Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Farmárom z Rimavskej Soboty otrávili vyše sto ošípaných

BANSKÁ BYSTRICA - Celkovo 138 ošípaných sa otrávilo a ďalších 212 sa v ošipárni v Kružne pri Rimavskej Sobote priotrávilo po tom, čo neznámy páchateľ pridal do krmiva jed. Majiteľ ošipárne predbežne odhadol škodu na 260.000 korún. Motív otravy ani druh jedu zatiaľ nie je známy. Páchateľovi hrozia v prípade odhalenia až tri roky väzenia, informovala dnes ČTK polícia.

"Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin šírenia nákazlivej choroby zvierat a rastlín," povedala policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Krmivo v areáli firmy údajne páchateľ otrávil v noci zo stredy na štvrtok a po raňajšom kŕmení začali približne 30-kilogramové odstavčatá hynúť.

Na strednom Slovensku je to v tomto roku už druhý prípad, ktorý vo väčšom rozsahu poškodil chovateľov. Začiatkom roka prišlo o svoje stádo šľachtených oviec poľnohospodárske družstvo v Klenovci. Pravdepodobne od piecky na tuhé palivo sa tam vznietila maštaľ a dymom sa udusilo 585 oviec.

V minulých rokoch niektorí chovatelia ošípaných prišli o svoje chovy pre klasický mor, ktorý prenášajú diviaky. V Maškovej pri Lučenci museli napríklad v roku 2004 zlikvidovať 6000 kusov, ďalšie tisícky prasiat utratili veterinári v okolí Prievidze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu