Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hladiny vodných tokov nebezpečne stúpajú: FOTO Na východe sa už vyliala rieka

Rozvodnený Hornád uzavrel nový most Zobraziť galériu (7)
Rozvodnený Hornád uzavrel nový most

REVÚCA - Hladiny vodných tokov v okresoch Revúca a Rimavská Sobota začali po aktuálnych výdatných zrážkach opäť stúpať. Ani v jednej obci však zatiaľ nebolo nutné vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity.

16:45  Hladiny vodných tokov v okresoch Revúca a Rimavská Sobota začali po aktuálnych výdatných zrážkach opäť stúpať. Ani v jednej obci však zatiaľ nebolo nutné vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Oproti minulému týždňu bol zrušený druhý stupeň povodňovej aktivity v Muránskej Dlhej Lúke, ktorá sa tak vrátila do normálu. V ôsmich ďalších obciach okresu zostal ešte zachovaný druhý stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Revúcej Peter Balogh s tým, že rovnaký stupeň zostáva v platnosti aj na vodných tokoch Muráň a Turiec vrátane ich prítokov. „V našom okrese však stále prší, takže ešte môže dôjsť k zhoršeniu situácie a vyhláseniu tretieho stupňa,“ dodal.

V okrese Rimavská Sobota je v súčasnosti vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity v troch obciach. „Znova prší a hladiny vodných tokov pomaly stúpajú. Ak to bude takto pokračovať, môžeme očakávať zhoršenie situácie, keďže zem je už napitá vodou a ďalej ju neabsorbuje,“ informoval Karol Anger, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Rimavskej Sobote. Ako dodal, situáciu aktuálne monitorujú priamo v teréne.

15:55  Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych zrážkach začali stúpať, výraznejšie nebezpečenstvo však zatiaľ nehrozí a tretí stupeň povodňovej aktivity doteraz nemuseli vyhlásiť ani v jednej obci. O aktuálnej situácii informoval Ľubomír Hric, zástupca vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Lučenci. 

"V obci Trenč máme naďalej vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Vykonáva sa tam prečerpávanie vody z intravilánu obce, kam sa pretláča odspodu z vodného toku Ipľa," uviedol Hric. Dodal, že stúpa aj hladina rieky Suchá v obci Prša. "Na vodnom toku je tam v súčasnosti vyhlásený taktiež druhý stupeň povodňovej aktivity," podotkol.

Ak budú zrážky naďalej pretrvávať, považuje za možné, že bude potrebné vyhlásiť druhý stupeň aj v obci Jelšovec. "Starostka v tejto dedine však pripravila určité opatrenia a v spolupráci so Správou povodia horného Ipľa zabezpečuje všetko potrebné," povedal zástupca vedúceho odboru.

Celková poveternostná situácia v okrese v súčasnosti nie je podľa jeho slov najpriaznivejšia. "Stále prší, hoci už trochu miernejšie. Zrážky by mali trvať približne do 20.00 h. Dúfame, že dovtedy neprídu silnejšie dažde, ktoré by situáciu zhoršili," uzavrel Hric.

Meteorológovia varujú dnes pred povodňami z trvalého dažďa či snežením. V nasledujúcich dňoch sa miestami budú tvoriť aj záveje a niekde nad pásmom lesa zafúka silnejší vietor.

Povodne z trvalého dažďa dnes hrozia v okresoch Turčianske Teplice, Žilina - Rajčanka, Prievidza, Veľký Krtíš, Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica a Michalovce. Výstrahu pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre Trenčiansky a Žilinský kraj. Miestami môže napadnúť desať až 18 centimetrov nového snehu.

V sobotu (20.2.) sa môžu v Trenčianskom a Žilinskom kraji tvoriť snehové jazyky a záveje. V nedeľu (21.2.) môže nad pásmom lesa v Banskobystrickom a Žilinskom kraji fúkať silný vietor. Krátkodobo môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Zodpovedá tomu výstraha prvého stupňa.

Rieka Hornád uzavrela nový most do Maďarska

Cez cezhraničný nový most spájajúci obec Kechnec a maďarský Abaújvár sa v týchto dňoch nedostanete. Cesta je „odrezaná“ kvôli rozvodnenému Hornádu.

Intenzívny dážď spôsobil, že rieka sa vyliala z koryta a na most sa nedá dostať ani  zo slovenskej ani maďarskej strany. Most sprístupnili len v decembri minulého roku. Podľa starostu Kechneca Jozefa Konkolyho, sa podobná situácia môže pri dažďoch stále opakovať, pretože koryto Hornádu je zanesené a treba ho vyčistiť. 

Hladiny vodných tokov nebezpečne
Zobraziť galériu (7)

„Cesta zostane zatvorená ešte niekoľko dní. Musím ju skontrolovať a zistiť, či neboli spôsobené škody, ktoré treba opraviť,“ hovorí J. Konkoly. Starosta Kechneca chce osloviť kompetentných, aby došlo k úpravám koryta, ako aj brehov. Samotná obec plánuje vybudovanie hrádze, na ktorú chce použiť peniaze z rozpočtu. 

Hladiny vodných tokov nebezpečne
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: MaďarskoKechnec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu