Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Policajti obžalovaní z umučenia Róma nevedeli vysvetliť jeho smrť

Nik z doteraz vypočutých expolicajtov nevedel povedať, kto Sendreiovi smrteľné zranenia spôsobil. Zobraziť galériu (2)
Nik z doteraz vypočutých expolicajtov nevedel povedať, kto Sendreiovi smrteľné zranenia spôsobil.

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalí policajti, ktorí čelia na banskobystrickom krajskom súde obžalobe z umučenia Róma Karola Sendreia z Magnezitoviec, si jeho smrť nevedia vysvetliť. Policajný zásah z roku 2001, po ktorom 51-ročný Róm zomrel na policajnej stanici v Revúcej, označili dnes pred súdom za primeraný. Nik z doteraz vypočutých expolicajtov nevedel povedať, kto Sendreiovi smrteľné zranenia spôsobil. Obžalovaným hrozí trest osem až 15 rokov za mrežami.

"Neviem sa vyjadriť k tomu, kedy a ako (Sendrei) k zraneniam prišiel," tvrdil jeden z obžalovaných, ktorý upozornil na neprofesionálny prístup lekárov pri ošetrení zadržaných Rómov. Policajti použili pri policajnom zásahu, ktorý mal ochrániť bývalého starostu Magnezitoviec, údery obuškami a pri zadržiavaní si Sendrei údajne privodil pádom zranenie hlavy. Podľa obžaloby mal však umučený Róm zlomených desať rebier a rozsiahle vnútorné poranenia takmer všetkých orgánov.

Pojednávanie na banskobystrickom súde bude pokračovať aj v utorok výpoveďami ďalších obžalovaných.

Karola Sendreia predviedli policajti s jeho dvoma synmi a ďalším Rómom na policajnú stanicu v Revúcej, kde ho údajne pri vypočúvaní celú noc bili pripútaného k radiátoru. Podľa vyšetrovateľa dostal nebohý rany obuškami, rukami aj nohami, pričom jeden z obvinených skočil niekoľkokrát na hruď už bezvládneho Sendreia.

Prokurátor obžaloval okrem siedmich policajtov a bývalého starostu Magnezitoviec aj troch Rómov zadržaných spolu so Sendreiom. Všetci sa údajne vyhrážali policajtom a starostovi smrťou.

Krajský súd mal prípad na stole už v roku 2003, spis však vrátil pre údajné procesné nedostatky na došetrenie. Najvyšší súd však toto rozhodnutie zrušil a v roku 2004 nariadil krajskému súdu, aby začal pojednávanie. Prvý termín pojednávania vytýčila sudkyňa na máj 2005, obhajcovia policajtov sa vtedy ospravedlnili a prípad medzičasom prevzal iný sudca.

Za smrť Róma si slovenská polícia vyslúžila kritiku medzinárodných organizácií, ktoré jej vytýkali rasizmus. Po vyšetrovaní úrady sprísnili kritériá pre prijímaní ľudí do polície. Rasový motív skutku sa podľa vyšetrovateľov nepodarilo preukázať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu