Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obetavá misionárka, ktorú postrelili Sudáne: Veronika sa neprebrala, strelcov zadržali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: martin navrátil)

BRATISLAVA - Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková, lekárka, ktorá pracuje v nemocnici v Južnom Sudáne, sa po utorkovej streľbe ešte stále neprebudila. Ozbojenci ju zasiahli v noci z pondelka na utorok, ke´d sa vracala od ťažkého pôrodu.

"Bohužil, nemám nové informácie," odpovedal nám Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska na otázku, či sa zdravotný stav slovenskej misionárky zlepšil. 

"Sestru Veroniku priviezli vo veľmi kritickom stave so strelnými poraneniami v oblasti brucha. Na klinike v Južnom Sudáne napriek skromnému vybaveniu robili, čo mohli pre jej záchranu," uviedol pre televíziu Joj ošetrujúci lekár David Silverstein. Lekárom sa podarilo stabilizovať jej životné funkcie. V krajine je síce mier, no panuje tam veľký chaos. Nie vždy ide o cielené útoky. 

"Je to smutné. Najmä preto, že bez dobrovoľných lekárov alebo bez ľudí ako je slovenská misionárka by ľudia v Južnom Sudáne nemali žiadny prístup k zdravotnej starostlivosti," povedal hovorca Lekárov bez hraníc Yann Libessart.

Misionárku postrelili, keď sa vracala od pacientky

Slovenskú misionárku Veroniku Teréziu Rackovú, ktorá pôsobí ako lekárka v Južnom Sudáne, postrelili útočníci v pondelok hodinu po polnoci, keď sa vracala od pacientky s ťažkým pôrodom. Po odvoze pacienta do inej nemocnice na jej auto zaútočili ozbrojenci. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia. Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Informáciu potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Náš úrad v Nairobi poskytuje Slovenke potrebnú konzulárnu asistenciu.

Podozrivých zadržali

Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovensk informovala, že podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. "Joint Operation Unit", rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako "nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády", ktorý "musí ísť pred súd". Hugo Gloss, manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity, tvrdí, že pracovníci, ktorí sa venujú humanitárnej pomoci, sú často vnímaní ako lepší terč pre útočníkov. Ak zrania alebo zabijú doktora, ľudia, ktorí sú zranení alebo potrebujú ich pomoc, ju nedostanú. "Čo sa týka ochrany humanitárnych pracovníkov, aj laikov, aj odborníkov, podľa medzinárodného humanitárneho práva títo ľudia používajú zvýšenú ochranu, a teda aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky personál, resp. humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov," povedal manažér.

Viac o téme: Južný SudánVeronika RackováMisionárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu