Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ficovo odmietnutie kvót nás môže vyjsť draho: Toto je účet za jeho vzdor diktátu EÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico buchol po stole a povedal, že kvóty Slovensko neakceptuje! Slovensko sa tak stalo spolu s Maďarskom rebelom v Európskej únii. No tento postoj nás môže vyjsť poriadne draho. Za odmietnutie kvót nám hrozí pokuta! O koľko eur môžu prísť slovenskí daňoví poplatníci?

Slovensku hrozí za neprijatie kvót pokuta. V prípade najhoršieho scenára by mohlo Slovensko prísť o 0,002% hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko vyprodukuje za rok približne 74 miliárd eur. Dve tisícny percenta z tejtto sumy predstavujú jeden a pol milióna eur, ktoré by sme museli zaplatiť. A to všetko pre odmietnutie 803 utečencov. Analytik INESS Radovan Ďurana upozorňuje, že táto suma sa stratí pri 810 miliónoch eur, ktoré zaplatíme každoročne na členskom.

"Otázka pokút je zatiaľ hypotetická. Ak by sa aj naplnil scenár a penále za odmietnutie kvót by sa pohybovali na úrovni 0,002 % HDP, jednalo by sa zhruba o sumu 1,5 mil. EUR, ak berieme do úvahy objem HDP z roku 2014," vypočítava analytička Poštovej banky Dominika Ondrová potenciálnu pokutu s tým, že by to slovenskú ekonomiku nemalo zasiahnuť.

Naša pokuta, paradoxne, mohla nakoniec predsa utečencom pomôcť. "Nejedná sa tak o výrazne vysokú sumu, čiže naša ekonomika by zásadný dopad pocítiť nemala. Pozitívom by ale bolo, ak by tieto peniaze putovali na riešenie spomínanej humanitárnej krízy, ktorá aktuálne vo veľkej miere ovplyvňuje dianie v Európe," myslí si ekonómka.

O pokute stále nie je rozhoduté. Na včerajšom summite sa podľa premiéra Fica dokonca o kv´tach vôbec nehovorilo. Na neformálnom summite EÚ, ktorý sa dnes skončil v Bruseli, sa nehovorilo o utorkovom hlasovaní ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120.000 žiadateľov o azyl. Ako uviedol po rokovaní premiér Robert Fico, každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny a menšiny.

Podľa neho sa ho nikto nepýtal ani na žalobu, ktorú Slovensko pre dané hlasovanie plánuje dať na Európsku úniu na súd v Luxemburgu. Ako poznamenal, nehovorilo sa o tom ani na chodbách budovy Európskej rady. S predsedom Rady Donaldom Tuskom pred začiatkom summitu hovorili predovšetkým o Vyšehradskej štvorke, ktorá, ako poznamenal Fico, dnes preukázala svoju životaschopnosť.

Na otázku, či sa na tému povinných kvót neplánuje opýtať na názor ľudí v referende, premiér reagoval, že vláda má v tomto silný mandát aj od parlamentu, takže sa nemusí opierať o všeľudové hlasovanie.

 

Viac o téme: UtečenciúčetRobert FicoKvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu