Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec obľúbených svetielok? Vraj spôsobujú masaker, ich vypúšťanie bude podmienené legislatívou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Primátori krajských miest na Slovensku chcú dosiahnuť legislatívnu úpravu vypúšťania lampiónov šťastia. Na spoločnom rokovaní K8 v Nitre sa dohodli, že pripravia návrh úpravy legislatívy, ktorá by stanovovala podmienky na vypúšťanie lampiónov.

"Tento návrh prekonzultujeme jednak na stretnutí primátorov krajských miest K8, jednak na ZMOS-e a potom s ním pôjdeme ďalej. Chceme predísť nejakému nešťastiu, ktoré reálne hrozí," povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Podľa jeho slov lampióny šťastia verejnosť vníma veľmi pozitívne, avšak stanoviská hasičov, policajtov či správcov letísk sú jednoznačne zamietavé. Dopravní piloti tvrdia, že lampióny ohrozujú leteckú dopravu.

Pristávajúce či štartujúce lietadlá ich môžu nasať do motora, čo ho môže poškodiť či dokonca zastaviť. "Jedna vec je, že tie lampióny sú pekné a najmä deťom sa veľmi páčia. Masaker nastáva, keď to dohára a začne to padať, mnohokrát ešte horiace, na stromy, domy, autá, na historické budovy," skonštatoval žilinský primátor. Problematické je aj čistenie priestranstva od lampiónov. "Zbierame ich kade-tade, nevynímajúc lozenie po stromoch. Nikto sa k nim nehlási a my máme s nimi len problémy."

Pred pár dňami spôsobil práve lampión šťastia desaťtisícovú škodu v Nitre. Zapálený lampión nabral vo vzduchu neočakávaný smer a pristál na terase panelového domu, kde spôsobil požiar.

Lampióny šťastia, pochádzajúce z Thajska, sú originálne vyrábané z ryžového papiera a bambusu. Vďaka teplu, ktoré tlie zo zapáleného knôtu, sa začnú vznášať vysoko do vzduchu. Počas približne desaťminútového letu dokážu vystúpiť až do výšky jedného kilometra.

Viac o téme: Lampióny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu