Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trestné činy cudzincov nezostanú bez trestov: Pri žiadateľoch o azyl zvlášť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - V prípade, že sa žiadateľ o azyl na Slovensku dopustí trestného činu ako páchateľ alebo iný účastník, ministerstvo vnútra mu azyl neudelí. Vyplýva to zo zákona o azyle.

Ako ďalej informovala Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, podľa zákona ide o viaceré prípady. A to, ak sa žiadateľ dopustil trestného činu proti mieru, vojnového trestného činu alebo trestného činu proti ľudskosti podľa medzinárodných dokumentov, ak sa dopustil závažného nepolitického trestného činu mimo územia Slovenska predtým, ako požiadal o udelenie azylu alebo o poskytnutie doplnkovej ochrany, alebo ak je vinný za činy, ktoré sú v rozpore s cieľmi a zásadami Organizácie Spojených národov (OSN).

"V prípade, ak by žiadateľ o udelenie azylu spĺňal podmienky na udelenie azylu z dôvodu zlúčenia rodiny, ministerstvo mu neudelí azyl ani v prípadoch, ak žiadateľa možno považovať za nebezpečného pre bezpečnosť Slovenska, alebo ak bol odsúdený za obzvlášť závažný zločin a predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť," vysvetlila Fabianová. Tieto prípady majú takisto oporu v zákone o azyle. 

Možná je však aj situácia, že ministerstvo žiadateľovi azyl už udelilo, no existuje podozrenie, že sa azylant dopustil trestného činu, rezort mu môže azyl odňať. "Ak mal azylant udelený azyl z humanitných dôvodov alebo z dôvodov zlúčenia rodiny, ministerstvo azyl odníme aj vtedy, ak azylanta možno odôvodnene považovať za nebezpečného pre bezpečnosť Slovenska, alebo ak bol azylant odsúdený za obzvlášť závažný zločin a predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť," píše sa v zákone.

Riešenie trestných činov spáchaných na našom území žiadateľmi o azyl je zakotvené v Trestnom zákone. Spáchanie trestného činu má tak podľa zákona vplyv na konanie o udelenie azylu alebo jeho odňatie. V prípade spáchania priestupku je však situácia iná. "Skutočnosť, že sa žiadateľ o udelenie azylu alebo azylant dopustí priestupku, nemá negatívny vplyv na posúdenie žiadosti o udelenie azylu, ako ani na začatie konania o odňatie azylu," vysvetlila Fabianová. 

Po pokute je vonku

Prípad, ktorý sa týka azylanta, sa stal nedávno v Nitre. Informáciu priniesol ako prvý portál Webnoviny.sk. Skupina študentiek v Nitre zavolala v piatok 27. mája políciu na migranta, ktorý sa pred nimi odhaľoval a sexuálne uspokojoval. Muža z Iraku po čine zadržali, ale už je na slobode, keďže zaplatil finančný trest. Azylanta po čine zadržala polícia a následne bol obvinený z prečinu výtržníctva. "V superrýchlom konaní bol uznaný vinným a súd mu uložil peňažný trest 900 eur," povedal pre Webnoviny.sk hovorca Okresného súdu v Nitre Mário Pivarči.

Hovorca Okresnej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček uviedol, že v prípade, že by výkon tohto trestu bol úmyselne zmarený, súd určil náhradný trest odňatia slobody v trvaní štyroch mesiacov. Muž však peňažný trest zaplatil, a tak sa väzeniu vyhol. Nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová uviedla, že polícia k prípadu informácie neposkytne.

Podľa zistení portálu Webnoviny.sk muž prišiel na Slovensko koncom minulého roka spoločne so skupinou asýrskych kresťanov. "Keďže má ako azylant rovnaké práva a povinnosti ako všetci občania Slovenska, z krajiny nemôže byť vyhostený," vyjadrilo sa Prezídium Policajného zboru.

Viac o téme: AzylTrestný činNeudelenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu