Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Luník IX sa rozrastá: Obyvatelia novej bytovky majú zmluvu len na dobu určitú

Na sídlisku vyrástla táto bytovka Zobraziť galériu (3)
Na sídlisku vyrástla táto bytovka (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Na košickom kontroverznom sídlisku Lunik IX., sa nielen búra, ale i stavia. Ešte koncom uplynulého roka, tu vyrástol nový nájomný bytový dom, do ktorého sa už nasťahovalo 12 rodín.

Už v decembri boli podpísané nájomné zmluvy všetkými budúcimi nájomcami obytného domu a prví nájomníci sa začali ihneď po podpise nájomných zmlúv sťahovať do nových bytov, ktoré sú teraz už plne obsadené. Bytových jednotiek je celkovo dvanásť, pre 12 rodín, a výmera jednotlivých bytov je od 38 m2 -56 m2.

Luník IX sa rozrastá:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Nájomníci platia zálohové platby za služby spojené s bývaním  (teplá a studená voda, elektrická energia, plyn, kúrenie, spoločné priestory) od 208 EUR do 296 EUR. Výška sa odvíja od počtu obyvateľov bytu. „V tejto sume je zahrnuté aj nájomné (revízie, drobná údržba, správcovský poplatok), ktoré je 20,58 EUR za jeden byt,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta  Linda Šnajdárová. Každý nájomník, bývajúci v novej bytovke však musel splniť vopred určené kritéria. To znamená, že musia pracovať, deti musia chodiť do školy, musia byť bezúhonní, nemať nedoplatky atď.

Luník IX sa rozrastá:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Všetci nájomníci zatiaľ podpísali nájomné zmluvy na dobu určitú, do konca februára 2016.
„V prípade, že nájomca bude uhrádzať poplatky za užívanie bytu včas, budú nájomné zmluvy  predlžené  automaticky a na dlhšiu dobu. Samozrejme, že nájomcovia o tom vedia. Udržateľnosť projektu majú zabezpečovať nájomníci, domovník vybraný z radov nájomcov, ako aj pracovníci Komunitného centra na Luníku IX., ktorí majú monitorovať dodržiavanie bytového poriadku, či riadne platenie nájomného,“ dodáva L. Šnajdárová.

Nájomný bytový dom postavili na sídlisku Lunik IX., za vyše 542 tisíc eur. „Mestu Košice bol na základe Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku od poskytovateľa (Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR), poskytnutý nenávratný finančný príspevok vo výške 514 976,13 €, čo predstavuje 95% celkových výdavkov samotnej výstavby,“ informovala nás hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová. 

Viac o téme: Luník IX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu