Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Európe tiká tichá časovaná bomba: Experti varujú, štáty nemajú na výber

Experti na investície a dôchodky varujú, že prechod na druhý pilier je nevyhnuteľný. Zobraziť galériu (4)
Experti na investície a dôchodky varujú, že prechod na druhý pilier je nevyhnuteľný. (Zdroj: topky)

LONDÝN - Vymierame a hrozí, že na dôchodku budeme poberať oproti dnešku iba pár eur. Ak sa súčasný trend nezmení. Štátom navyše hrozí, že pod tlakom verejných financií skolabujú. Aké je riešenie a čo by mali dnešní mladí ľudia robiť?

Správa s názvom The 2015 Ageing Report, ktorú vydala Európska komisia v máji tohto roka, hovorí jasnou a zároveň drsnou rečou. V súčasnosti dôchodcovia poberajú 47 % z priemernej mzdy, no v dôsledku ubúdania populácie sa toto číslo zníži až na 30 %. Z priemerného platu okolo 850 eur teda dôchodca poberá zhruba polovicu. V roku 2060 to bude už len tretina. Dôvod je jednoduchý - vymierame a na dôchodcov nebude mať kto pracovať.

Štátny prvý dôchodkový pilier čakajú ťažké časy

Ľudia na Slovensku, ktorí sa budú spoliehať len na prvý pilier, sa pravdepodobne dostanú do pásma chudoby. Druhý pilier vznikol práve na to, aby podoprel celý dôchodkový systém, aby podoprel prvý pilier a aby zabezpečil ľuďom v budúcnosti primerané príjmy. Aj keď sa starším občanom oplatilo do 15. júna tohto roka z neho vystúpiť, mladší by nemali ani len rozmýšľať o nevstúpení do druhého piliera.

Situácia je rovnaká takmer v celej Európe

Na prednáške "Existuje riešenie: Odpovede na globálnu dôchodkovú výzvu" organizovanou investorskou spoločnosťou Fidelity International odoznelo viacero nápadov na riešenie tejto tikajúcej bomby. Štáty sa budú musieť veľmi rýchlo poobzerať po riešeniach, varoval na ekonomickej konferencii v Londýne v polovici novembra odborník na dôchodky Julian Webb. Vlády by mali preto motivovať a odporúčať ľuďom, aby hľadali alternatívy na zabezpečenie svojho dôchodku v budúcnosti.

Finanční expert z Fidelity: Eugene Philalithis (druhý zľava), Richard Parkin (v strede), Julian Webb (druhý sprava), Nick Peters (úplne vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Finanční expert z Fidelity: Eugene Philalithis (druhý zľava), Richard Parkin (v strede), Julian Webb (druhý sprava), Nick Peters (úplne vpravo)  (Zdroj: topky)

Štát sa o nás nepostará

"Jeden spôsob, ako môžu vlády firmy prinútiť, aby sa na dôchodkoch podieľali, je prostredníctvom daňových úľav," vyhlásil Webb s tým, že by to však znamenalo nafúknutie štátneho deficitu. Do procesu sporenia by mohli byť vtiahnutí aj zamestnávatelia. "Ľudia podľa našich prieskumov chcú sporiť na penzie u svojich zamestnávateľov. Preto vláda musí zamestnávateľa v tomto úsilí podporovať," myslí si expert s viac ako 25-ročnými skúsenosťami na trhu súkromných dôchodkových riešení a dodáva, že treba ľudí oslobodiť od myšlienky, že sa o nich postará štát od kolísky až po hrob.

V Európe tiká tichá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Pri riešení otázky dôchodkov treba myslieť v horizonte štyridsať, päťdesiat či šesťdesiat rokov. Webbové slová potvrdzuje aj Richard Parkin zo spoločnosti Fidelity, kde má na starosti oddelenie pre riešenie dôchodkov vo Veľkej Británii. "Snažíme sa zapájať aj zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom umožnili prijímať zvýhodnené penzijne plány," povedal Parkin.

V Európe tiká tichá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Eugene Philalithis, hlavný líder pre fixný príjem Fidelity vidí ako riešenie investovanie. Dôležité je najmä podľa neho diverzifikácia, teda nevsadenie našich úsporov iba na jeden produkt či kartu. Takto sa darí znížiť volatilitu, teda ziskové výkyvy. No Philalithis upozorňuje, že obed zadarmo neexistuje. "Prostredníctvom diverzifikácie môžete znížiť volatilitu, no nemôžete ju eliminovať," povedal na prednáške expert na investovanie.

V Európe tiká tichá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Prechod z prvého dôchodkového piliera do druhého je nevyhnutný, myslí si Nick Peters, manažér niekoľkých fondov s aktívami. "Spravujeme riziko tak, aby sme dosahovali výsledky, ktoré chceme. Situáciu stále sledujeme a prehodnocujeme," uviedol Peters z Fidelity zo spoločnosti, ktorá spravuje klientom viac ako 300 miliárd dolárov.

Viac o téme: PeniazeDôchodokInvestoriFidelityMedia forum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu