Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico: Privítal by som, keby Smer vytvoril silnú dvojkoalíciu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico by privítal, keby jeho strana mohla zostaviť po budúcoročných parlamentných voľbách vládu s ďalšou štandardnou politickou stranou.

"Teda vytvoriť silnú dvojkoalíciu. S polobláznami nechcem nič mať a zisťujem, že nám ich v parlamente vyrastá čím ďalej, tým viac," uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. O ktorú stranu by malo ísť, nekonkretizoval. Na otázku, či sa nečrtá nová dvojkoalícia s Mostom-Híd, ktorý nedávno zahlasoval za zmenu Ústavy SR, ktorá bola súčasťou tzv. protiteroristického balíčka vlády, Fico reagoval, že v minulosti opozičné strany už viackrát hlasovali za úpravu ústavy. "Je to súhrn okolností, na ktoré politické strany reagovali. Od tohto by som neodvíjal žiadne úvahy do budúcnosti," podčiarkol.

Zároveň je rád, že pri závažných témach sa odkladajú stranícke tričká a prichádza k dohode. Avizoval, že v budúcnosti bude ešte veľa prípadov, kedy bude potrebné novelizovať ústavu. "Ťažko bude na Slovensku vládnuť koalícia, ktorá by mala ústavnú väčšinu, ani by to nebolo dobré. Som za to, aby sa ústavná väčšina tvorila vládou a opozíciou, vtedy je stabilná," podčiarkol Fico.

Aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul predchádzajúce hlasovania opozície pri novelizáciách ústavy - ako príklad uviedol hlasovanie KDH za ochranu tradičnej rodiny. Spomenul tiež zmeny v druhom dôchodkovom pilieri, proti ktorým bol zase Most-Híd. Bugár upozornil, že jeho strana vtedy nikoho nenazvala zradcami za to, že sa pridali k Smeru-SD. "Takúto rétoriku odmietam, hlasujem podľa toho, či to pomáha občanom alebo nie," dodal.

Podľa neho nie je pre Slovensko dobré a ani bezpečné mať vládu jednej strany. "Naším cieľom je vytvoriť základ vlády z troch strán. Veľmi široká koalícia nemá význam," konštatoval. Šéf KDH Ján Figeľ si myslí, že vládna strana našla veľmi ľahko pre novelizáciu ústavy partnera pre zmenu, ktorú, ako poznamenal, nazvala dôležitou v rámci protiteroristického balíka. "Ale išlo im hlavne o ten balík," konštatoval. Spôsob, akým sa tak udialo, označil za politickú kampaň pred parlamentnými voľbami.

Deklaroval, že KDH je nastavené na serióznu spoluprácu celé svoje dejiny. "Sme pripravení na spoluprácu hodnotovo a programovo blízkych strán," uviedol, pričom v tejto súvislosti spomenul Most-Híd a #Sieť.

Maďarič: Buď vznikne široká koalícia bez Smeru, alebo úzka so Smerom

Buď bude po budúcoročných parlamentných voľbách široká koalícia bez strany Smer-SD, ktorá v minulosti neudržala moc, alebo vznikne úzka, dvoj až trojkoalícia a jej súčasťou bude strana Smer-SD. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda strany Smer-SD a minister kultúry Marek Maďarič. Úzka koalícia by podľa jeho slov mala nadviazať na znižovanie nezamestnanosti, ekonomický rast, rast reálnych miezd a Slovensku garantovať na ďalšie štyri roky stabilitu.

S akou stranou si ale vie predstaviť Smer-SD povolebnú spoluprácu, nekonkretizoval. Podľa Maďariča každý, kto dostane od voličov dôveru a dostane sa do parlamentu, je pre nich partnerom na diskusiu. "Potom sa pokúsime hľadať, pokiaľ by nám voliči dali takú dôveru, že by sme mohli byť súčasťou budúcej koalície, s kým dokážeme zostaviť akcieschopnú, stabilnú vládu, so zmysluplným programom. Dôležitý je programový prienik," uviedol. Strana Smer-SD podľa ministra kultúry nevylučuje nikoho, no ako tvrdí, spoluprácu s nimi už vylúčila strana SaS a OĽaNO-NOVA.

Predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka v relácii povedal, že je potrebné do slovenskej politiky vrátiť základnú rovnováhu. "Potrebujeme ju veľmi súrne. Nie je zdravé, keď jedna partia v štáte vlastní a ovláda úplne všetko, pretože to celkom prirodzene produkuje pýchu a aroganciu," skonštatoval. Ako tvrdí, jeho strana si bude od voličov pýtať mandát, aby dokázala vytvoriť pevnú a jednotnú silu, ktorá bude stáť na strane strednej vrstvy.

Taktiež, že sa bude snažiť o príležitosť dostať priame poverenie, podieľať sa aktívne na správe štátu. "Pre nás to má zmysel len vtedy, ak dokážeme presadiť plán dobrého fungujúceho štátu. Pre nás to nemá zmysel, ak by tie podmienky a tá situácia mala po voľbách vyzerať tak, že by sme niekomu mali robiť komparz a niekomu pomáhať v realizácii jeho programu," podotkol Procházka.

Viac o téme: Robert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu