Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico doma napína svaly, žaluje EÚ a stavia plot: Mali by ste ale vidieť, čo hovorí v Bruseli

Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Bruseli jedno, na Slovensku druhé. Aj tak by sa dala charakterizovať rétorika premiéra Roberta Fica pri téme utečenci. Zatiaľ čo s výsledkami rokovaní na summitoch súhlasí, na Slovensku sa tvrdošijne stavia proti prijímaniu utečencov. Čo hovoria na to záznamy z oficiálnych dokumentov?

"Kvóty nebudeme nikdy rešpektovať," opakuje stále náš premiér Fico. To, že sú utečenci hlavný pilier predvolebnej kampane Smeru, pochybuje iba málokto. Kvôli utečencom Slovensko žaluje Európsku úniu, vyvoláva pohoršenie u európskych socialistov a najnovšie už aj začína stavať na hraniciach plot. Jednoznačná rétorika pre svojich voličov na Slovensko však kontrastuje so závermi rokovaní na európskych summitoch.

Dokument odsúhlasil

Ešte v decembri 2015 bol summit ohľadom riešenia utečeneckej krízy. Na ňom sa zúčastnil aj Robert Fico, aby súhlasil so závermi dohody. Dokument záverov rokovaní Rady je na ich webe. V bode H sa píše: "Všetky prvky dohodnuté v decembri minulého roku vrátane rozhodnutí o premiestnení a opatrení na zabezpečenie návratu a readmisie by sa mali rýchlo vykonať." Upozornil na to Róbert Žitňanský z denníka N.

Fico doma napína svaly,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zaujímavý je fakt, že po minulotýždňovom summite hovoril Fico iba o tlaku na "premiestnenie" utečencov, ktoré sa má udiať v dohodnutej podobe. Podľa dohody však Slovensko malo prijať 802 utečencov, ktorí by mali byť posúdení či dostanú azyl alebo ochranu. Zatiaľ sme však z úst premiéra nepočuli nič o tejto dohode, podľa ktorej by na Slovensko mohlo prísť niekoľko stoviek utečencov.

Fico doma napína svaly,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Oficiálny protest nikde nie je

Úrad vlády sa pre denník bráni tým, že na decembrovom summite sa rokovalo o návrhu prerozdeliť 5 tisíc utečencov do konca marca s čím Slovensko a celá V4 nesúhlasili a dokument teda neschválili. No protestné hlasy zo strednej Európy nie sú nikde v oficiálnych záveroch či dokumentoch zverejnené.

Za zatvorenými dverami počas rokovaní sa môže udiať alebo vysloviť hocičo, čo by mohlo byť verejnosti skryté. Záverečné dokumenty však zaznamenávajú prípadný nesúhlas niektorého z členských štátov.

Fico doma napína svaly,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bez námietok?

"Výsledky hlasovania Rady sú automaticky zverejňované. Ak člen chce doplniť vysvetľujúcu poznámku k hlasovaniu, táto poznámka je verejná, ak sa rozhodnutie prijme. V ostatných prípadoch, keď vysvetľujúce poznámky nie sú automaticky zverejnené, môžu sa zverejniť na žiadosť člena," píše sa o pravidlách zverejňovania rokovaní.

Inými slovami, výhrady alebo námietky Fica by boli zaznamenané v oficiálnych dokumentoch. Zo záverov z posledných summitov tak výhrady Slovenska, napríklad voči prerozdeleniu utečencov, iba ťažko nájsť.

Fico doma napína svaly,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: UtečenciKvótyRobert FicoBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu