Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hygienici posielajú do rómskych osád letáky ako predchádzať chrípke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR posiela do rómskych osád špeciálne letáky o chrípke a kliešťovej encefalitíde. V spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) tak chce zvýšiť prevenciu a informovanosť. Napísané sú v slovenskom a rómskom jazyku, majú obrázkový návod.

Chrípková sezóna začína začiatkom októbra, v tomto období ešte možno natrafiť aj na kliešte. Letáky vyšli v počte 700 kusov, distribuovať ich bude 12 regionálnych úradov, ktoré majú vo svojej pôsobnosti najviac rómskych osídlení. O letáky prejavili záujem z novín Rómsky nový list. Tlač informačných materiálov financovala Kancelária WHO na Slovensku.

"Je to jedna z ciest, ako sa môžu tieto informácie dostať do osád i na verejnosť," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Materiály budú Rómom distribuovať komunitní pracovníci. V regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) sú podľa Skalickej k dispozícii bezplatné poradne zdravia, odborníci uskutočňujú aj viacero výjazdov priamo do miest. V prípade epidémií cestujú priamo do postihnutých oblastí a vysvetľujú verejnosti protiepidemické opatrenia.

Materiály sú dostupné aj v elektronickej podobe na stránke úradu. Hygienici ich pre informáciu zaslali aj verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej a splnomocnencovi vlády SR pre rómske komunity Petrovi Pollákovi.

Viac o téme: ChrípkaÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu