Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alergici, pozor: Peľová sezóna sa podľa odborníkov končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Koniec októbra a november už neprinesú v peľovej situácii žiadne prevratné zmeny. Prognóza na nasledujúce dni je pre polinotikov priaznivá. Konštatovala to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Výrazné ochladenie a zrážková činnosť priniesli so sebou v uplynulých dňoch iba minimum peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Peľ inváznej ambrózie, ktorý je najvýznamnejším alergénom aj neskorej jesene, dosiahol najvyššie koncentrácie v Košiciach. V ovzduší sa ešte vyskytovali peľové zrná paliny, tráv, mrlíkov i rastlín z čeľade astrovitých a pŕhľavovitých.

"Koniec októbra a november neprinesú žiadne prevratné zmeny. V ovzduší sa bude vyskytovať už len minimum peľu a vplyvom nočných mrazíkov aj stále sa znižujúce denné koncentrácie spór húb – plesní. Tie ešte môžu polinotikom spôsobiť mierne reakcie," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Ako dodala, neskorá jeseň s alergologicky nevýznamnými dennými koncentráciami peľu v ovzduší síce prináša úľavu polinotikom, ale chladné počasie najmä s teplotami okolo nuly môže u citlivých jedincov vyvolať alergiu na chlad. A keďže v tomto období už ľudia začínajú tráviť viac času doma, v uzavretom prostredí, viac pozornosti svojmu zdravotnému stavu musia venovať tí, ktorí sú precitlivelí na niektoré alergény vnútorného prostredia, napríklad na roztoče či srsť domácich miláčikov.

Viac o téme: Janka LafférsováMária Tolnayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu