Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na našu misionárku v Sudáne strieľali: Po tom, ako odviezla pacienta, nastal šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková SSpS, pôsobiaca ako lekárka v Južnom Sudáne bola vážne zranená strelami útočníkov. V pondelok 16. mája hodinu po polnoci sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď jej auto atakovali ozbrojenci.

Podľa informácie z generalátu Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého je sestra Veronika momentálne v stabilizovanom stave. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako „nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády“, ktorý „musí ísť pred súd“. „Ambulancie nemožno zastavovať počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva,“ citovalo jeho slová miestne Radio Easter.

„Prosíme o modlitbu za sestru Veroniku, za naše sestry v Južnom Sudáne a za tých, ktorí im v tejto ťažkej situácii pomáhajú. Nechceme z našich modlitieb vynechať ani kresťanov aj nekresťanov v Južnom Sudáne,“ píše vo svojej reakcii na incident sestra Monika Guzmická SSpS, predstavená komunity Misijnej kongregácie Sestier Ducha Svätého v Ríme.
 

Ako sa pre médiá dnes vyjadril aj manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Hugo Gloss, veľmi ich mrzí, že k tejto situácii došlo. „Veríme, že sa sestrička čoskoro uzdraví,“ dodal. Gloss sa dnes zúčastnil na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Ten dnes prijal zástupcov viacerých mimovládnych organizácií, hlavnou témou stretnutia bola humanitárna pomoc, ale s prezidentom sa rozprávali aj o bezpečnosti zdravotníckeho personálu a humanitárnych pracovníkov.

Gloss zdôraznil, že práve humanitárni pracovníci a zdravotnícky personál sú často vnímaní ako taký cennejší terč pre útočníkov, pretože ak zabijete doktora, tak tým pádom ľudia, ktorí potrebujú jeho pomoc, ju nedostanú a ešte viac poškodíte tým, ktorí trpia. Takisto upozornil, že podľa medzinárodného humanitárneho práva humanitárni pracovníci či zdravotnícky personál požívajú zvýšenú ochranu, a teda aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky, respektíve humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov. 

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane. Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. 

Viac o téme: PostrelenieJužný SudánSlovenská misionárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu