Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia tragédia vo Vysokých Tatrách: Zahynul poľský turista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Pošmyknutie či zakopnutie sa stalo na poľskej strane Vysokých Tatier osudným poľskému turistovi, ktorý sa v piatok zrútil po výstupe na vrchol Svinica.

"Záchranná akcia skončila neúspešne, muž zahynul na mieste," povedal televízii TVN 24 Jakub Hornowski z Tatranskej dobrovoľnej záchrannej služby (TOPR).

Záchranára na miesto privolal očitý svedok, ktorý videl, ako sa dotyčný turista zrútil z chodníka. Po páde z výšky asi 200 metrov sa nehýbal, nereagoval ani na volanie. Záchranári našli mŕtve telo niekoľko sto metrov pod štítom a za pomoci vrtuľníkov ho dopravili do Zakopaného, ​​kde ho odovzdali polícii.

Turista bol vybavený stúpacími železami na topánkach, ani to ho zrejme neuchránilo pred pádom na silne zľadovatenom chodníku. Vzhľadom na tieto podmienky sú podľa Hornowského pri výpravách do vyššie položených častí hôr "úplnou nevyhnutnosťou" ako stúpacie železá, takzvané mačky, cepín - a hlavne schopnosť vedieť ich správne používať.

Nešlo o prvú obeť tohtoročnej zimy vo Vysokých Tatrách. Začiatkom decembra na druhej strane hranice zahynul poľský horolezec v prvej lavíne tejto zimy v slovenských veľhorách.

Viac o téme: TuristaPoľskoVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu