Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Letecká tragédia nad Levočskými vrchmi ochromila ČSR: Neuveriteľné príbehy pasažierov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TORYSKY - V Levočských vrchoch pri obci Torysky došlo pred šesťdesiatimi rokmi k obrovskému nešťastiu. Havarovalo tu dopravné lietadlo DC-3 spoločnosti Československé aerolínie (ČSA). Podľa vtedajšej oficiálnej správy bola príčinou havárie zrážka lietadla s balónom, ktorý na územie ČSR dopravoval letáky s protikomunistickým obsahom. Z 26 ľudí na palube lietadla prežili len štyria.

Písal sa 18. január 1956 a lietadlo Československých aerolínií DC-3 s 22 cestujúcimi a štyrmi členmi posádky letelo za zlého počasia na linke Bratislava - Košice. Košické letisko však pre nepriaznivé meteorologické podmienky lety neprijímalo, preto dostal pilot Vladimír Dráb pokyn pristáť v Poprade. Silný vietor, husté sneženie i vtedajšie nedostatočné prístrojové vybavenie lietadiel boli príčinou, pre ktorú bol stroj zanesený východnejšie a klesanie na popradské letisko po otočke tak prebiehalo v protivetre, hlboko pod osou zostupu v oblasti s prírodnými prekážkami v podobe vysokých Levočských vrcholov. V miestach najvyšších hôr lietadlo popoludní okolo 15. hodiny narazilo do zalesneného kopca Škapová (1231 m n. m.). 

 

Utajený zázrak: Najväčšiu leteckú tragédiu armády prežila okrem Farkaša aj vojačka!

Zmanipulovaná príčina nešťastia

Podľa vtedajších zmanipulovaných správ tragédiu spôsobila zrážka s balónom nesúcim propagandistické letáky Rádia Slobodná Európa. Podľa neskorších údajov išlo však iba o dezinformačný krok, ktorý mal zabrániť vysielaniu podobných balónov. Pátranie po lietadle a obetiach komplikoval ťažko dostupný horský terén, hmla a množstvo snehu. Tragédiu dlhých 12 hodín v krutých podmienkach prežili iba štyria pasažieri, zvyšným 18 cestujúcim a štyrom členom posádky už záchranári nedokázali pomôcť. 

Neuveriteľné príbehy pasažierov

"Prekvapivo našli 90-ročnú pani, ktorá pád lietadla prežila. Nekonečné hodiny utešovala všetkých ostatných, ktorí boli zranení a neustále volala o pomoc. Len vďaka tomu ich objavili a štyroch pasažierov zachránili. V čase havárie panovala krutá zima a pani Laura Jarná prežila len preto, že na nej ležal mŕtvy kolega. Navyše vyšlo najavo, že tento muž pred letom povedal svojej manželke, že zomrie. Jednou z obetí bola mladá žena, ktorá letela do Košíc na vlastnú svadbu. Na letisku sklamane zistila, že všetky letenky sú vypredané. Náhodou však stretla muža, ktorý jej ponúkol svoju letenku a ona ju odkúpila. Na svoju svadbu však už nikdy nedorazila." Tieto skutočnosti prezradil český scenárista a režisér Miroslav Kačor v dokumente mapujúcom tento prípad v rámci televízneho dokumentárneho cyklu Osudové okamžiky (2001).

Viac o téme: SlovenskoČsaLevočaLetecké nešťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu