahovať musia vrtulníky
Zobraziť galériu (4)
Rozsiahle požiare v Kalifornii, zasahovať musia vrtulníky  (Zdroj: TASR)

Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pred vysokými horúčavami v oblastiach ležiacich na juhozápade USA vrátane štátov Kalifornia, Nevada a Arizona. NWS odhadla, že teploty v týchto štátoch by sa mohli v nadchádzajúcich dňoch vyšplhať až na 48,3 stupňov Celzia, čo je viac, než boli doposiaľ zaznamenané tamojšie maximá.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaKaliforniaNové Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu