Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká vojna obchodníkov: Najväčší porovnávač cien čelí kritike, Alza odchádza a chystajú sa ďalší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na internete momentálne prebieha vojna medzi predajcami. Všetko odštartoval odchod známeho obchodu Alzy z najväčšieho porovnávača cien na Slovensku Heureka. Ba čo viac, hrozí, že z Heureky odídu ďalšie firmy.

V poslednom čase sa objavilo viacero znepokojujúcich náznakov o ohrození nezávislosti a férovosti najväčšieho cenového porovnávača eshopov - Heureka.sk. Portál, ktorý používa a pozná mnoho Slovákov, čelí vážnym podozreniam z neobjektivity a uprednostňovania sesterských predajcov. Kvôli tomu z porovnáča odchádza veľký internetový predajca Alza. Podobný krok zvažuje aj dalši člen "veľkej trojky" - Hej.sk/Kasa.cz.

Veľká vojna obchodníkov: Najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto Heureka)

Problém spočíva v tom, že Heureka Shopping, ktorá prevádzkuje svoje weby na Slovensku aj Česku, je po skúpení od firmy Rockaway vlastnícky prepojená na viaceré internetové predajne ako napríklad Mall.sk/cz, CZC.cz, Parfemy.cz, Prozdravi.cz, Sperky.cz, Hodinky.cz, Kolonial.cz či Prodeti.cz. Tak vznikol základ pre podozrenie o zvýhodňovaní niektorých z nich. Dôvody, prečo Alza odchádza z Heuréky, spísali na stránke bezheureky.cz. Jednu z najväčších transakcií Rockaway v maloobchode za posledné roky financujú miliardári Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Alzu chce nasledovať Hej.sk

Medzi firmy, ktoré vyjadrili obavy, patrí aj portál Hej.sk. Daniel Večeřa, generálny riaditeľ spoločnosti HP TRONIC Zlín, ktorá je prevádzkovateľom e-shopu EURONICS.cz, organizátorom siete EURONICS na českom trhu a vlastníkom niekoľkých e-shopov, medzi nimi Kasa.cz a Hej.sk, sa obáva nezávislosti Heuréky.

Veľká vojna obchodníkov: Najväčší
Zobraziť galériu (5)

"Rozhodnutie Alzy chápeme a jej obavy zdieľame a zdieľame tiež pochybnosti o nezávislosti Heureky, najmä vo vzťahu k jej sesterskému e-shopu MALL.cz. Naše pochybnosti ešte zosilneli po tom, čo vlani v decembri vplyvom problémov s logistikou kleslo hodnotenie MALL.cz na Heureke na 88% a napriek tomu, v rozpore s vlastnými pravidlami, Heureka MALLU ponechala modrý certifikát "Overené zákazníkmi", reagoval slovami Večeřa, ktorý zároveň pripúšťa, že budú nasledovať Alzu.

Nezávislý audit

Podľa neho bude kľúčové, aby Heureka presvedčila o svojej nezávislosti.  "Naše doterajšie požiadavky na zmluvne garantovaný, pravidelný, nezávislý audit toho, ako Heureka, respektíve skupina, do ktorej Heureka patrí, nakladá s citlivými dátami, ktoré jej posielajú všetky spolupracujúce e-shopy, Heureka zatiaľ skôr odmieta. Ak svoj postoj nezmení, je náš odchod z tohto zrovnávača veľmi pravdepodobný," dodal Večeřa.

Veľká vojna obchodníkov: Najväčší
Zobraziť galériu (5)

Heureka tomu nerozumie

Stále však verí, že sa firmy dohodnú na nezávislom kontrolnom mechanizme nakladania s dátami. Šéf Heureky tomu nerozumie. „Priznám sa, že neopodstatnenému napádaniu našej nezávislosti naozaj nerozumiem. Rád sa s e-shopmi stretnem osobne a povedieme otvorenú diskusiu o našom fungovaní,“ reaguje Tomáš Braverman. Alzu nasledoval v piatok portál SpokojenýPes.cz.

Odísť sa chystajú aj ďalší

Ako Topky zistili, od Heuréky chcú odísť aj ďalšie obchody. Ide napríklad o lacne-nakupy.sk. "Áno, zvažujeme. Nám vymazali hodnotenia len tak bez dôvodu údajne na základe ich všeobecných obchodných podmienok. Bez dôkazov len na základe domienky. Celkovo ich monopolné chovanie je absurdné a prístup k požiadavkám jednotlivých obchodov je dosť jednostranný. Buď bude po ich alebo vás vypnú," zareagovali pre Topky z tlačového oddelenia.

Heureka nie je nezávislá, ale ostávame

Podľa Datartu Heuréka nie je nezávislý portál. "Podľa nás Heureka rovnako nie je nezávislým cenovým porovnávačom dlhšiu dobu," zareagovala pre nás hovorkyňa Iva Pavlousková s tým, že o ukončení spolupráci neuvažujú. "O ukončení spolupráce s Heurekou zatiaľ neuvažujeme. Budeme v nej pokračovať aj naďalej, aj keď neradi. Vzhľadom na to že ponúkame výrobky a služby za veľmi dobré ceny, nemáme strach z cenového porovnania na internete, preto tiež neplánujeme Heureku opustiť ako iné firmy," dodala.

Viac o téme: PredajcaNákupInternet PorovnávanieAlzaHeurekaHej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu