Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kolaps dopravy na bratislavských cestách bude pokračovať, v Košiciach si už vodiči a cestujúci vydýchli

Rekonštrukcia Štúrovej ulice pre električku do Petržalky
Rekonštrukcia Štúrovej ulice pre električku do Petržalky (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/KOŠICE - Situáciu na cestách v bratislavskom a v košickom centre mesta komplikuje rekonštrukcia električkových tratí a ciest. Koniec týždňa v bratislavskej doprave sa stal vyvrcholením dvojročnej dopravnej agónie, ktorú zažívajú vodiči a cestujúci v centre mesta. Naopak v Košiciach sa už rekonštrukcia tratí a križovatiek blíži ku koncu a stavbári to všetko stihli v priebehu 13 mesiacov.

Bratislava - nikdy nekončiaci príbeh

Rekonštrukcia ciest, električkových tratí a Starého mosta spôsobujú ľuďom v centre Bratislavy každodenné meškania a nekonečné minúty či hodiny strávené v dopravných kolónach. Na Vajanského nábreží je prejazdný len jeden jazdný pruh a to spôsobuje, že sa v centre mesta tvoria kolóny. Posledné dni sa kvôli opravám ciest pod Mostom SNP niesli v znamení obrovských zápch. Ľudom spôsobili aj hodinové meškania do práce. Dopravnej situácii nepomohol ani vytrvalý dážď. „Vo štvrtok poobede som šla autom so synom zo školy z Petržalky do centra mesta hodinu,“ posťažovala sa Anka (35).

Vodiči, ktorí chceli centrum mesta obísť inými cestami, trávili hodiny v kolónach aj pri prejazde cez  most Lafranconi. Tu sa totiž od augusta opravuje vážne poškodený mostný záver, ktorý by mal byť ukončený do konca novembra. Kolóny sa tvoria z dôvodu zníženia povolenej rýchlosti z 80 na 60 km za hodinu.

V Košiciach sa "maká"

Košice zažívali rekonštrukciu centra mesta od augusta minulého roku. „Tie každodenné zápchy v centre mesta nám spôsobovali meškanie do práce aj z práce, ale je dobré, že sa to už skončilo. Dúfam, že v zime budú premávať aj električky po nových koľajniciach,“ povedal nám Stanislav (58).

Stavebné firmy, ktoré rekonštruujú električkové trate a električkové uzly, by mali stavebné práce ukončiť už tento a budúci týždeň a už v novembri by v centre mesta mali opäť premávať električky. Zlepšila sa aj dopravná situácia na cestách pre vodičov, ale aj cestujúcich MHD.

Väčšina liniek bola počas rekonštrukcie presmerovaná a zastávky premiestnené. To je pre Košičanov ale už pomaly minulosťou. "Prebiehajú preberacie konania a do konca týždňa sme so všetkým hotoví," uviedla Natália Raslavská v mene spoločnosti Dúha, ktorá úspešne finišuje na rekonštrukcii električkových tratí v Košiciach.

Viac o téme: DopravaBratislavaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu