Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turisti, pozor: V Tatrách fúka mimoriadne silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre hrebene Tatier výstrahu najvyššieho - tretieho stupňa. Platí od 8. h a meteorológovia tu očakávajú miestami výskyt mimoriadne silného vetra. Krátkodobo v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 35 až 40 metrov za sekundu, informuje na svojej internetovej stránke SHMÚ.

Takáto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, vystríha ústav s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká vzhľadom na dané ročné obdobie a oblasť. Veľmi vysoká je pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov. Výstraha najvyššieho stupňa platí do 20.00 h.

Veterno bude aj v nižších horstvách. Výstraha druhého - stredného stupňa platí pre Žilinský kraj (s výnimkou najzápadnejších okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca) a tiež pre okresy Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Miestami sa tu očakáva výskyt silného vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne 26 až 35 metrov za sekundu, čo predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takto veterno by malo byť na horách až do stredy (11.11.) ráno.

Pre horstvá v okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Prievidza, Žiar nad Hornom, Zvolen, Detva, Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča a Kežmarok platí do polnoci výstraha prvého - najnižšieho stupňa pred vetrom. Miestami sa tu očakáva výskyt vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne 18 až 23 metrov za sekundu.

Viac o téme: Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu