Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odhalenie deň po odvolaní šéfa zdravotnej poisťovne: FOTO sťahovanie úradníkov, kšeft stihli!

Muži vykladali nábytok zo starej budovy do novej. Zobraziť galériu (10)
Muži vykladali nábytok zo starej budovy do novej. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzné sťahovanie finišuje. Rozbehol ho dnes už bývalý riaditeľ poisťovne Marcel Forai. Jeho definitívny koniec na poste šéfa VšZP sa potvrdil pritom iba pred pár dňami. Náhradou majú byť nové priestory spájané s kauzou nástenkového tendra. Budova je už takmer opustená, aj dnes kamióny premávali zo starej do novej budovy.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sa do konca týždňa presťahuje. Zostane však v Petržalke. Adresa jej generálneho riaditeľstva sa zmení z Mamateyovej ulice na Panónsku cestu, úradníci sa teda presunú pár metrov inam. Sťahovanie generálneho riaditeľstva bolo plánované v mesiacoch marec – apríl 2016. Vzhľadom na súčasný stav predpokladáme, že sťahovanie bude ukončené v súlade s plánom do 10.4. 2016." uviedla pre Topky hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Topky zachytili kamióny, ktoré sťahovali kancelársky nábytok.

Pri starej budove sme zastihli kamión
Zobraziť galériu (10)
Pri starej budove sme zastihli kamión  (Zdroj: Jan Zemiar)

Budova z nástenkového tendra

Za prenájom v Panon Office VšZP zaplatí mesačne vyše 82 tisíc eur bez DPH. Nové sídlo štátnej poisťovne začal riešiť ešte jej bývalý riaditeľ Marcel Forai. Z funkcie však predčasne odišiel pre kauzu zmlúv s jeho tetou. Zámer presťahovať riaditeľstvo a zlúčiť jeho pracoviská pod jednu strechu predstavil ešte začiatkom minulého roka poslancom v parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. Argumentoval úsporou a efektivitou zamestnancov.

Nová budova vyvolala kontroverzie
Zobraziť galériu (10)
Nová budova vyvolala kontroverzie  (Zdroj: Jan Zemiar)

Tí doteraz sídlili v dvoch budovách v rôznych častiach Bratislavy. Poisťovňa sa sťahuje do budovy s väzbami na firmu Avocat, známej z kauzy nástenkového tendra za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Spájať ich mala osoba advokáta Róberta Lenčéša, ktorý mal byť nepriamym spoločníkom bývalého vlastníka stavby.

Odhalenie deň po odvolaní
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

VšZP mala byť pôvodne presťahovaná ešte do konca minulého roka, budova však nebola hotová. "VšZP podpísala zmluvu o nájme nehnuteľnosti so spoločnosťou Capital Park, s.r.o., až 22. 1. 2016, potom, čo prenajímateľ definitívne ukončil stavebné úpravy na základe požiadaviek VšZP, odstránil všetky identifikované chyby zistené preberacími konaniami a preukázal plnenie zvukotechnických noriem vo všetkých priestoroch budovy," povedala Balážová. Za samotné sťahovanie štátna poisťovňa zaplatí 65.200 eur bez DPH. Sťahujú sa štyri objekty v rámci Bratislavy, z toho dva budú presťahované do nového sídla. Súčasný šéf VšZP Miroslav Vaďura zrušil súťaž na nákup nového nábytku. V novom sídle sa tak využije pôvodný nábytok.

Aj túto budovu musia úradníci opustiť
Zobraziť galériu (10)
Aj túto budovu musia úradníci opustiť  (Zdroj: Jan Zemiar)

Forai vo VšZP definitívne končí

Bývalý riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai v poisťovni definitívne končí. Po tom, čo vlani v septembri odstúpil pre kauzu zmlúv so svojou tetou Annou Sučkovou, v poisťovni naďalej pôsobil na referentskej pozícii ako analytik. Jeho odchod dnes potvrdil po rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Odhalenie deň po odvolaní
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Takýto krok avizoval Drucker už minulý týždeň, Forai bol však na dovolenke. S ministrom sa následne stretol. Minister zdravotníctva ani dnes nechcel konkretizovať, kto vystrieda súčasného riaditeľa VšZP Miroslava Vaďuru. Oznámiť to chce čoskoro.

Robotníci vykladali kancelárske potreby do nových priestorov
Zobraziť galériu (10)
Robotníci vykladali kancelárske potreby do nových priestorov  (Zdroj: Jan Zemiar)

Náhrada zo súkromného sektora

Drucker už avizoval, že má predstavu o človeku na čele štátnej poisťovne. "Rozmýšľam o ľuďoch, ktorí pôsobia v komerčnom sektore v oblasti financií a poisťovníctva," povedal po pondelkovom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Viac o téme: PoisťovňaMarcel ForaiVšzP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu