Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Dnes sa píše maturitný sloh z ukrajinčiny a maďarčiny

BRATISLAVA - Niektorí maturanti dnes píšu sloh z maďarského alebo ukrajinského jazyka. Témy slohových prác sa opäť vyhlásili prostredníctvom Slovenského rozhlasu (SRo).

Žrebovanie aj zverejnenie tém malo rovnaký scenár ako pondelkové vyhlasovanie tém. Témy zazneli z rozhlasu po 8:05. Do štúdia SRo priniesol štyri obálky s témami riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Ľubomír Pajtinka. Losovania sa zhostil predseda Ústrednej maturitnej komisie Zdenko Krajčír. Témy z vyžrebovanej obálky po prečítaní zverejnili na internete, napríklad na webových stránkach MŠ, ŠPÚ a SRo.

Študenti píšuci sloh v maďarčine majú na výber z tém: Platí ešte príslovie, podľa ktorého je všade dobre, ale doma najlepšie? (úvaha o sebarealizácii a sebavzdelávaní), Charakterizuj hrdinov a dej diela Bánk bán (charakteristika), Hroziace prírodné katastrofy alebo snahy ako im predchádzať (prejav), Predstavte si, že ste v úlohe Benceho a vyrozprávajte príbeh Toldiho pod názvom Príbeh malého gazdu (rozprávanie).

Témy slohu v ukrajinskom jazyku sú: Môj voľný čas (rozprávanie), Verím v tvoju budúcnosť, Slovensko! (slávnostný prejav), "Ševčenko - jedno z najväčších práv Ukrajiny na medzinárodné uznanie." D. Pavličko (beletrizovaný životopis Tarasa Ševčenka ), "Ten nikdy nezíska slávu, kto pre slávu na zemi žije." V. Simonenko (úvaha).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu