Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Polícia bude opäť riešiť nehodu Langoša

Ján Langoš Zobraziť galériu (8)
Ján Langoš

BRATISLAVA - Polícia sa musí znovu zaoberať tragickou dopravnou nehodou bývalého šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) a bývalého československého ministra vnútra Jána Langoša.

Generálna prokuratúra dala totiž znovu prešetriť okolnosti jeho smrti. Vodiča malého nákladného auta, do ktorého Langoš narazil vlani v polovici júna na ceste na východnom Slovensku, opäť obvinili z usmrtenia. Napísal to dnes denník Sme. Začiatkom januára pritom košická okresná prokuratúra trestné stíhanie vodiča z Moldavy nad Bodvou zastavila. Odôvodnila to tým, že nehodu zavinil Langoš, keďže išiel vysokou rýchlosťou a nereagoval na situáciu na ceste.

Situácia sa podľa Sme zmenila, keď si vdova po Langošovi dala urobiť druhý posudok z Ústavu súdneho inžinierstva. Ten údajne spochybnil závery dovtedajšieho vyšetrovania. Generálna prokuratúra po obdržaní tohto posudku podľa denníka zrušila všetky rozhodnutia o zastavení vyšetrovania a prikázala polícii, aby prípad znovu riešila. "Musí sa doplniť znalecké dokazovanie," povedala hovorkyňa prokuratúry Svetlana Husárová. Polícia pochybenie pri vyšetrovaní odmietla.

Podľa Langošovej je posudok pôvodného znalca, ktorý objednala polícia, nedostatočný. Nový posudok z Ústavu súdneho inžinierstva hovorí, že prvý znalec vo svojich záveroch pochybil. Z posudku vraj vyplýva, že niektoré z údajov sú "technicky neprijateľné" a že znalec nehodu neskúmal komplexne, ale zaoberal sa len jednou alternatívou.

Langoš do multikáry narazil po tom, čo jej vodič vošiel na hlavnú cestu medzi Košicami a Rožňavou. Šofér utrpel pri nehode vážne zranenia a polícia ho následne obvinila. Od začiatku však tvrdil, že nehodu nespôsobil. Langoš totiž podľa neho do jeho auta havaroval až po tom, keď už dlhší čas bol na hlavnej ceste. Mladému šoférovi hrozil za smrteľnú nehodu trest do päť rokov väzenia.

Dôležité podľa Sme je, či mohol vodič vidieť prichádzajúceho Langoša a mal mu potom dať prednosť v jazde, alebo či Langoš išiel naozaj tak rýchlo, že šofér nemohol zrážku predvídať, a preto vošiel do križovatky. Bývalý federálny minister a disident bol prvým šéfom ÚPN, ktorý dokumentuje zločiny komunizmu i fašizmu na slovenskom území. Jeho nástupcom sa stal historik Ivan Petranský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu