Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenka v Bielom dome: Právničku ocenili za boj proti pezinskej skládke odpadov

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR)

WASHINGTON/BRATISLAVA – Slovenskú aktivistku a právničku Zuzanu Čaputovú, ktorej tento týždeň udelili v San Franciscu Goldmanovu environmentálnu cenu, dnes prijali v Bielom dome. Stretla sa tam s ministerkou vnútra zodpovednou za oblasť ochrany prírody Sally Jewellovou, ako aj s troma poradcami amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten bol služobne odcestovaný. Vo štvrtok (21.4.) ju čaká prijatie v Kongrese.

V Bielom dome hovorila o význame advokačných mimovládnych organizácií. "Nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. V USA majú mimovládky iné a silnejšie postavenie, ako je tradícia u nás. Ich význam rastie v čase krízy, či už ekonomickej, alebo migračnej. Sú dôležité pri obhajobe individuálnych práv v jednotlivých kauzách, ako bola naša pezinská skládka," priblížila Čaputová po stretnutí.

Zuzana Čaputová získala Goldmanovu cenu za boj proti pezinskej skládke odpadov. Významné medzinárodné ocenenie za jej pôsobenie v rámci iniciatívy proti skládke, ako aj za dlhoročnú právnickú prácu v oblasti ochrany životného prostredia, si prebrala v pondelok (18.4.) v San Franciscu.

Goldmanova cena je často prirovnávaná k Nobelovej cene v oblasti environmentalistiky, udeľuje sa od roku 1990. Jej laureátov nominujú renomované environmentálne organizácie a experti z celého sveta za trvalý a významný prínos v oblasti ochrany životného prostredia. Vyberá ich medzinárodná porota. Cena má zviditeľniť nielen jej držiteľov, ale najmä ich prácu.

Viac o téme: SkládkaPezinokBiely domZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu