Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostný analytik Žitný o silných vyhláseniach Fica k terorizmu: Slováci, nič nám nehrozí!

Milan Žitný Zobraziť galériu (3)
Milan Žitný (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Bývalý novinár a súčasný bezpečnostný analytik Milan Žitný poskytol exkluzívne pre Topky rozhovor o aktuálnej téme dôsledkov parížskych útokov na dianie na Slovensku. Za najväčší problém Žitný považuje sledovanie príslušníkov moslimskej komunity, ktoré nariadil Robert Fico. Považuje to za "bohapusté mlátenie prázdnej slamy, v ktorej (premiér) hľadá potenciálne volebné zrnká".

Čo si myslíte o vyhláseniach premiéra Roberta Fica, ktoré sa týkajú bezpečnosti štátu a toho, že nás ochráni - nie sú prisilné, respektíve sú na mieste? Nepoužíva podobnú neústupčivú rétoriku len z presvedčenia, že pre teroristov je Slovensko veľmi nevýrazný cieľ a utečenci, medzi ktorými by sa mohli schovať, sa na naše územie ísť nechcú?

Premiérove vyhlásenia bude možné označiť za prisilné, až bude voči Slovensku smerovať teroristický útok a bezpečnostné orgány ho neodhalia, respektíve nezvládnu eliminovať. V tejto chvíli je možné vnímať premiérove slová hlavne ako predvolebnú rétoriku, ako snahu získať každý možný hlas spomedzi tých voličov, ktorí sú ešte nerozhodnutí, koho budú v marci voliť, prípadne či pôjdu vôbec voliť. Smer má záujem vládnuť aj v ďalšom volebnom období sám a využíva k tomu každú možnosť, ktorá sa naskytne. Témy utečencov a terorizmu aktuálne patria do kategórie predvolebného inštrumentária predsedu Smeru celkom zreteľne.

Premiér sa takisto vyjadril, že naše spravodajské služby sú veľmi dobre informované, myslíte si, že to môže byť spôsobené dobrými vzťahmi, ktoré kedysi Československo malo s krajinami Blízkeho východu?

Niekdajšie vzťahy s krajinami Blízkeho východu z čias bývalého Československa dnes, dvadsaťšesť rokov po zániku komunistického režimu u nás a po politických zmenách v tamojšom regióne, vrátane Severnej Afriky, už prakticky neexistujú. V súčasnosti sa môžeme spoliehať najmä na informácie, ktoré sme buď získali sami z nových zdrojov, alebo zdieľané od našich spojencov, či už v rámci NATO alebo Európskej únie.

Bezpečnostný analytik Žitný o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, archív Topky)

Nie je potom v takejto situácii monitorovanie moslimov na Slovensku bezpečnostnými zložkami plytvaním silami aj financiami?

Problém vidím inde - v premiérovom oznámení, že každý moslim na Slovensku je spravodajsky rozpracovaný a v súčasnosti aj aktívne monitorovaný. Predseda vlády de facto vyhlásil, že každý z tejto komunity je dôvodne podozrivý z väzieb na teroristov, čo je svojím spôsobom vyjarenie kolektívnej viny - môžeme vstúpiť do vášho súkromia len preto, že vyznávate islám. Inými slovami - vy nemáte v tejto chvíli právo na súkromie, my máme právo hrabať sa vám v ňom bez vášho vedomia a súhlasu. To považujem za rovnaký nedemokratiký model vzťahu k obyvateľom, v akom sme žili do roku 1989, kedy nám komunistický režim dával každý deň najavo, že naše súkromie patrí jemu a my nemáme právo sa voči tomu brániť, pretože sme všetci podozriví z nelojality voči režimu.

Čiže spája príjemné s užitočným?

V tomto smere Robert Fico nezaprel svoju komunistickú minulosť a totalitnú mentalitu, ku ktorej patrí pohŕdanie slobodou jedinca, ľudskou dôstojnosťou a základnými ľudskými právami vôbec. Som však presvedčený, že aj v tomto prípade išlo o predvolebnú rétoriku predsedu Smeru, pretože naše spravodajské služby nemajú také kapacity, aby napríklad mohli sledovať každého moslima na Slovensku dvadsaťštyri hodín denne nepretržite. Premiérove slová boli populisticky nechutné, v praxi však nevykonateľné, iba predvolebne propagandistické. Ľudovo povedané, z premiérovej strany išlo o bohapusté mlátenie prázdnej slamy, v ktorej hľadá potenciálne volebné zrnká.

Bezpečnostný analytik Žitný o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Čo by sa stalo v prípade, ak by sa Slovensko rozhodlo napríklad nepomáhať Francúzsku pri vyšetrovaní a iných aktivitách, ku ktorým nás viažu medzinárodné dohody? Je vôbec možné tieto dohody porušiť? Ak áno, čo by to pre Slovensko znamenalo? Ohrozil by takýto krok našu bezpečnosť?

Nevidím žiadny dôvod, aby sme Franzúzsku odporeli pomoc, dokonca aj bez aktivovania príslušného článku 42.7 Lisabonskej zmluvy. Táto otázka nie je vôbec namieste. Francúzsko je náš spojenec, partner a priateľ, ktorý sa ocitol v núdzi - a som presvedčený, že primerane by sme pomohli aj Ruskej federácii, dokonca bez akéhokoľvek znluvného článku, ak by sa v Moskve alebo inom ruskom meste odohralo niečo podobné, ako v Paríži a Rusi by nás požiadali o pomoc.

Čo konkrétne by bolo na Slovensku ohrozené najviac, ak by sme ostali nechránení medzinárodnými bezpečnostnými zložkami, respektíve odkázaní sami na seba?

V takej situácii by bol u nás najviac ohrozený zdravý ľudský rozum. Nielen malé štáty, ako sme my, ale aj veľké svetové mocnosti potrebujú pre svoju bezpečnosť spojencov. USA, Ruskú federáciu alebo Čínu nevynímajúc.

Viac o téme: Robert FicoMilan ŽitnýBezpečnostný analytik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu