Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ekonómovia vypočítali prínos automobilky Jaguar: Slováci, tešte sa na toľkoto pracovných miest

Jaguar - logo
Jaguar - logo (Zdroj: Jaguar Land Rover)

NITRA - Investícia automobilky Jaguar Land Rover (JLR) v objeme 1,4 miliardy eur zvýši hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska kumulatívne do roku 2020 o 2,5 %. Vrchol vplyvu na hospodársky rast príde v roku 2019, v rovnakom roku bude kulminovať aj jej vplyv na trh práce.

V aktuálnej analýze to odhaduje Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR. Vďaka samotnej automobilke, jej subdodávateľom, ale aj novým pracovným miestam v službách očakáva inštitút prírastok 14.500 pracovných miest. Investičný zámer Jaguaru má priniesť výrobnú kapacitu 150.000 áut ročne, ktorú má dosiahnuť v roku 2020. Investor plánuje výrobu dvoch nových technologicky vyspelých modelov športovo-úžitkových vozidiel (SUV). Sériová výroba prvého z nich začne v septembri 2018 a nábeh produkcie druhého modelu je plánovaný na jún 2019. “Celkový počet automobilov vyrobených na Slovensku môže v roku 2019 dosiahnuť vyše 1,2 milióna ročne,” vyčísľuje IFP.

Z hľadiska výroby bude síce JLR najmenšou automobilkou na Slovensku, objemom tržieb pri plnej produkcii sa však podľa inštitútu môže priblížiť najväčšiemu Volkswagenu (VW). Dôvodom je produkcia luxusných automobilov vyššej cenovej kategórie. V počte zamestnancov okolo 3000 by sa mal Jaguar podobať najmenšiemu PSA v Trnave. IFP predpokladá, že jedno vytvorené pracovné miesto v automobilovom závode vytvorí ďalšie tri v subdodávateľskej sieti.

“Vplyv na ekonomický rast bude kulminovať v roku 2019 a pri priaznivom stave externého prostredia sa vďaka investícii vytvárajú predpoklady pre prekročenie hranice 4-% rastu. Vzhľadom na to, že pôjde o pozitívny ponukový šok prameniaci z nových výrobných kapacít, vysoký ekonomický rast nebude sprevádzaný výrazným prehrievaním ekonomiky,” avizujú analytici rezortu financií.

Do roku 2017 sa vplyv na rast bude prejavovať najmä v sektore stavebníctva. Od roku 2018, kedy sa začne výroba, bude dominovať vplyv v automobilovom priemysle. V období rokov 2016 až 2020 vzrastie zamestnanosť kumulatívne o 0,6 %, čo predstavuje 14.500 novovytvorených pracovných miest, predpokladá IFP. “Najvýraznejší vplyv na tvorbu pracovných miest v stavebníctve sa zrealizuje už v roku 2017, kým rast počtu zamestnancov v automobilke a u subdodávateľov vyvrcholí v roku 2020,” dodáva inštitút.

Viac o téme: Robert FicoJaguarHDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu