Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hydrometeorologický ústav začal monitorovať sucho na Slovensku: Jeho dôsledky môžu byť veľmi negatívne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) začal monitorovať sucho na Slovensku, zameriava sa na meteorologické a pôdne sucho. K obom typom nájdu ľudia všetky užitočné informácie na internete.

„Povodne, zrážky alebo víchrice majú rýchly nástup ako aj rýchly priebeh, no sucho má nástup pomalší, pomalšie a nenápadne sa vyvíja, pričom jeho dôsledky môžu byť veľmi negatívne,“ povedal na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ SHMÚ Martin Benko. Poznamenal, že sucho zatiaľ nezverejňuje ústav v rámci svojich výstrah, no nie je vylúčené, že sa tam postupom času dostane.

SHMÚ začal sucho pilotne monitorovať vlani od marca do septembra, zameral sa na Východoslovenskú a Podunajskú nížinu. Na východe zaznamenal ústav veľmi suchú sezónu vo Vysokej nad Uhom, na Podunajskej nížine to bol Žihárec a Bratislava – Ivanka, resp. Bratislava – letisko, kde zaznamenali klimatológovia takisto veľmi suché až extrémne suché podmienky.

V tomto roku sa však SHMÚ venuje monitoringu sucha na celom Slovensku. Informácie zverejňuje na stránke www.shmu.sk, pričom stav je aktualizovaný každý pondelok v skorých popoludňajších hodinách. Ľudia nájdu na webe informácie o meteorologickom suchu, ale aj o pôdnom suchu, v budúcnosti by malo pribudnúť aj hydrologické sucho. Stránka ponúka informácie o aktuálnom stave, ale aj vyhliadku vývoja na nasledujúci týždeň či zhodnotenie uplynulého týždňa. 

Podrobnosti o pôdnom suchu sa nachádzajú na stránke www.intersucho.sk. Tá obsahuje informácie napríklad o intenzite sucha, dopadoch sucha na vegetáciu, avšak tie sa sledujú len vo vegetačnom období, ale aj predpoveď na najbližších desať dní. Informácie sú zverejnené o Slovensku a Česku, do budúcnosti sa plánuje aj Rakúsko, Poľsko či severozápadná časť Maďarska. Aj v tomto prípade sú údaje aktualizované každý pondelok po obede. 

Na stránke by mali časom pribudnúť informácie aj o hydrologickom suchu. „Je paradoxom, že keď je hydrologické sucho, nemusí byť pôdne sucho. Sú prípady, keď sú povodne a zároveň je pôdne sucho. Práve na tieto zložitosti vo vývoji sucha chceme na našej stránke upozorniť,“ povedal klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Šťastný. Ako nadviazala hydrologička SHMÚ Zuzana Danáčová, už teraz sa ukazuje, že je na Slovensku menej vody, ako zvyčajne býva. 

Viac o téme: SuchoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu