Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Otvorenie nemocnice sv. Michala načas: Tesne pred voľbami žiari zbytočným luxusom

Premiér aj s ministrom vnútra sa zúčastnili prehliadky nemocnice. Zobraziť galériu (7)
Premiér aj s ministrom vnútra sa zúčastnili prehliadky nemocnice. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Je to tu, Bratislavčania sa dočkali nemocnice na európskej úrovni, ako hlásia premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Najnovšie prístroje, moderné vyšetrovne a čistotou žiariace priestory, to všetko ponúka luxusne pôsobiaca Nemocnica sv. Michala, ktorú od včera navštevujú prví pacienti. Slávnostné otvorenie sa však nezaobišlo bez chybičiek.

Nemocnica sv. Michala, ktorú v utorok slávnostne otvorili na Cintorínskej ulici v Bratislave, sa stavala dva roky. Ako premiér Fico niekoľkokrát zdôraznil, stála 50 miliónov eur bez DPH. Robert Kaliňák spresnil, že polovička financií padla na výstavbu, ďalšia na prístroje, napríklad aj moderný CT prístroj.

FOTO Otvorenie nemocnice sv.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Peniaze sme alokovali na túto nemocnicu ešte počas prvej vlády, vtedy sme dostali podporu," dodal minister. Rekonštrukcia staršieho krídla išla cez elektronickú aukciu, kde sa ušetrilo 385-tisíc eur, ktoré by sa mali použiť na ďalšie vybavenie. 

FOTO Otvorenie nemocnice sv.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Práve na tom postavili premiér s ministrom vnútra svoje uvítacie reči. "Po prehliadke niektorých priestorov tejto nemocnice môžeme naozaj skonštatovať, že je to najmodernejšie zdravotnícke zariadenie, aké si vieme predstaviť, vrátane najmodernejších technológií, ktoré má táto nemocnica k dispozícii," povedal predseda vlády Robert Fico.

FOTO Otvorenie nemocnice sv.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa neho napriek tomu, že nemocnica spadá pod rezort vnútra, len 10 percent kapacity bude slúžiť bezpečnostným zložkám, zostávajúcich 90 percent bude pre verejnosť.

"Máme tu dnes k dispozícii 120 lôžok, ktoré sa dajú rozšíriť až na 140 lôžok. Rád som si vypočul správu, že je záujem rezortu pokračovať vo výstavbe, pretože je tu jeden priestor, kde by sa dala postaviť druhá etapa takejto modernej nemocnice, čím by sa rozšírila kapacita prakticky na 240 až 250 lôžok, čo už je veľmi slušná nemocnica z hľadiska kapacít," dodal Fico.

FOTO Otvorenie nemocnice sv.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Treba však povedať, že chodby novej budovy sú možno až príliš široké, v priestoroch mimo jednotlivých čakární je málo miest na sedenie. Navyše, celkový pohľad na nemocnicu otrávili reči o tom, že sa z témy zdravotníctva stala politická téma. To, že nemocnicu otvára tesne pred parlamentnými voľbami sám premiér, však toto obvinenie mierne naštrbilo.

FOTO Otvorenie nemocnice sv.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dojem zo slávnostného strihania červenej pásky, ktorá nesmela chýbať, pokazili aj dva detaily, ktoré by sa však na podujatí s toľkými politikmi stávať nemali. Pri predstavovaní prítomných sa totiž zabudlo na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, ktorý tak ostal trápne stáť krok za ostatnými. Premiér Fico zrejme zobral túto udalosť neformálnejšie ako ostatní. Všetci páni mali obleky, no on si obliekol tmavé rifle, sako, košeľu a kravatu.


Nemocnica sv. Michala je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti ministerstva vnútra. Založená bola v decembri 2008, o pol roka neskôr sa zlúčila so zanikajúcou Nemocnicou Ministerstva obrany SR, a. s. a stala sa jej právnym nástupcom. Zdravotnú starostlivosť poskytuje širokej verejnosti s osobitným prihliadnutím na potreby silových rezortov, ústredných orgánov štátnej správy, vlády, prezidenta, diplomatického zboru, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu.

Viac o téme: Slávnostné otvorenieRobert FicoRobert KaliňákNemocnica sv. MichalaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu