Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obličku im dali z lásky!

Ľudia, ktorým transplantácia obličky zmenila život. Šľachetní darcovia a šťastní príjemcovia. Zobraziť galériu (4)
Ľudia, ktorým transplantácia obličky zmenila život. Šľachetní darcovia a šťastní príjemcovia.

BRATISLAVA - Darovali časť zo seba a tak dokázali, ako veľmi vedia milovať! Pri príležitosti Svetového dňa obličky sa stretli darcovia tohto vzácneho orgánu a bývalí pacienti, ktorí od nich obličku dostali.

Ochorenia obličiek sú časté, nebezpečné, ale liečiteľné. „Pre pacienta existujú dve možnosti. Náročné a nepríjemné absolvovanie dialýzy, ktoré týždenne zaberie viac než 15 hodín, alebo transplantácia, ktorou pacient získava opäť plnohodnotný život,“ povedal predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ján Breza. Riziko, ktoré podstupuje darca, je nízke. „Odobratie obličky neznamená pre organizmus výrazný zásah,“ uzavrel Breza.

139 transplantácií


Minulý rok sa na Slovensku uskutočnilo 139 transplantácií obličiek. Transplantujú sa od žijúcich darcov, ale tiež od mŕtvych. Orgán od živého môže fungovať až 20 rokov, zatiaľ čo od mŕtveho približne 12 rokov.

 
Obličku im dali z
Zobraziť galériu (4)

Syn daroval život otcovi


Peter (24) a Pavel (53) Marcinovci z Bardejova. Dlhoročný športovec, hudobník a cestovateľ Pavel bol 6 rokov pripútaný k dialyzačnému prístroju. „Začalo mi ochabovať svalstvo a rýchlo sa to zhoršovalo. Počas jedných Vianoc ku mne pristúpil syn a povedal mi, že mi dá darček - svoju obličku,“ spomína Pavel. Dojatie, aké vtedy prežíval, slovami nedokáže opísať.


Obličku im dali z
Zobraziť galériu (4)

Súrodenecká láska


Vladimír (50) - vľavo a Ladislav (52) Mikošovci z Bratislavy Keď Ladislavovi začali zlyhávať obličky, jeho brat Vladimír nezaváhal a daroval mu drahocenný orgán. „Po operácii som sa prebral a dostal som obrovskú chuť na solené rajčiny. Predtým som ich takto nejedával, to bola bratova špecialita. Asi som s obličkou získal aj jeho chute,“ povedal šťastný Ladislav.


Obličku im dali z
Zobraziť galériu (4)

Matka zachránila syna


Ľubomír (31) a Emília (62) Kozielovci z Trenčína „Ľubomír mal už od detstva veľké problémy s obličkami,“ prezradila jeho mama Emília. Chcela syna zachrániť pred hrozbou dialýzy a tak mu darovala život po druhýkrát. „Pred operáciou som sa o mamičku veľmi bál,“ priznal Ľubomír. Vďaka úspešnej transplantácii dala matka synovi šancu na budúcnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu