Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

70. výročie košického divadla oslávi aj prezident Kiska

Oslavy výročia
Oslavy výročia

KOŠICE – Štátne divadlo v Košiciach oslavuje 70. výročie svojho vzniku. Oslavy začnú už v stredu 16. septembra a vrcholom osláv bude slávnostná premiéra baletu Bajadéra v historickej budove Štátneho divadla v piatok 18. septembra za účasti prezidenta Andreja Kisku.

Súčasťou osláv 70. výročia vzniku Štátneho divadla Košice bude v piatok 18. septembra aj medzinárodná vedecká konferencia „Divadlo v kontexte 70. rokov od ukončenia 2. svetovej vojny“ a Informačný deň, ktoré sú sprievodnými podujatiami projektu “Obnova NKP - historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí”, ktorý je financovaný z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

Počas konferencie odznie v salóniku historickej budovy divadla trinásť príspevkov od slovenských, maďarských a poľských nielen divadelných odborníkov. Budú sa zaoberať históriou Štátneho divadla Košice a jeho jednotlivých súborov, ale aj spoločensko-politickými okolnosťami vzniku divadla, vývoju divadelníctva, ktorý vzniku Štátneho divadla predchádzal, či architektonickou históriou košickej divadelnej budovy.

Na hlavný deň osláv, piatok 18. septembra 2015, pripravuje divadlo aj Informačný deň, počas ktorého bude pre verejnosť otvorená Historická budova ŠD. Okrem prehliadok budovy dostanú návštevníci aj informácie o projekte obnovy a ďalších aktivitách divadla v sezóne 2015/2016, v ktorej si divadlo pripomína 70. výročie svojho vzniku.

Viac o téme: DivadloOslavyAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu