Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Asýrski kresťania opustili azylový tábor: Všetci sú už pri Nitre, presné miesto taja

Na Slvensko priletelo 149 ásyrskych kresťanov
Na Slvensko priletelo 149 ásyrskych kresťanov (Zdroj: SITA)

NITRA - Kresťanskí utečenci z Iraku už opustili azylový tábor v Humennom a presunuli sa do svojich nových domovov. „Do Nitry a okolia sa presunulo všetkých 149 Iračanov, ktorým bol udelený azyl na Slovensku."

"K presnému miestu ich pobytu sa nebudeme z dôvodu ich bezpečnosti bližšie vyjadrovať,“ potvrdil  tlačový odbor ministerstva vnútra. Tento týždeň začali deti utečencov navštevovať školy a škôlky. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých každý deň, spolu 15 hodín týždenne. Okrem toho im prostredníctvom svojich odborných pracovníkov poskytuje sociálne a právne poradenstvo i kultúrnu orientáciu. „Integračný projekt realizuje občianske združenie Pokoj a dobro, pričom Migračný úrad Ministerstva vnútra SR poskytuje metodické usmernenia a pravidelne kontroluje prácu občianskeho združenia a priebeh integrácie Iračanov,“ uviedol tlačový odbor ministerstva. Slovenský jazyk sa utečenci začali učiť už v záchytnom tábore v Humennom.

Ide o 25 kresťanských rodín z Iraku, ktoré hovoria aramejsky, teda jazykom Ježiša Krista. Keby zostali v Iraku, zabili by ich militanti z Daeš. Sú medzi nimi umelci, lekári či programátori. Zhruba tretinu zo 149 imigrantov tvoria deti do 15 rokov. Najprv všetci absolvovali dôkladné bezpečnostné previerky a prešli zdravotnými vyšetreniami, v tábore v Humennom sa dozvedali informácie o živote na Slovensku a chodili na kurzy slovenského jazyka. 

Svoj nový domov nájdu v zariadeniach Nitrianskeho biskupstva a tiež v mestách a obciach Nitrianskeho kraja, kde sa im rozhodli pomôcť dobrovoľníci. Viacerí starostovia a obyvatelia obcí, kam mali prísť, netajili po oznámení tejto informácie v novembri 2015 svoju nevôľu. „Pôjdu tam, kde bude dostatočná podpora pre ich prijatie,“ povedal koncom februára Peter Brenkus z občianskeho združenia Pokoj a dobro. Zároveň dodal, že je možné, že na Slovensku nezostanú všetci. „Po získaní azylu, ktorý im už bol udelený, môžu ísť slobodne, kdekoľvek chcú. My im len dávame ponuku. Oni môžu prijať aj iné ponuky a majú aj iné,“ povedal Brenkus.

Viac o téme: Asýrski kresťania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu