Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dvaja kľúčoví zamestnávatelia v strednej Európe v problémoch: V ohrození sú aj Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miliardové dlhy a množstvo pracovných miest, ktoré sú v ohrození. Takýto osud postihol Ostravské bane OKD. Ten sa dotkne aj Slovákov, ktorí tam pracujú. Okrem slovenských baníkov sú v ohrození aj zamestnanci na východe Slovenska. Košický U. S. Steel by totiž mohol byť na predaj. Zmeny vo firme by mohlo sprevádzať ďalšie prepúšťanie.

OKD (Ostravsko-karvinské doly), jediný producent uhlia v Česku, má obrovské finančné problémy. Tie má podľa analytikov kvôli klesajúcim cenám uhlia a vysokej zadlženosti. Veriteľom dlží až 17 miliárd českých korún, čo je v prepočte 629 miliónov eur. Krajský súd v Ostrave včera poslal ťažobnú spoločnosť OKD do úpadku. Veritelia majú dva mesiace na to, aby prihlásili svoje pohľadávky.

 Podľa dostupných údajov pracovalo pre ťažiarov približne šesť sto zamestnancov zo Slovenska. Ich miesta môžu byť ohrozené. „V Ostravských baniach pracujem už 25 rokov. Chýbajú mi ešte dva roky, tak dúfam, že tam už dovtedy vydržím,“ povedal baník Jozef Kapustniak z kysuckej Turzovky pre Hospodárske noviny. Firma je suverénne najväčším zamestnávateľom v Moravskosliezskom kraji. V troch banských závodoch 9800 vlastných zamestnancov a ďalších necelých 3000 pracovníkov z dodávateľských firiem. Minuloročná produkcia OKD dosiahla 8 miliónov ton.

Tento rok prepustia tisícku

Súd o insolvencii zatiaľ nerozhodol. Firma doteraz oznámila len to, že k 30. júnu odíde dohodou 345 zamestnancov. Predseda ČMKOS Josef Středula povedal, že ak by zamestnanci nedostali výplaty, mohlo by sa stať, že v OKD začnú masívne protesty. Z Bane Paskov by na prelome septembra a októbra malo odísť ďalších 873 zamestnancov. Spoločnosť OKD ťaží energetické uhlie vhodné predovšetkým ako palivo a koksovateľné uhlie, ktoré sa využíva v oceliarskom a chemickom priemysle.

Hrozí krach

Česká ťažobná firma OKD na Krajskom súde v Ostrave sama na seba podala návrh na insolvenciu. Rozhodlo o tom predstavenstvo. Firma nemá dosť peňazí, aby mohla splácať svoje záväzky. "Predstavenstvo spoločnosti OKD rozhodlo o podaní návrhu na povolenie reorganizácie s cieľom zachovať zamestnanosť, prevádzku podniku v čo najvyššej miere, postupne uspokojiť svojich veriteľov a vytvoriť životaschopnú spoločnosť," uviedol v tlačovej správe hovorca OKD Ivo Čelechovský. Podnik bude podľa neho ďalej v normálnej prevádzke a v baniach sa bude normálne ťažiť.

Číňania do košického U. S. Steel?

Dobré správy nemôže očakávať ani východ Slovenska. Najväčší zamestnávateľ, košické želziarne U. S. Steel, by mohol byť na predaj. Američania chcú podnik podľa denníka Sme predať. Na návštevu podniku sa chystá prezident spoločnosti Mario Longhi. Išlo by už o jeho druhú návštevu za takmer dva mesiace. Vraj sa chystá podľa novín niečo oznámiť zamestnancom. Hovorca železiarní odmietol podrobnosti návštevy komentovať.

Makléri hľadajú pozemky pre Číňanov

Dva zdroje denníka Korzár tvrdia, že Longhi by mohol oznámiť zamestnancom nového kupca. Nahrávalo by to informáciám, že košickí realitní makléri hľadajú pozemky pre výstavbu domov pre Ázijčanov.

Niečo sa chystá

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu Američania z Košíc nechcú, no slová jedného zo zamestnancov môžu naznačovať niečo iné. „Niečo sa určite chystá, no dozvedáme sa rôzne, často aj protichodné informácie. Čo sme počuli, tak namiesto Američanov by mali prísť Číňania. Otázka je ako, lebo sa hovorí, že to môže kúpiť pre nich Moravia Steel, respektíve sa sem dostanú cez J&T, ktorá je už napoly čínska. Oficiálne nám však nikto nič nepovedal a stále počúvame len nejaké dohady. Neprospieva to ani atmosfére v podniku,“ tvrdí pre noviny nemenovaný zamestnanec.

Neistota sa môže prejaviť v prepúšťaní. Americká firma vraj hovorila so slovenskou vládou o vypustení klauzuly z memoranda, ktorá hovorila o zákaze hromadného prepúšťania. Aby sa jej vyhli, železiarne prepustili posledné dva mesiace 29 ľudí. Nasledovať majú ďalší. Korzár píše o ďalších 29 zamestnancoch z nižších pozícií ako sekretárky, účtnovíčky či ľudia z expedície. Ani odborári nie sú opimistickí v súvislosti s ďalším prepúšťaním.

Viac o téme: ZamestnanosťBaneUS SteelOKDŽeleziarne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu