Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SHMÚ informuje o zvláštnom úkaze nad Slovenskom: Zaujímavé, čo sa k nám dostalo!

Kanadská provincia Alberta zápasí s lesnými požiarmi. Zobraziť galériu (3)
Kanadská provincia Alberta zápasí s lesnými požiarmi. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nad územím Slovenska sa minulý aj tento týždeň s vysokou pravdepodobnosťou zaznamenal výskyt dymu z rozsiahleho požiaru v Kanade. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Planéta Zem trhá teplotné rekordy: Toto sa ešte nikdy predtým nestalo, varujú odborníci

Častice dymu pozorovali v Aerologickom a radiačnom centre SHMÚ v Gánovciach pri Poprade. "Boli pozorované dva prípady ich výskytu. Prvé častice dymu boli zachytené 11. mája približne o 20.00 h nášho času. Táto vrstva bola pozorovaná kontinuálne až do piatej hodiny rannej nasledujúceho dňa. Vyskytovala sa vo výške cca 11 km nad morom a mala hrúbku okolo 0,5 km," informuje SHMÚ.

SHMÚ informuje o zvláštnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Druhý prípad nastal tento týždeň v pondelok 16. mája, keď v čase okolo 7.00 h sa vo výške približne štyri kilometre začali znova objavovať aerosólové častice dymu. "Vrstva bola hrubá niekoľko stoviek metrov a vyskytovala sa aj v nasledujúcich hodinách vo výške 4 až 5,5 km. Pred polnocou sme navyše nad touto vrstvou zachytili aj ďalšiu oblasť vo výške približne osem kilometrov. Neskôr kvôli oblačnosti nebolo možné spomenuté vrstvy ďalej sledovať. Podmienky sa ale ráno zmenili a opäť sme detegovali dym z Kanady," dodáva SHMÚ. 

Požiar v Alberte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Lesné požiare v kanadskom regióne Alberte vypukli pred dvoma týždňami v oblasti známej tzv. ropnými pieskami. Odborníci predpokladajú, že hasenie ohňa bude pokračovať ešte celé týždne.

Viac o téme: PožiarSlovenskoKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu