Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RegioJet hrozí odchodom z trate Bratislava - Košice: Chcú nás zo Slovenska vyštvať!

RegioJet
RegioJet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súkromný dopravca RegioJet znovu hrozí odchodom svojich IC vlakov, ktoré jazdia medzi Bratislavou a Košicami od polovice decembra minulého roka. Spoločnosť to zdôvodňuje pokračujúcou nečinnosťou ministerstva dopravy pri riešení dlhodobého poškodzovania RegioJetu podnákladovými cenami v stratových IC vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). Ako RegioJet v utorok informoval, je preto pripravený odísť z vnútroštátnej vlakovej linky Bratislava - Košice.

"Ak minister dopravy Ján Počiatek behom niekoľkých dní nevyrieši prevádzku stratových vlakov IC ZSSK, odíde RegioJet z vnútroštátnej vlakovej linky Bratislava - Žilina - Košice už v polovici decembra 2015. Celá zodpovednosť padá na plecia ministra dopravy, ktorý nechal štátom vlastnenú ZSSK konať protizákonne," povedal majiteľ RegioJetu Radim Jančura. Nový cestovný poriadok 2015/2016 začne platiť v polovici decembra. 

RegioJet tvrdí, že ZSSK nemá žiadne iné príjmy než zo štátom dotovaných liniek a jej stratové IC vlaky sú krížovo financované z dotovaných liniek. Spoločnosť to považuje za nezákonné. "Slováci platia dane preto, aby rástla kvalita napríklad prímestských vlakov a vďaka tolerancii ministra Počiatka štátom vlastnená ZSSK naopak tieto dotácie používa na to, aby umelo znižovala ceny cestovného v stratových IC vlakoch a vytlačila konkurenčný RegioJet z trhu. Tým porušuje zákony a minister dopravy to svojou nečinnosťou toleruje," uviedol RegioJet. IC vlaky ZSSK podľa súkromného dopravcu jazdili za podnákladové ceny ešte pred jeho príchodom. 

"Ďakujeme všetkým za obrovskú podporu, veľmi si ju vážime, ale nemôžeme úspešne podnikať v prostredí, kde nie sú rešpektované zákony a štátom vlastnený dopravca robí s podporou štátu všetko preto, aby nás z trhu vyštval. Svojou nečinnosťou prevzal minister Počiatek plnú zodpovednosť za vyhrotenie situácie," vyhlásil Jančura. V doprave by podľa neho u zákazníkov mali vyhrávať dopravcovia s najnižšími nákladmi a s najvyššou kvalitou, pretože iba tak možno prilákať nových cestujúcich jazdiacich v súčasnosti radšej autom. "To je budúcnosť verejnej dopravy. Je to presne opakom toho, ako postupuje slovenská vláda a minister Počiatek," dodal Jančura.

Viac o téme: RegioJet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu