Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známa francúzska TV nakrútila dokument o Slovensku: Sme krajina známa Ficovou politikou!

Redaktorka Eve Irvineová pred Bratislavským hradom. Zobraziť galériu (4)
Redaktorka Eve Irvineová pred Bratislavským hradom. (Zdroj: YouTube/France24 English)

BRATISLAVA - Televízia France 24 si posvietila na Slovensko vo svojej dvojdielnej reportáži, v ktorej sa najprv venuje antimoslimskej rétorike našich politikov pred voľbami a neskôr nášmu výnimočnému postaveniu automobilovej veľmoci. Kamera tak zavíta nielen do ulíc bratislavského Starého Mesta, ale aj do záchytného tábora v Humennom či do závodu Kia v Žiline.

Americká reportáž odhalila skutočnú tvár Slovenska: Prežívame existenčnú krízu!

"Na Slovensku sa vládnuca strana Smer Roberta Fica snaží posilniť ochranu hraníc a udržať migrantov mimo nich. Premiér podal trestné oznámenie proti Európskej únii kvôli povinným kvótam. V čase, keď sa na Slovensku chystajú voľby, FRANCE 24 zisťuje, aký je život pre cudzincov v krajine a čo si tom všetkom myslia miestni obyvatelia. V druhej časti Europe Now sa zameriame na slovenskú ekonomiku, ktorá produkuje viac vozidiel na jedného obyvateľa, ako kdekoľvek inde na svete. Vlani zišlo z továrenských liniek viac ako milión kusov, čo predstavuje 43 % priemyslu krajiny. Svoje závody tu majú Volkswagen, Kia a Peugeot Citroen. Zistili sme prečo," uvádza sa v komentároch televízie pod videami zo série Europe Now.

Na úvod bolo divákom objasnené čosi o našej minulosti, o okupácii nacistami za druhej svetovej vojny, spoločnom štáte s Čechmi, vláde komunizmu, vzniku samotnej Slovenskej republiky, vstupe do Európskej únie aj Schengenu. Teraz však naša krajina, ktorá sa môže napríklad pýšiť množstvom hradom, stojí pred voľbami, ktoré mali za následok tvrdé slová na adresu migrantov, hoci už z hľadiska štatistických údajov je jasné, že nepatríme medzi tých, ktorí by sa ich prílevu museli nejako obávať.

Ranya vyučuje slovenčinu.
Zobraziť galériu (4)
Ranya vyučuje slovenčinu.  (Zdroj: YouTube/France24 English)

Slovenka Ranya, ktorá hovorí šiestimi jazykmi a pracuje ako dobrovoľníčka tvrdí, že vláda nepodporuje dostatočne ľudí z iných krajín pri ich integrácii do našej spoločnosti. Úloha štátu pri financovaní a podpore oproti západným modelom značne pokrivkáva. Kňaz Peter Brankus zase vysvetľuje, prečo boli do záchytného tábora v Humennom prijatí iba asýrski kresťania: "Nemôžeme im pomôcť všetkým, možno to nie je politicky korektné.. mohli by sme integrovať taktiež moslimov, ľudí odlišných náboženstiev a kultúr, ale trvalo by to oveľa dlhšie." Podľa šéfa Migračného úradu Bernarda Priecela Slovensko nechce, aby mu niekto určoval, komu má pomôcť. Kvóty sú nezmysel a filozofia presídľovania mu dokonca pripomína metódy, ktoré kedysi používal Stalin.

Mohammed Hasna.
Zobraziť galériu (4)
Mohammed Hasna.  (Zdroj: YouTube/France24 English)

Slovensko je jediná krajina EÚ, v ktorej nie je islam registrovaný ako náboženstvo. Mohammed Hasna, riaditeľ Islamskej nadácie na Slovensku, považuje slová premiéra Roberta Fica na adresu moslimov za veľmi nešťastné, nepríjemné a nedemokratické. V reportáži sa objaví aj rozhovor so zástupcom Smeru a poslancom Europarlamentu, Vladimírom Maňkom, ktorý vysvetľuje, prečo je rétorika Roberta Fica vnímaná ako protiimigračná. Prvý diel reportáže sa končí zábermi z miesta, kde sa stretávajú hranice troch krajín: Slovenska, Maďarska a Rakúska, kde môžeme zatiaľ slobodne prebiehať z jednej do druhej.

Vladimír Maňka v rozhovore s dobrovoľníčkou Ranyou.
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Maňka v rozhovore s dobrovoľníčkou Ranyou.  (Zdroj: YouTube/France24 English)

Druhý diel venovaný Slovensku sa zameriava predovšetkým na našu ekonomiku, v ktorej sa dostane k slovu aj opozícia, konkrétne strana KDH. Na začiatku sa opäť spomína politika Roberta Fica, ktorý sa zahráva so strachom občanov z migračnej krízy. "To, čo potrebujeme, je skutočná sociálna demokracia a pre nás kresťanských demokratov je Európa naša rodina," hovorí líder KDH Ján Figeľ. Sociologička Zuzana tvrdí, že skutočným problémom spoločnosti teraz nie sú utečenci, ale skôr štrajk učiteľov a zdravotných sestier, ktorý však naša vláda akosi nepovažuje za až taký dôležitý.

Po návšteve bratislavskej Starej tržnice sa už televízia venuje automobilovému priemyslu. Prehliadka Bratislavy v Škode zo 70.-tych rokov je pre reportérku Eve Irvineovú skutočne zážitok, ale gro sa zameriava na návštevu automobilky Kia v Žiline, v ktorej sa denne vyrobí 1400 vozidiel. Podľa hovorcu spoločnosti Jozefa Bacea bola rozhodujúcim kritériom pre výber našej krajiny geografická poloha, odkiaľ je ľahký prístup na východné aj západné trhy, a ďalšími v tom čase výhodné dane z príjmu právnických osôb a kvalifikovaná pracovná sila, ktorá mala prax v ťažkom priemysle.

Viac o téme: France 24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu