Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne bojujú ďalej, štrajk trvá už 4 dni: Veľký prehľad, čo chystajú?

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štrajk učiteľov pokračuje. Organizátori a aktivisti chystajú po celom Slovensku kultúrne akcie, aby vyjadrili podporu učiteľom. Dnes dokonca iniciátori upratujú pred Úradom vlády. Zástupcov Iniciatívy slovenských učiteľov prijal aj prezident Andrej Kiska. Téma školstva rozhýbala aj opozíciu, vďaka ktorej zasadne parlamentný výbor pre školstvo.

Štrajkuje vyše 10 tisíc učiteľov

Počet učiteľov zapojených do štrajku oproti strede poklesol. Dnes o pol desiatej doobeda podľa webstránky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) bolo zapojených asi 10.600 učiteľov, v stredu sa toto číslo pohybovalo okolo 11 tisíc. Poklesol aj počet zapojených škôl z približne 820 na viac ako 780. "Máme informácie, že školy sú dennodenne nútené písomne alebo dokonca telefonicky odpovedať na otázku, koľko učiteľov štrajkuje a či je škola zatvorená alebo nie. Orgány, ktoré prieskum vykonávajú, však vôbec nezaujíma, či škola nepracuje v obmedzenom režime, hoci niektoré školy sa túto informáciu pokúšajú uviesť," reagujú aktivisti na tvrdenie ministra, že stále menej a menej škôl štrajkuje.

Hlavní Iniciátori štrajku - Branislav Kočan (vľavo) a Vladimír Crmoman (vpravo) s ministrom Draxlerom
Zobraziť galériu (15)
Hlavní Iniciátori štrajku - Branislav Kočan (vľavo) a Vladimír Crmoman (vpravo) s ministrom Draxlerom  (Zdroj: SITA)

Ministerstvo informuje každý deň o počte štrajkujúcich. Keď predvčerom malo ísť o približne 2,6% štrajkujúcich škôl, dnes ide podľa úradníkov iba o 1,7 %. Učitelia však tieto údaje spochybňujú. "Údaj o zatvorených školách nie je smerodajný. Podľa našich informácií z dnešného rána z približne 750 škôl zapojených do štrajku je okolo 270 zatvorených (alebo v obmedzenom režime), t.j. zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried. V ostatných školách je však vyučovanie zrejme narušené, pretože sa v nich nachádza minimálne jeden, ale vo väčšine prípadov väčší počet štrajkujúcich učiteľov. Vyjadrenie ministra školstva, že štrajkuje len niekoľko škôl, je preto skresľujúce," tvrdí Iniciatíva slovenských učiteľov.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Štrajkujú aj rodičia

Na Facebooku sa vytvárajú rôzne iniciatívy na podporu učiteľov. Takto vznikla Iniciatíva Bratislavských Rodičov, ktorá organizuje štrajk rodičov. Zároveň vyzýva ďalších rodičov, aby sa pridali a podporili štrajkujúcich učiteľov. Ďalšia vytvorená skupina sa volá Rodičia za lepšie školstvo.

Učitelia na Facebooku vyzývajú rodičov, aby ich podporili. "Za Iniciatívu slovenských učiteľov chceme vyhlásiť, že nás tento stav vôbec neteší a najradšej by sme boli, aby všetko bolo tak, ako v kultúrnej spoločnosti má byť. No na druhej strane je čestné povedať, že momentálne nič nenasvedčuje tomu, že sa náš štrajk skoro skončí, skôr naopak, veľká časť pedagógov je odhodlaná vydržať tak dlho, ako bude treba," píšu neposkojní učitelia.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Chystajú sa ďalšie akcie

Nespokojní učitelia aj počas dnešného dňa chystajú demonštrácie, a to v Košiciach a Nových Zámkoch. O 11-tej hodine bola demonštrácia učiteľov v Nových Zámkoch. Popoludní o 15-tej sa zase bude konať demonštrácia na Dolnej bráne na Hlavnej v Košiciach. Pripravujú aj dobrovoľnícke podujatia či diskusie vo viacerých mestách Slovenska.

Program štrajkujúcich učiteľov

Piatok:

 Pondelok (1. február):

Všetky mestá na Slovensku - Živá reťaz
15:30 - vytvoríme reťaz z učiteľov, rodičov - všetkých nespokojných so stavom v školstve:

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Píšu premiérovi list

Do povedomia sa dostala veta premiéra Fica, keď vyhlásil, že aj učitelia by mali niečo spraviť pre štát. Na to zareagovali svojsky aktivisti, ktorí podporujú štrajk. Rozhodli sa pre informovanie premiéra o vlastných príbehoch cez mail.  "Napíšme list pánovi premiérovi o tom, čo pre štát robia učitelia," informujú na svojej Facebookovej stránke. Rovnako sa na stránke množia príbehy učiteľov, ktorí píšu o svojich zážitkoch.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Zasadne školský výbor

Predseda výboru pre školstvo Mojmír Mamojka dnes potvrdil, že na výbor pozýva ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), predstaviteľov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí stoja za aktuálnym štrajkom pedagógov, aj šéfa školských odborov Pavla Ondeka. Či zasadnutie niečomu pomôže, však Mamojka príliš neverí. "Ako pragmatik hovorím, že veľa nevyriešime. Principiálne, v mnohých veciach majú pravdu, nikto netvrdí, že v školstve je peňazí dosť. Štrajkujúci učitelia si však kazia obsah formou. Nám končí mandát 5. marca, tak reálne, čo môžeme za štyri týždne vyriešiť?" pýtal sa.

Podľa Mamojku je to podobná situácia, ako keď po skončení futbalového zápasu kopne hráč do súpera a tréner sa na základe toho dožaduje pokutového kopu. "Čo môže, ak už je po zápase? Principiálne majú učitelia pravdu, ale riešiť to teraz, je absurdné," uzavrel.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Učiteľov prijal aj prezident

Zástupcov ISU dnes o 11-tej prijal aj prezident SR Andrej Kiska. Kiska v príhovore uviedol, že adresátmi požiadavky učiteľov 36 dní pred parlamentnými voľbami sú všetky politické strany, ktoré sa uchádzajúce o dôveru voličov. "Teda vláda a politická strana, ktorá mala a má zodpovednosť v tomto období, a myslím si, že minister školstva by mal pokračovať v diskusiách, v dialógu. Ale aj všetky politické strany s ambíciou byť v budúcom parlamente a spravovať Slovensko by mali jasne, konkrétne a presvedčivo povedať svoju predstavu nielen učiteľom, ale aj celej verejnosti. Ako konkrétne si predstavujú, aby sme vrátili úctu k vzdelaniu, rešpekt učiteľom," uviedol dnes Kiska.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Vladimíra Crmomana z ISU je prijatie u prezidenta veľmi dobrý signál pre celú spoločnosť, pre všetkých učiteľov. "Určite je to pozitívny signál pre všetkých mojich kolegov, ktorí momentálne sú v štrajku,“ dodal. Nespokojní učitelia opäť vyzvali vládu, aby situáciu v školstve začala brať vážne. Aj napriek tomu, že číslo zapojených učiteľov klesá, podľa Crmomana sa hlásia ďalšie školy, ktoré sa chystajú do štrajku zapojiť. Učitelia si stoja aj za svojimi požiadavkami, ktoré sú podľa nich splniteľné. "Vláda stále vládne do 5. marca, vláda má konať," zdôraznila Jana Ftáčnik Pastorková z ISU.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

 

ZASTRAŠOVANIE UČITEĽOV JE NEPRÍPUSTNÉSo zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá organizuje štrajk, som sa...

Posted by Andrej Kiska on 28. január 2016

Fico: Štrajk učiteľov je mediálny protest

Práve prebiehajúci štrajk učiteľov, v rámci ktorého pedagógovia žiadajú dofinancovanie školstva a zvýšenie svojich platov, označil premiér Robert Fico za mediálny protest. Podľa jeho slov je štrajku, vzhľadom na jeho rozsah, venovaná príliš veľká pozornosť. „Ak je na Slovensku 6700 škôl a na proteste sa v nejakej podobe dnes zúčastňuje 114 škôl, tak to sú necelé dve percentá,“ skonštatoval Fico v Nitre počas dnešného vyhlásenia výzvy, v rámci ktorej je vyčlenených 79 miliónov eur na rozširovanie kapacít materských škôl.

Premiér zároveň pripomenul, že vo verejnej správe nie je žiadna profesia, ktorej by sa zvyšovali platy v rokoch 2012 až 2016 tak dynamicky ako učiteľom. „Dohromady sme vyčlenili v tomto období na zvýšenie platov pre učiteľov 480 miliónov eur. 480 miliónov eur, pol miliardy! Nikto iný vo verejnej správe nemal takúto dynamiku. Samozrejme, že chápem, že by chceli viac, každý chce viac. My sme zvyšovali a chcem zvyšovať platy ďalej,“ skonštatoval Fico.

Podľa jeho slov musí byť ďalšie zvyšovanie miezd v školstve súčasťou programového vyhlásenia vlády, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb. V súčasnosti však na takýto krok podľa neho nie je priestor. „Ja sa rovno pozerám učiteľom do tváre. Keby sme mali viacej, tak im dáme viacej. Ja len verím, že učitelia, teda tie dve percentá, čo štrajkujú, sa vrátia naspäť do tried. Je treba vydať vysvedčenia žiakom, to sú dôležité veci. A po 19 dňoch voľna, ktoré bolo cez Vianoce, 19 dní boli doma, tak myslím si, že je čas, aby sa začalo riadne vyučovanie v školách,“ povedal Fico.

Situácia v Bratislavskom kraji

Karlovoveskí učitelia využijú štrajk aj na verejnoprospešné aktivity. V rámci dnešnej akcie Začnime s poriadkom, spojenej s podporou štrajku, poupratujú náučný chodník na Devínsku Kobylu. Karlovoveské školy, ktoré pokračujú v štrajku – ZŠ Karloveská 61, ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici a Spojená škola (SŠ) Tilgnerova, o tom informujú na svojich weboch. Na akciu pozývajú aj žiakov, študentov, ich rodičov a ďalších pedagógov karlovoveských škôl.

"Našu trasu začneme na dopravnom ihrisku v areáli ZŠ Karloveská, odkiaľ spoločne vyrazíme do lesov v oblasti Devínskej Kobyly," informoval riaditeľka ZŠ Karloveská Eva Horníková. "Zbavíme les odpadkov, budeme diskutovať o prebiehajúcom štrajku a spravíme aj niečo pre seba," vysvetlila zámer akcie. Predbežný záver trasy je v Devínskej Novej Vsi.

"Budeme však zohľadňovať či je medzi zúčastnenými veľa detí a aj to, aké bude počasie," spresnila Horníková. Záujemcovia, ktorí sa chcú k aktivite pripojiť, by nemali zabudnúť na teplé oblečenie a turistickú obuv do nenáročného terénu, takisto drobné občerstvenie a dostatok tekutín.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Situácia v Trnavskom kraji

 V upravenom režime fungujú gymnáziá v Senici, Skalici, Seredi, Veľkom Mederi i Gymnázium Jána Hollého v Trnave, Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi, Stredná odborná škola v Hlohovci. Štrajk ukončili na Strednej zdravotníckej škole v Dunajskej Strede. Štrajkuje naďalej aj súkromná škola Via Humana v Skalici, kde zostali študenti doma, a aj cirkevné Gymnázium Angely Merici v Trnave, kde sa vyučuje podľa upraveného režimu.

V Hlohovci zostáva zatvorená ZŠ Podzámska, kde na dnes pozývajú učitelia na 16. hodinu na diskusiu o problémoch v školstve širokú verejnosť, ZŠ na Ulici M. R. Štefánika i ZŠ sv. Jozefa. Všetky tri avizujú pokračovanie aj v piatok 29. januára.

V úplnom štrajku sú naďalej aj tri základné školy v Senici a tamojšia základná umelecká škola. Podľa vedúceho spoločného školského úradu v Senici Petra Kovačiča štrajk podporuje aj štvrtá senická ZŠ na Mudrochovej, tam sa však vyučuje.

Od dnes sa neučí na ZŠ Vajanského v Skalici, riadne vyučovanie by sa malo začať 2. februára. V Trnave sa učí na všetkých školách, v piatich majú upravený režim. ZŠ Bottova ohlásila pre zvýšený počet zapojených učiteľov do štrajku na 28. a 29. januára zmenu, vyučovanie sa pre všetkých skončí o 11.40 hodine.

V podobnom režime ide až do piatka aj ZŠ na Ulici M. Gorkého, na ZŠ Kornela Mahra majú upravený režim na 2. stupni. V Trnave štrajk podporuje najmenej šesť materských škôl. Jediná zapojená škola na území Piešťan - ZŠ M. R. Štefánika zostáva úplne zatvorená najmenej do konca tohto týždňa.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Situácia v Nitrianskom kraji

Približne tri stovky ľudí z radov učiteľov, rodičov i ďalšej verejnosti sa dnes zišli na námestí v Nových Zámkoch, kde vyjadrili podporu štrajku pedagógov. Na spoločnej akcii zástupcovia štrajkového výboru, základných a materských škôl s vyučovacím jazykom slovenským i maďarským, aj zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov požadovali najmä zlepšenie financovania škôl a prijatie systémových krokov, ktoré by smerovali z zvýšeniu úrovne slovenského školstva.

„Tento štrajk nie je len o platoch učiteľov, ale predovšetkým o komplexnej zmene v školstve. Sme pripravení vytrvať v štrajku tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal zástupca Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefan Šimonov. Podľa jeho slov budú aktivity učiteľov pokračovať aj počas budúceho týždňa. "Už v pondelok chceme v Nitre vytvoriť živú reťaz, ktorou chceme vyjadriť svoje odhodlanie pokračovať v štrajku," povedal Šimonov. Rovnaká iniciatíva by sa mala postupne uskutočniť vo všetkých krajských mestách.

V predvečer štrajku (27.1.) učiteľov v Nových Zámkoch sa zástupcovia štrajkového výboru a riaditelia základných i materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta stretli s primátorom Nových Zámkov Otokarom Kleinom na jeho podnet. Učitelia vyjadrili obavy z možného zastrašovania a odrádzania od účasti na dnešnej plánovanej demonštrácii. „Naše obavy sa nepotvrdili, práve naopak. Primátor sa zaujímal o naše problémy a vyjadril nám podporu mesta. Hovorili sme aj o tom, ako môže mesto prispieť k zlepšeniu našej situácie. Podpora mesta sa však týka skôr nevyhnutných opráv a modernizácií budov,“ skonštatovala členka štrajkového výboru.

Do štrajku učiteľov sa v Nových Zámkoch zapojilo päť základných škôl zo šiestich a dve materské školy zo siedmich. Riaditeľ Základnej školy G. Bethlena, ktorá sa ako jediná do štrajku nezapojila, napriek tomu vyjadril podporu trom základným požiadavkám organizátorov štrajku. Od dnešného dňa začala poskytovať deťom z prvého až štvrtého ročníka, v rámci krízového režimu, náhradný program s pedagogickým dozorom, vrátane obeda v školskej jedálni, aj Základná škola Devínska.

Novozámockí učitelia plánujú zotrvať v štrajku do piatka 29. januára. „Štrajkový výbor sa dohodol, že od budúceho týždňa bude vyučovanie na novozámockých školách pokračovať. V pondelok sú polročné prázdniny, v utorok rozdáme žiakom vysvedčenia a vyučovací proces bude normálne pokračovať,“ skonštatovala členka štrajkového výboru.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Situácia v Trenčianskom kraji

Podľa špeciálne upraveného rozvrhu sa z dôvodu štrajku pedagógov učia tento týždeň žiaci Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Ako TASR informovala riaditeľka školy Elena Kacvinská, do štrajku sa dnes zapojilo celkovo 24 z 33 učiteľov. "Na škole máme 16 tried, čiže niektorí žiaci zostávajú doma, niektorí sa učia. Každý deň odučíme tak päť alebo šesť tried," uviedla.

Obmedzený režim bude podľa Kacvinskej prebiehať na škole aj v piatok 29. januára. "Na pondelok 1. februára si niektorí učitelia zobrali dovolenku, niektorí prídu do práce, keďže máme pre nich dohodnutú aktivitu s lektorom," priblížila. Klasifikačnú poradu absolvovali pedagógovia ešte uplynulý týždeň a známky škola zverejní v elektronických žiackych knižkách v piatok. "Tým žiakom, ktorí výpisy potrebujú, ich vydáme," doplnila riaditeľka.

V obmedzenom režime sa učia tento týždeň aj gymnazisti či študenti obchodnej akadémie a Piaristickej spojenej školy Františka Hanáka v Prievidzi. "Sme radi, že Iniciatíva slovenských učiteľov vyšla s touto aktivitou a že sa na nej môžeme zúčastniť. Požiadavky, ktoré majú formulované, sú jasné, zreteľné, súhlasíme s nimi a v podstate by možno z našej strany bolo aj chybou nevyužiť túto príležitosť," zdôvodnil ešte 26. januára účasť pedagógov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v štrajku jeho koordinátor na tejto škole a učiteľ Bohdan Cagáň. Spresnil, že požiadavky pedagógov sú tri, pričom prvá z nich je viazaná na výšku platu, ktorá má dorovnať určitú hladinu formulovanú vládou. "Druhá požiadavka bola viazaná na zvýšenie dotácií do školstva a tretia na povysokoškolské vzdelávanie pedagógov," doplnil.

Naopak, do štrajku sa v okrese Prievidza, mimo iných, nezapojila Základná škola s Materskou školou v Bojniciach. Ako pre TASR pedagógovia zdôvodnili svoje rozhodnutie, súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, ale požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené.

Aktivisti odovzdali vláde vysvedčenie
Zobraziť galériu (15)
Aktivisti odovzdali vláde vysvedčenie  (Zdroj: SITA)

Situácia v ŽIlinskom kraji

K dnešnému dňu sa na Liptove zapojilo do štrajku učiteľov 31 škôl. Niektoré z nich podľa údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov do štrajku vstúpili v priebehu týždňa, iné, naopak, dnes neštrajkovali vôbec.

Najväčší rozdiel v počte zapojených škôl je v porovnaní s pondelkom (25.1.) v Liptovskom Hrádku. Do neobmedzeného štrajku tu vstúpili na začiatku týždňa len Súkromná základná umelecká škola a Súkromné tanečné konzervatórium na Hradnej ulici. Pribudli k nim Základná umelecká škola Jozefa Dekreta Matejovie, Základná škola s materskou školou Jozefa Dekreta Matejovie, elokované pracovisko pri ZŠ s MŠ Hradná a Základná škola Hradná.

"Vyučovanie neprebieha v celej škole, nefunguje ani školský klub detí a jedáleň. Pre rodičov, ktorí nemajú kde nechať svoje deti, je v škole zabezpečený pedagogický dozor od 7.30 do 13.30 h bez obeda," informoval riaditeľ školy Marián Žiška. Od utorka (26.1.) nevedela riadny vyučovací proces pre žiakov druhého stupňa zabezpečiť Základná škola na Matejovie ulici. "Oddnes sme obnovili vyučovanie pre piaty a siedmy ročník. Vyučovanie na prvom stupni a školský klub detí fungujú bez zmeny, rovnako ako aj školská jedáleň," uviedla riaditeľka školy Ľubica Kertesz.

Od pondelka štrajkujú pedagógovia Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. "Pre žiakov sme vytvorili náhradný rozvrh hodín. Dnes sa do vyučovacieho procesu zapojili končiace ročníky, doteraz mali voľno," vysvetlil riaditeľ Jozef Škorupa. Iniciatívu slovenských učiteľov aj naďalej podporuje Evanjelická spojená škola, bilingválne gymnázium a Základná škola na Nábreží 4. apríla. Počas týždňa sa pridala Hotelová akadémia, štrajkovať prestala Stredná zdravotnícka škola a Základná umelecká škola J. L. Bellu. Učitelia z obecných škôl štrajkujú už len v Ľubeli a Dúbrave.

Na dolnom Liptove sa v pondelok do štrajku zapojili zamestnanci 19 škôl zo 60 materských, základných a stredných škôl pôsobiacich v Ružomberskom okrese. K dnešnému dňu je situácia rovnaká.

Situácia v Banskobystrickom kraji

Učitelia Základnej školy na ulici Dr. Janského č.2. v Žiari nad Hronom pokračujú v štrajku aj dnes. Vyučovanie tak aktuálne prebieha len na I. stupni, rovnaká bude situácia v škole aj v piatok (29. 1.) Žiaci II. stupňa sú po tieto dni doma. "Dnes a v piatok u nás štrajkuje 13 učiteľov. Ale keďže počet pedagogických zamestnancov, ktorí z iných dôvodov neprišli do práce, je toľko, že nevieme zabezpečiť vyučovanie pre celú školu, tak vyučovanie majú len deti z I. stupňa aj to v obmedzenej miere, teda štyri vyučovacie hodiny denne," priblížil riaditeľ školy Marek Baláž. Vyučovanie zabezpečujú aj s pomocou učiteľov II. stupňa, ktorí sa do štrajku nezapojili. Aktuálne už podľa jeho slov funguje Školský klub detí, a to od 6.00 h do 17.00 h.

Baláž vysvetlil, že štrajk, ktorý na škole trvá od pondelka 25. januára, neovplyvnil klasifikáciu. "Už minulý týždeň v piatok sme mali klasifikačnú poradu, kde boli všetky známky uzavreté a boli na internetovej žiackej knižke, odkiaľ tlačíme vysvedčenia," podotkol. Štrajk ovplyvní iba odovzdávanie vysvedčení, ktoré sa nebude konať v piatok, ale niekedy v budúcom týždni.

Od dnešného dňa vstúpilo do štrajku aj 17 zamestnancov žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa. Škola však aj napriek tomu nie je zatvorená a vyučovanie prebieha v upravenej forme. "K štrajku sme sa pridali podľa vzoru učiteľov z prvej základnej školy. Chceli sme vyjadriť solidaritu s nimi, lebo u nás na gymnáziu máme nadpriemerné podmienky, materiálne aj finančné, ale chceme byť solidárni s ostatnými učiteľmi," podotkol v tejto súvislosti jeden z členov štrajkového výboru na škole Norbert Nagy. Štrajkujúci učitelia dnes nenastúpili do školy a rovnako plánujú spraviť podľa jeho slov aj v piatok.

K štrajku sa dnes pripojili tiež zamestnanci Základnej školy s materskou školou Š. Moysesa v Žiari nad Hronom. "Keďže škola nie je schopná zabezpečiť organizáciu vyučovania, riaditeľka od štvrtka 28. 1. prerušila vyučovanie," informovala škola na svojej internetovej stránke s tým, že v prevádzke nebude základná škola, Školský klub detí a centrum voľného času.

"Spojená škola Jána Amosa Komenského má vo svojej organizačnej zložke základnú, strednú a materskú školu. V týchto troch školách sa neučilo iba v pondelok (25.1.)," uviedla vedúca odboru školstva rožňavskej radnice Janka Mičudová. Spojená škola má celkovo 36 pedagógov. Na mape ISU stredná a materská škola stále figurujú. Ide skôr o morálnu podporu.

"Máme väčšinu detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Keď ich pustíme domov, tak potom nemajú ani to teplé jedlo. Je to zložité u nás. Nie je problém s tým, že ich nemajú rodičia kde dať, lebo väčšina z nich je nezamestnaná. V škole majú i teplo. Je to problém i pre žiakov, ktorí sú na internáte, aby boli jeden deň v škole a ďalší nie," uviedla riaditeľka spojenej školy Mária Prékop s tým, že štrajk podporujú. Dnes sa zúčastnia verejného stretnutia na podporu štrajkujúcich učiteľov v Košiciach, ktoré organizuje Iniciatíva košických učiteľov.

Do štrajku učiteľov sa v Základnej škole v obci Ratková (okres Revúca), ktorú navštevuje 164 žiakov z 11 obcí, zapojilo počas prvých troch dní 18 z 20 pedagogických zamestnancov a vyučovanie na nej preto neprebiehalo. Ako TASR informoval riaditeľ školy Pavol Majerčík, dnes už škola fungovala v bežnom režime.

"V štrajku však stále zotrvávajú dvaja učitelia a pedagogický zbor naďalej plne podporuje požiadavky štrajkujúcich," priblížil s tým, že zatiaľ nie je jasné, či sa niektorí učitelia v nasledujúcich dňoch do protestu znova zapoja. "Uvidíme, čo sa bude diať a ako sa vyvinie celková situácia," dodal.

Klasifikačnú poradu mali v škole v piatok 22. januára a od pondelka 25. januára do stredy 27. januára bola škola zatvorená. "Dnes sa do práce vrátilo 16 zamestnancov. Dôvod je jedine ten, aby v piatok mohli byť žiakom odovzdané výpisy vysvedčení tak, ako majú byť, aby sme niečo nevhodne neovplyvnili," vysvetlil riaditeľ, podľa ktorého podnetom na návrat pedagógov určite nebola spokojnosť s doterajšími výsledkami štrajku.

Napriek tomu je podľa vlastných slov presvedčený, že protest pedagógov má zmysel. "Ak sa aj nesplnia tie tri požiadavky v rámci štrajku, aspoň sa rozpútala debata ohľadom stavu školstva. Verím, že rozpútaná zostane aj po voľbách," konštatoval Majerčík.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Situácia v Košickom kraji

Počet škôl zapojených do štrajku v Košiciach sa k dnešnému dňu zvýšil zo sedem na osem. Pridali sa učitelia zo Základnej školy Mateja Lechkého. TASR o tom informovala hovorkyňa radnice Linda Šnajdárová. Mesto má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 257 škôl a školských zariadení. "Do štrajku sa môže zapojiť 150 z nich, kde sú pedagogickí zamestnanci," uviedla Šnajdárová.

V ôsmich mestských školách, ktoré sa ku štrajku hlásia, učí 318 pedagógov. Aktívne sa zapojilo 165 z nich. V troch školách vyučovanie prebieha v riadnom režime a v ostatných je obmedzené, alebo sa tam vôbec neučí. Keďže v ZŠ Mateja Lechkého nie je možné personálne zabezpečiť vyučovanie v plnom rozsahu na obidvoch stupňoch školy, pristúpili k úprave režimu. Celkovo majú 50 zamestnancov, do štrajku sa zapojili 20 z nich. "Od dnes až do ukončenia štrajku sme prerušili vyučovanie na druhom stupni základnej školy. Vyučovanie na prvom stupni je zabezpečené. Funguje aj školský klub detí, ktorý je v prevádzke od 7.00 do 16.00 h," uviedol riaditeľ školy Igor Šafran. Dodal, že školská jedáleň je tiež v prevádzke.

Mesto pripravilo pre deti zo zatvorených škôl alternatívny program. "Program pre deti ponúka Centrum voľného času, ktoré ho vie realizovať v rámci nepravidelnej činnosti priamo na školách a tiež v stacionároch na elokovaných pracoviskách na ul. Charkovskej, Popradskej a Starozagorskej," dodala Šnajdárová.

SPRÁVA DŇA Učitelia odvážne
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Štrajk odštartoval v pondelok

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Minister Draxler ďakuje všetkým učiteľom, ktorí sa vrátili za katedry. Zatvorených eviduje iba 1,7 % zo všetkých škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoUčiteliaJuraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu