Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Požiar, odtrhnuté prsty a poškodený zrak: Oslavy nového roka sa zmenili na obrovskú drámu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KOŠICE - Oslavy na Slovensku neprebiehali úplne hladko. Z rôznych častí Slovenska hlásia desiatky zranených. Najhoršie z nich sú odtrhnuté prsty a poškodený zrak. Plné ruky práce mali aj hasiči, ktorí zasahovali pri dvoch väčších požiaroch.

Na centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) prišlo počas silvestrovskej noci 158 ľudí, ktorí potrebovali pomoc. Zranilo sa 40 ľudí, ktorí utrpeli najmä tržné rany a pomliaždeniny, poranenia zubov a otrasy mozgu. Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, zranení boli väčšinou pod vplyvom alkoholu. Príčinami úrazov boli aj pády či fyzické potýčky. V nemocnici zostáva 11 zranených vrátane 23-ročného muža s vážnym úrazom hlavy po páde v opitosti.

Pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou sa zranilo sedem ľudí, z toho trom výbuch amputoval prsty. Ostatní utrpeli popáleniny a tržné rany. Najviac zranených je vo veku 30 až 45 rokov. Zdravotníci zaznamenali aj pokus o samovraždu či pohryznutie psom sedemročného dieťaťa do tváre. 

V porovnaní s minuloročnými oslavami nového roka počet ošetrených pacientov klesol z 217 na 158, rovnako klesol i počet zranených zábavnou pyrotechnikou z 15 na sedem. "Celkovo môžeme konštatovať, že išlo o pokojnejší Silvester ako vlani," dodala Maťašovská

Hasiči v Nitrianskom okrese mali plné ruky práce

Rušný záver starého roka i začiatok nového majú za sebou hasiči v Nitrianskom kraji. Počas Silvestra absolvovali 19 výjazdov, v prvých hodinách tohto roka k nim pribudlo ďalších sedem, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky. Najčastejšie horeli kontajnery, hasiči však asistovali aj pri štyroch dopravných nehodách, odčerpávali vodu z prasknutého potrubia, pomáhali otvárať dva byty, oslobodzovali osoby zaseknuté vo výťahu a asistovali pri ohňostroji na Svätoplukovom námestí.

Už v prvých hodinách posledného dňa v starom roku boli hasiči privolaní k požiaru rodinného domu v obci Kolta v okrese Nové Zámky. Okrem príslušníkov Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nových Zámkoch pomáhali požiar likvidovať aj členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Semerovo. O dve hodiny neskôr bol ohlásený požiar rodinného domu v obci Kravany nad Dunajom v okrese Komárno. Zasahovali príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Komárne a v Nových Zámkoch i Dobrovoľného hasičského zboru obce Búč. 

Krátko pred deviatou hodinou bol ohlásený požiar bývalého kultúrneho domu, v súčasnosti neudržiavanej budovy, v obci Preseľany v okrese Topoľčany. Okolo obeda horelo v byte panelového domu na Bizetovej ulici v Nitre. O necelú hodinu neskôr vypukol požiar v rodinnom dome v obci Diakovce v okrese Šaľa. Hodinu po polnoci bol nahlásený požiar rodinného domu v obci Patince.

Nepríjemné zranenie v Košiciach: Odtrhnuté prsty a poškodený zrak

Na Očnej klinike Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach hospitalizovali v noci dvoch pacientov so zraneniami očí po výbuchu zábavnej pyrotechniky. Ako informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová, „v dôsledku nesprávnej manipulácie s pyrotechnikou sme zaznamenali tri prípady amputácie článkov prstov s poškodením šliach a zlomeninami“. Traumatologické ambulancie UNLP ošetrili počas silvestrovskej noci spolu 38 zranených.

Ako informoval hovorca košických hasičov Tomáš Berzetei, počas silvestrovskej noci neriešili nijaké vážne udalosti, „služba prebiehala ako v iné bežné dni“. Ani policajti nemali rušenejšiu službu ako počas iných nocí. Ako uviedla hovorkyňa košickej polície Jana Mésarová, silvestrovská noc bola v Košickom kraji bez mimoriadnych udalostí. 

Počas osláv museli zasahovať aj hasiči

Počas silvestrovskej noci boli v pohotovosti aj hasiči. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove, tí v prvý deň nového roka hasili požiare vo Vysokých Tatrách a okrese Vranov nad Topľou.

Krátko po polnoci museli zasahovať hasiči z okolia Popradu pri požiari lesného porastu medzi obcami Tatranská Štrba a Tatranské Pleso v okrese Poprad. Na miesto bolo vyslaných šesť hasičských vozidiel a 11 hasičov z Popradu a Mengusoviec. Išlo o požiar zvyškov po ťažbe a požiar trávy, ktorý vypukol na ploche 200 x 80 metrov.

Hasičom sa ho podarilo zlikvidovať krátko po pol siedmej ráno. Odhadovaná škoda je dvetisíc eur. Ráno zasahovali aj vranovskí hasiči, ktorí od pol štvrtej hasili požiar hospodárskej budovy so stolárskou dielňou v obci Rafajovce v okrese Vranov n/Topľou. S plameňmi bojovalo sedem hasičov s dvoma cisternami. „Aby sa dostali dovnútra objektu, museli rozobrať strešnú konštrukciu. Zranení pri požiari nebol nikto,“ informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove. Požiar uhasili o pol ôsmej ráno. Spôsobenú škodu odhadli na 20-tisíc eur. V krajskom meste Prešov nezaevidovali počas silvestrovských osláv žiadny zásah.

Odtrhnuté prsty riešili aj v Trnave

Pacienta s dvoma čiastočne odtrhnutými prstami ošetrovali počas silvestrovskej noci vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Okrem neho aj ďalších štyroch s poraneniami hlavy, ktoré súviseli s použitím pyrotechniky.

Oveľa pokojnejšiu službu mali v pôrodnici, prvé dieťa v roku 2016 sa narodilo až o 9:55. Trnavčanka Anabela váži 2 960 gramov a meria 47 centimetrov. Informoval hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave Matúš Stračiak.

 

 

Viac o téme: Silvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu