Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavskí noční jazdci: Takto zdolávajú legendárne budovy, VIDEá zo zakázaných miest!

Takto si Vincent užíva výhľad z jedného z najvyšších miest v Bratislave. Zobraziť galériu (2)
Takto si Vincent užíva výhľad z jedného z najvyšších miest v Bratislave. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Tí, čo sa boja výšok, by nasledujúce videá ani nemali pozerať. Dvojicu Slovákov, ktorí ich majú na svedomí, tvoria skutoční a nefalšovaní adrenalínoví nadšenci. Vo svojej poslednej snímke sa odhodlali zdolať zakázaný petržalský komín, Bratislavčanom dobre známy Matador. Pohľad pre bohov, ako aj rozhovor s autormi, si teraz môžete vychutnať práve tu!

Nezvyčajnú "skupinu" s názvom Night Urbex tvoria dvaja členovia, hlavný kameraman a režisér Ondrej a Vincent, ktorý narába s GoPro kamerou a pomáha svojmu kolegovi so strihom. Ako sám hovorí, okrem toho je aj motivátor, propagátor a ten, kto vyberá zaujímavé miesta, ktoré potom plnia vedľajšiu úlohu vo videách plných adrenalínu.

Najnovšie video dvojice slovenských adrenalínových nadšencov Ondreja a Vincenta

"Skúmaniu budov sa venujeme už pár rokov. Začali sme s týmto koníčkom z jednoduchého dôvodu - zvýšenie hladiny adrenalínu v krvi. Nenapadlo nás to samých, na internete nájdete veľa urban explorerov, tak isto aj na samotnom Slovensku. Okamžite nás to chytilo. Chceli sme natáčať ale niečo nové, trošku netradičné. Preto sme začali s nočným skúmaním," opisuje Vincent začiatky.

V noci nenatáča na Slovensku nikto, ako zdôrazňujú autori videa. "Samostatné natáčanie opusteného miesta doplnené nočnou atmosférou, ktorá so sebou prináša viac nebezpečenstva, ostražitosti a adrenalínu, vytvára z prechádzky v budovách neskutočnú závislosť. Človek chce ísť ďalej, do nebezpečnejších budov, do stráženejších budov, do vyšších budov. Postupne opadáva začiatočný strach a človek je odvážnejší ako bol na začiatku," priznáva Vincent.

Bratislavskí noční jazdci: Takto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Na prvom mieste je však pre oboch Slovákov milujúcich risk stále bezpečnosť: "Človek si musí dávať pozor vždy. Rozpadnutý strop, nepripevnený rebrík, všetko životu nebezpečné veci. Okrem tohto sa treba vyhýbať policajtom strážnikom a psom." Vincent nám porozprával aj o bizarnom zážitku, ktorý sa im stal: "Raz strážili objekt tri strážne psy, ale po polhodine si na nás zvykli a mohli sme s pokojom vstúpiť do areálu." 

Aké sú teda ich najsilnejšie zážitky? "So samostaným natáčaním sme začali v decembri minulého roku, v areáli bývalého Istrochemu. Natáčali sme opustenú vodnú vežu. Potom sme prešli veľa budov, najúspešnejšia je do dnešného dňa bývalá sovietska základňa na Kobyle, potom záhadné dvere na Pražskej, najzachovalejšie boli opustené kúpele v Korytnici, Ludwigov mlyn na Trnavskom, nezverejnené máme zábery z Technického skla v Dúbravke, z obidvoch nemocníc na Bezručovej a Zochovej, z Kaštieľa v Rusovciach a iné," vymenúva Vincent.

Končiť sa však dvojica nechystá ani zďaleka, práve naopak, plány majú veľké: "Plánujeme výlety do susedných krajín ako Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, o týždeň ideme do Gruzínska, o mesiac do Ameriky. Napriek tomu, na Slovensku, aj v samotnej Bratislave, je priveľa zaujímavých budov na to, aby nebola natočená spomienka na ne pred zbúraním, či pred rekonštrukciou. Najsmutnejšie na celom natáčaní je úpadok, ktorí spôsobil opustenosť miest, a tiež neschopnosť využiť kultúrne a technické pamiatky."

Viac o téme: Virálne videoGoPro kameraNight Urbex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu